19 вересня - єдиний день голосування у Російській Федерації, під час якого обиратимуть Державну Думу VIII скликання. Крім того, відбуватимуться вибори голів 12 суб’єктів Федерації (9 прямих виборів із голосуванням виборцями та 3 непрямих - із голосуванням в локальних парламентах кожного із суб’єктів) та депутатів законодавчих органів державної влади у 39 суб’єктах Федерації. Відповідно до нового законодавства голосування триватиме три дні, починаючи з 17 вересня, зокрема й через інтернет на окупованих українських територіях Донеччини та Луганщини й у Криму.

Вибори до Державної Думи відбуваються за змішаною виборчою системою. 225 депутатів обираються за системою пропорційного представництва за закритими списками, інші 225 депутатів - в мажоритарних одномандатних округах. Увесь склад парламенту обирається на 5 років.

Державна Дума РФ ззовні та всередині. Джерело фото: duma.gov.ru

Половина парламенту, що висувається за партійними списками, має подолати 5% виборчий бар’єр. До списку можуть потрапити як члени партій, так і безпартійні, але останніх має бути не більше 50% від списку.

В одномандатних мажоритарних округах кандидати можуть висуватися як від партій, так і шляхом самовисування. Для реєстрації кандидат-самовисуванець повинен зібрати підписи не менше ніж 3% виборців округу (або не менше 3 000 підписів, якщо в цьому виборчому окрузі менше ніж 100 000 виборців). Такі ж правила поширюються і на висування кандидатів від тих партій, які не мають права брати участь у відповідних виборах без збору підписів.

Станом на початок вересня в одномандатних округах було висунуто 2296 кандидатів, з яких було зареєстровано 2035 осіб. Відмовляли в реєстрації кандидатам через різні причини: від визнання зібраних підписів недійсними і володіння іноземними активами до наявності звинувачень у зв’язках з “екстремістськими організаціями”. Так, зі 174 самовисуванців було зареєстровано лише 11 кандидатів, більшість з яких можна назвати пов’язаними з владою (партійці “Единой России”, колишні депутати, зірки шоу-бізнесу тощо).

І хоч основний день голосування це - неділя 19 вересня, але фактично голосування триватиме три дні впродовж 17-19 вересня. З одного боку, це один із заходів безпеки під час COVID-19, але з іншого боку, деякі громадські активісти скаржаться, що так важче буде організувати якісний моніторинг перебігу голосування. Також Центральна виборча комісія РФ прийняла рішення закрити публічну відеотрансляцію процесу голосування, зробивши її доступною лише для суб’єктів виборчого процесу на закритому ресурсі, мотивуючи це браком фінансування.

Важливо також зазначити, що на цих виборах у Росії не буде спостерігати моніторингова місія ОБСЄ. Адже для реєстрації спостерігачів російська влада поставила вимогу зменшення кількості спостерігачів з 80 довгострокових і 420 короткострокових до загальної кількості 60 спостерігачів. Навіть російська громадська організація “Голос”, яка з 2000-х років займалась спостереженням за виборчими процесами, цьогоріч у серпні була внесена у список “іноземних агентів”.

Крім того, вибори до ДержДуми будуть проводити і на окупованих українських територіях Донеччини, Луганщини та Криму. Зокрема, мешканці непідконтрольних українському уряду Донеччини і Луганщини, які отримали російські паспорти за спрощеною процедурою, зможуть проголосувати через інтернет. Натомість у Криму діятимуть і звичайні виборчі дільниці.

Таким чином, наявність ряду підстав таких як фактична не реєстрація опозиційних кандидатів, відсутність знакових міжнародних місій спостереження, голосування на окупованих українських територіях людьми, які отримали російські паспорти за спрощеною процедурою, та інших ставлять під сумнів дотримання стандартів демократичного виборчого процесу.

Попередні вибори до ДержДуми відбулись у 2016 році. Тоді рекордну кількість місць (343 з 450) за всю історію цього законодавчого органу здобула партія влади “Единая Россия”, утворивши конституційну більшість. Також до складу парламенту увійшли КПРФ (42 місця), ЛДПР (39 місць), “Справедливая Россия” (23 місця), по одному представнику від партій “Родина” і “Гражданская платформа”, а також один самовисуванець. 

Підготувала Катерина Жемчужникова

Використані джерела: