Центральна виборча комісія 31 травня утворила 6 окружних виборчих комісій для проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року. У керівному складі  ОВК 5 голів та один секретар мають досвід роботи в комісіях під час проведення виборів з 2010 до 2019 років.

Відповідна постанова № 919 «Про утворення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року» опублікована на сайті ЦВК.

До складу ОВК увійшли голова, заступник та секретар і по 15 членів комісії від різних партій. Відповідно до пунктів 1 та 2 частини 2 статті 27 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Суб'єктами подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій є політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання;  2) політичні партії - суб’єкти виборчого процесу, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі».

Серед керівного складу ОВК 6 представників мають попередній досвід роботи в комісіях. Такі дані можна перевірити через сервіс  tvk.oporaua.org.

У ВО №62 (м. Житомир): очолив  комісію – Василь Ткаченко, 1959 р. н. – від політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ». Заступником голови є – Ігор Головня, 1968 р. н. – від партії «Відродження».Секретар – Олена Кочина, 1961 р. н. – від партії Всеукраїнське об’єднання  «Батьківщина».

Головою ОВК №63 (м. Бердичів) є Олександр Подгорчук, 1974 р. н. – партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Мав досвід роботи в комісіях під час президентських  виборів  2010 року – член комісії від кандидата в Президенти Віктора Януковича, у 64 виборчому окрузі (м. Коростень). На виборах народних депутатів 2012 та 2014 рр. – член комісії від «Партії регіонів». На позачергових виборах Президента у 2014 р. був у комісії у ВО №64 (м. Коростень) і  представляв інтереси Михайла Добкіна.

Заступник – Віталій Романович, 1966 р. н. – від партії «Україна Майбутнього».

Секретар – Віталій Боримський, 1977 р. н. – від партії «Народний Фронт».

З попереднім досвідом роботи працюватиме і голова ОВО №64 (м. Коростень) – Вадим Дідківський, 1972 р. н. – від політичної партії «Опозиційний блок». У 2012 р. на виборах народних депутатів був членом ОВК від Всеукраїнської політичної партії «Братство». У 2014 р. –від Ліберальної партії  України.

Заступник голови – Петро Сірош, 1973 р. н. – від партії «НОВА ПОЛІТИКА».Секретар комісії – Валентина Андрієвська, 1972 р. н. – від партії «Сильна Україна». На місцевих виборах 2015  р. була членом комісії від партії «Наш край».


«Незмінною» головою ОВК №65 (Новоград-Волинський) є Людмила Лавринович 1968 р. н. У першому турі виборів Президента України 2019 р. була головою комісії від кандидата  Руслана Ригованова, під час повторного голосування 21 квітня – від кандидата Володимира Зеленського. Нині ж представляє інтереси Радикальної партії Олега Ляшка.

Заступник голови – Інна Ревко, 1974 р. н. – від партії «Єдина Країна». Секретар – Зоя Чіркунова, 1974 р. н. – від «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Керівний склад ОВК №66 (м. Малин) також має голову комісії з досвідом роботи – Антоніна Станкевич 1971 р. н. – від партії «Народний фронт». На виборах народних депутатів у 2012 р. була членом окружної комісії від партії «Руський блок».

Заступник – Альона Берченко, 1987 р. н. – від «Партії зелених України». Секретар комісії – Ольга Бусілкова 1987 р. н. – від партії «Опозиційний блок».

В ОВК №67 (м. Чуднів) голова комісії – Людмила Годована, 1956 р.н. – від партії ВО «Батьківщина». На виборах Президента України 2019 р. була членом ОВК від кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко та секретарем комісії, під час повторного голосування, від кандидата Володимира Зеленського.

Заступник голови – Сергій Жердєв, 1972 р. н. – від партії «5.10».Секретар комісії – Ірина Семенюк, 1982 р. н. – від партії «Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина родина». На виборах народних депутатів 2014 р. працювала членом комісії від партії «УДАР», на місцевих виборах 2015 р. – член комісії від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Серед членів комісії є представники партій «Нова політика», «Партія Зелених України», «Громадянська позиція», «Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Народний Фронт», ВО «Свобода», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Об’єднання «САМОПОМІЧ», «Відродження», «Правий сектор», «5.10», «Опозиційний блок», ВО «Батьківщина», «Сильна Україна», «Ліберальна партія України», «Єдина Країна», «Конгрес Українських Націоналістів», «Україна Майбутнього», «Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина родина», «Зелена планета», «Сила і честь»,  «Інтернет партія України», «Солідарність жінок України».

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області зауважив: «Часу на належну організацію та проведення позачергових виборів народних депутатів вкрай обмаль. Зазвичай, на окружних комісіях працюють одні й ті ж люди, яких постійно подають різні партії. Це досвідчені працівники, які знають не лише Закон про вибори, але й в цілому, як потрібно організовувати роботу ОВК щодо взаємодії з ДВК чи ЦВК та, найголовніше, якісну роботу в день голосування. Якісна робота окружних виборчих комісій – запорука спокійних виборів у регіоні. Саме від того, наскільки комісії фахові, залежить, чи будуть складнощі у виборчому процесі та у спостерігачів. ОВК відповідають за організацію роботи ДВК, а також координують їхню роботу в тих випадках, коли виникають труднощі чи якісь юридичні колізії. Для спостерігачів комунікація з комісіями вкрай важлива, тому ми зацікавлені у тому, щоби керівний склад комісій якісно знав виборче законодавство та неухильно дотримувався його».

Всього в Україні на позачергових виборах народних депутатів працюватиме 199 окружних виборчих комісій.

Як повідомляла ОПОРА, під час виборів Президента України до складу ОВК у Житомирській області увійшли 223 представники кандидатів .

Відповідно до частини 1 статті 31 України «Про вибори народних депутатів України»: « Повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частиною першою статті 27цього Закону, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення».

 

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.