Минулими вихідними Київський район Харкова став ареною роздачі продуктових наборів з боку потенційного кандидата-мажоритарника по 169 ВО Володимира Скоробагача. Ця тема набула великого резонансу, широко обговорюється в ЗМІ та соцмережах. Каталізатором висвітлення цих подій стали двоє свідків. З ними поспілкувалися спостерігачі Мережі ОПОРА.

Одним з очевидців розповсюдження продпайків став активіст Харківського Автомайдану - Олександр. Він розповів, як 19 вересня об 11:00 на подвір’ї будинку (по вул. Пушкінська, 96) побачив авто. З нього 2 жінки середнього віку та 4 підлітка (13-14 років) вивантажували пакети із символікою благодійного фонду “Помоги ближнему!”.

Як пізніше дізнався Олександр, продуктовий набір пакету складався з близько 2 кг цукру, 1 кг гречки, 1 банки згущеного молока, близько 1 л соняшникової олії, 1 пачки печива “Ювілейне” та листівки від депутата Харківської міськради Володимира Скоробагача з гаслом “Вместе победим!” на ній. А “працівниками” цього фонду, як стало відомо пізніше, були вчителі та вихованці Харківського педагогічного ліцею № 4 (по вул. Лермонтовській, 15/17). Безпосередньо вони і розносили продуктові пакети по квартирам будинку.

Бажаючи встановити правомірність зазначених дій Олександр зателефонував до СБУ та відділу внутрішніх справ. Але працівники цих установ, за його словами, жодним чином не відреагували. Тоді Олександр звернувся за допомогою до Харківського Автомайдану.

У результаті, коли останні прибули за адресою, школярі та їхні куратори втекли з місця події, залишивши без нагляду 30 агітаційних пакетів. Прибулими активістами Автомайдану було прийняте рішення передати кинуті пакунки бійцям батальйону “Харків-1”, що саме в цей день вирушав до зони АТО.

Ще одним свідком роздачі продпайків стала Людмила Миколаївна. За її словами, вона цього ж ранку о 10:30 біля будинку (по вул. Н. Ужвій, 112) побачила маршрутне таксі. З нього жінки та підлітки діставали такі ж пакети із тією самою символікою благодійного фонду “Помоги ближнему!”.

На зацікавленість нашої співрозмовниці тим, що відбувається, старші учасники акції відповіли лайкою. Після цього вони ж, коли Людмила Миколаївна вирішила фіксувати роздачу продпакетів на фотоапарат, почали її силоміць відштовхувати. Зрештою, конфлікт владнали працівники міліції та активіст Харківського Євромайдану  Володимир Литвинов, яких викликала Людмила Миколаївна.

Людмила Миколаївна написала заяву до органів внутрішніх справ. Але за її словами, цей документ залишиться без розгляду через відсутність складу злочину. Адже Володимир Скоробагач не є зареєстрованим кандидатом у депутати. Це означає, що він не є суб'єктом виборчого процесу, тому заборона на проведення передвиборчої агітації, шляхом надання виборцям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, інших матеріальних цінностей (частина 14 статті 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України”) на нього не розповсюджується.

1news 25 09 Kharkiv 2

2news 25 09 Kharkiv 2

Фото та відео надані свідками подій

ОПОРА визначає, що громадська позиція та дії Олександра та Людмили Миколаївни є суспільно-значимою інформацією, яка формує суспільно-прийнятний алгоритм дій громадян в разі виявлення роздачі благодійної допомоги кандидатами у депутати.

Також ОПОРА акцентує очевидну недоопрацьованість відповідних норм українського виборчого законодавства, яка надає можливість потенційним кандидатам вже під час виборчого процесу використовувати період до офіційної реєстрації, на який не розповсюджується виборче законодавство, задля здійснення прихованої реклами та підкупу виборців, що безумовно порушує міжнародні стандарти проведення чесних, рівних та справедливих виборів.

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.