Зранку 23 лютого в мережі Facebook з’явився допис, що на шахтоуправлінні «Покровська» вітають чоловіків з радянським святом Днем захисника вітчизни та роздають подарунки - «Дембельский банный набор», на зворотному боці якого є напис: «С праздником, мужчины. А.Аксьонов».

Нагадаємо, що Андрій Аксьонов є потенційним кандидатом на проміжних виборах народних депутатів, які відбудуться 28 березня 2021 року. Політична партія «Порядок» висунула його кандидатуру на з’їзді, який відбувся 15 лютого 2021 року.

ОПОРА звернулася за коментарями безпосередньо до представників шахтоуправління в Покровську. Два з трьох номерів телефонів, вказаних на офіційному сайті ШУ «Покровське», відключені, оператор повідомляє, що «даного напрямку не існує». Далеко не з першої спроби вдалося додзвонитися на комутатор підприємства – секретар переадресувала на начальницю відділу зі зв'язків з громадськістю Марину Третяк.

Начальниця відділу зі зв'язків з громадськістю ШУ "Покровське" Марина Третяк у телефонному режимі повідомила, що ніхто на підприємстві подарунки не роздає та взагалі ніяк не вітає шахтарів. Втім переадресувала це питання до речника ШУ «Покровське» Костянтина Коломойця, який заперечив факт роздачі подарунків на шахті: «Ні, ніхто нічого не роздає. Тим більше не може бути привітання чи чогось такого. Я бачив ці публікації. Я розумію, що політична боротьба буде розгортатися, і в чому тільки нас не будуть звинувачувати… Ми знаємо, що будуть подарунки від Асоціації шахтарських міст. Але в нас немає святкувань і, тим більш, привітань». 

Зазначимо, що в мережі інтернет речник ШУ «Покровське» Костянтин Коломоєць згадується то як телеведучий, який підтримує Андрія Аксьонова на з’їзді партії, то як директор департаменту зі зв'язків з громадськістю та регіонального розвитку ПрАТ «Донецьксталь».

Про яку саме Асоціацію йшла мова у вищевказаному коментарі Коломойця - невідомо, адже наразі існує Асоціація шахтарських міст Донбасу  (заснована в 1992 році) та Благодійний фонд  "Асоціація вугільних міст Донбасу  "Шахтарський характер" (заснована у 2021 році).

Нагадаємо, що нещодавно міський голова міста Добропілля Андрій Аксьонов була висловив ініціативу створити  Асоціацію вугільних міст Донбасу «Шахтарський характер». Ініціативу підтримали міські голови Покровська та Мирнограду. Меморандум Асоціації підписав також генеральний директор «Шахтоуправління «Покровське» Леонід Байсаров. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 17 лютого 2021 року у місті Покровську Донецької області було зареєстровано Благодійну організацію “Благодійний фонд  "Асоціація вугільних міст Донбасу "Шахтарський характер". Вказаний при реєстрації контактний номер телефону Асоціації активний. Проте піднявший слухавку Олександр, на питання, чи має Асоціація  відношення до подарунків, які 23 лютого роздають шахтарям,  після довгої паузи сказав «Ні» і додав, що не може надати коментарі, а хтось інший обов’язково зателефонує задля роз’яснення ситуації.

Користувачі Facebook викладають не лише фото самого пакунку, а й його вміст – це рушник, мочалка та мило.

В неофіційній розмові з шахтарями, які працюють на ШУ «Покровське» вдалося дізнатися, що подарунки дійсно роздають, проте не всім. Працівник шахти, який відмовився говорити на камеру через страх втратити роботу, повідомив, що подарунки будуть видавати протягом декількох днів. І набори надходять начебто від «Донецьксталь», найбільшого постачальника комерційного концентрату коксівного вугілля. Серед його партнерів є декілька шахт, включаючи і шахтоуправління «Покровське».

Представниця ОПОРИ звернулася за офіційним коментарем і до потенційного кандидата та чинного міського голови Добропілля Андрія Аксьонова, прізвище якого згадується на подарункових наборах. Проте наразі отримати відповіді не вдалося, тож як тільки він надасть свій коментар, новину буде доповнено.