В Ірані 18 червня відбуваються вибори Президента. Це 13 президентські вибори в країні. Також в цей день відбуваються і місцеві вибори. 

Відповідно до Конституції Ірану, президент обирається на термін 4 років, який може бути продовжений на один термін. Відповідно, чинний президент Хасан Роухані не може переобиратись, оскільки він обмежений двома строками поспіль. Президент є головою виконавчої влади та другою по важливості особою після Верховного Лідера. Останній знаходиться в основі уряду Ірану з розділенням влади, створеної після Ісламської революції 1979 року. Верховний Лідер також є головнокомандуючим збройними силами і Революційними вартовими, напіввійськовою силою, яка також має економічні володіння по всьому Ірану. 

Президент обирається з числа релігійних та політичних діячів, які мають іранське походження, іранське громадянство, адміністративний потенціал та винахідливість, гарне минуле, надійність та набожність, віра в основоположні принципи Ісламської Республіки Іран та офіційну релігію країни.

Фото Reuters

Агентство зі спостереження за виборами, яке керується Радою Опікунів, перевіряє зареєстрованих кандидатів та відбирає частину для участі у виборах.

Так, балотуватимуться на виборах 4 кандидати.

Серед чотирьох кандидатів головний суддя Ебрагім Раїсі, якого називають фаворитом. Абдольнасер Хеммати, колишній глава центрального банку Ірану, вважається неконсервативним кандидатом. Також кандидатами є Мохсен Резаї, колишній командир Революційної гвардії, та Амір Хоссейн Газізаде Хашемі, чинний депутат.

Фото Reuters

Ще понад 60 неконсервативним кандидатам відмовили у участі або зняли з реєстрації.

Рада Опікунів публічно не оголошує причини відхилення кандидатур на посаду Президента, втім пояснює кожному з кандидатів. Жінки також не були допущені до виборів, представник Ради Опікунів заявив, що перешкод для реєстрації жінок кандидатками нема.

Виборчі дільниці відкрились о 7 ранку за місцевим часом (02:30 за Гринвічем), і хоча вони мали закриватися опівночі (19:30 за Грінвичем), голосування було продовжено. Результати очікуються опівдні в суботу, 19 червня.

Президент обирається абсолютною більшістю голосів виборців. Якщо жоден з кандидатів не набирає 50%+1, повторне голосування відбудеться у наступну п’ятницю. У другому турі візьмуть участь два кандидати, яка отримали найбільшу кількість голосів.

Напередодні виборів «Репортери без кордонів» заявили про цензуру у всіх засоби масової інформації, крім того, влада використовувала повістки та допити, щоб погрожувати журналістам та громадянам, які розміщують критичні повідомлення у соціальних мережах.

Крім того, раніше 230 активістів в Ірані підписали відкритий лист з закликом до бойкоту виборів, щоб досягти «ненасильницького переходу влади від Ісламської республіки до влади народу».

До бойкоту закликали і незареєстровані кандидати.

Після останніх президентських виборів у 2017 році низка подій кардинально змінили політичний ландшафт Ірану. Вони включають смертельні розправи з антиурядовими протестами; арешти політичних та соціальних активістів, страти політичних в'язнів; збиття українського авіалайнера Іранським корпусом охорони ісламської революції (IRGC); і серйозна економічна криза в результаті санкцій США.

Коли уряд самовільно підвищив ціну на бензин у листопаді 2019 року, тисячі людей вийшли на вулиці у понад 100 містах.

За даними Amnesty International, за кілька днів силами безпеки було вбито понад 300 беззбройних протестуючих. Протестуючі вимагали відставки членів правлячої еліти Ірану та уряду.

Оскільки загальна політика Ісламської Республіки, включаючи її зовнішню політику, визначає Верховний Лідер, аятола Алі Хаменеї, ті, хто бойкотуватимуть вибори, вважають, що наступний президент мало що змінить без його згоди.

Підготувала Олена Логвиненко 

Використані джерела: