Упродовж лютого-березня на сторінках місцевих друкованих видань міста Покровськ (газета «Маяк») та Мирноград (газета «Родной город») фіксувалися публікації з ознаками передвиборчої агітації на користь кандидата у народні депутати від політичної партії «Порядок» Андрія Аксьонова, які не марковані відповідним чином або розміщуються у двозначних рубриках.

Так, у зазначених виданнях, у випусках від 18 та 19 лютого, на першій та третій сторінках містяться публікації щодо висунення кандидатури Андрія Аксьонова партією «Порядок» в народні депутати України по 50-му виборчому округу, матеріали частково промарковані темою «Актуально». Новина «Очільники Покровська, Мирнограда, Добропілля підписали маніфест Асоціації вугільних міст, лідером асоціації призначили Андрія Аксьонова», розміщена одночасно у двох виданнях, має маркування «У центрі уваги» тільки у газеті «Маяк».

8-й випуск «Маяка» від 25 лютого на третій та сьомій сторінках містить статті компліментарного характеру про візити лідера Асоціації вугільних міст Донбасу Аксьонова в Родинське та Покровськ, марковані аналогічно до попереднього випуску.

Випуски видань від 5 та 6 березня на своїй першій сторінці містять привітання кандидата в народні депутати України по виборчому округу №50 Андрія Аксьонова «З міжнародним жіночим днем», блок не має маркування. У газеті «Маяк» третя сторінка присвячена розв'язанню комунальних проблем покровчан за ініціативи Андрія Аксьонова у темі «Актуально», стор. 6 та стор. 7 з маркуванням «У центрі уваги» містить передвиборчу програму кандидата у народні депутати від політичної партії "Порядок". У виданні «Родной город» сьома сторінка присвячена питанню благоустрою доріг. На фото кандидат зображений поруч з міським головою Мирнограду Олександром Брикаловим, який, у свою чергу, висловлює Андрію Аксьонову свою подяку за допомогу у вирішенні проблеми. Матеріал розміщений у рубриці «Актуально».

Згідно зі ст. 9 Закону України «Про рекламу», будь-яка-реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Крім того, п. 5 ст. 9 цього ж документа вказує на те, що прихована реклама забороняється.

А згідно зі ст. 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама - інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії). Відповідно до цієї ж статті Закону прихованою рекламою є інформація про особу чи товар у програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій.

Відповідно до частини 3 статті 68 Закону України “Про вибори народних депутатів України” політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. 

«Незважаючи на те, що більшість кандидатів перевели свою передвиборну агітацію у соціальні мережі, зокрема в Facebook, друковані видання все ще мають сенс. Адже певна категорія виборців, загалом це люди старшого віку, не мають акаунтів в соціальних мережах, проте вони активно беруть участь у виборах. Для них часто друкована газета все ще залишається джерелом інформації, якому вони схильні довіряти. І коли вони бачать в газеті інформацію тільки про одного кандидата, особливо ніяк не марковану, то вони можуть робити певні хибні висновки», - зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Донецькій області.

Зважаючи на вищенаведені факти, ОПОРА звертається до Державного комітету телебачення і радіомовлення України щодо розгляду питання правомірності дій уповноважених представників друкованих засобів масової інформації щодо розміщення без маркування такого роду публікацій та притягнення їх до адміністративної відповідальності за статтею 212-9 Кодексу України про адміністративні правопорушення  у разі порушення порядку ведення передвиборної агітації з використанням ЗМІ.