9 червня у Монголії обиратимуть шостого президента з трьох кандидатів. 

У 2017 році президентські вибори виграв представник Демократичної партії Баттулга Халтмаа, втім більшість у парламенті має Монгольська народна партія, яка минулого року змінила правила виборів на президентських виборах, згідно з якими президент має відбути єдиний шестирічний термін.

Конституційний Суд підтвердив зміни до законодавства, таким чином позбавивши президента можливості повторно балотуватись на виборах. Після цього президент Монголії видав директиву про розпуск Монгольської народної партії і направив її до Верховного суду.

Загальна виборча комісія офіційно зареєструвала трьох кандидатів на цей пост. Монгольська народна партія провела засідання онлайн, на якому 100% присутніх підтримали кандидатуру голови партії Ухнаагійн Хурелсуха. Демократичні партія провела електронне голосування, більшість обрала колишнього голову партії Содномзундуі Ердене. Коаліція «Правильна людина, електорат» організувала кампанію «Замовимо президента», під час якої запропонували членам коаліції пропонувати кандидата на вибори. Колишній законодавець Дангахасен Енхбат набрав найбільшу кількість голосів – 66,7%. До слова, Коаліція «Правильна людина, електорат» отримала одне місце на чергових парламентських виборах у червні 2020 року. Своїх кандидатів на президентських виборах можуть висувати лише партії чи коаліції, які мають хоча б одне місце у парламенті.

Цікавим є те, що після того, як на президентських виборів 2009 року чинний на той час президент і кандидат від Монгольської народної партії Енхбаяр Намбар програв кандидату від Демократичної партії і, звинувативши в цьому керівництво своєї партії, створив свою політичну силу – Монгольську народну революційну партію, ці дві партії об’єднались перед президентськими виборами.

Відповідно до закону про вибори президента, кандидати мали представити свої виборчі програми на контроль Національному аудиторському управлінню, яке перевіряло відповідність програми політиці довгострокового та середньострокового розвитку та документам планування, а також перевірить, чи відповідає сума видатків бюджетним вимогам. Звіт буде представлений Генеральному виборчому комітету, після чого кандидатів мають зареєструвати та видати їм посвідчення за 16 днів до голосування.

Виборча кампанія у Монголії триває 15 днів, під час якої політичні партії та кандидати мають право проводити передвиборну агітацію на телебаченні та радіо, розповсюджуючи агітаційні друковані матеріали, розміщуючи агітаційні плакати на вулицях та площах, використовуючи соціальні мережі. Також може працювати передвиборчий штаб. Інші форми агітації заборонені. Цього разу, у зв'язку з пандемією, виборча кампанія не була активною.

Серед трьох кандидатів мали відбутись дебати, втім вони були скасовані, оскільки один з кандидатів захворів на коронавірус.

Дострокове голосування на виборах президента проходило 30 та 31 травня з 7 по 22 години за місцевим часом. Завчасно голосували монголи, які проживають за кордоном. Для цього у 30 країнах було створено 45 виборчих дільниць. Не змогла організувати дострокове голосування виборча дільниця у Пхеньяні, оскільки КНДР повністю закрила кордони, щоб запобігти розповсюдження коронавірусу всередині країни. На інших 44 дільницях голосування відбулось у звичайному режимі.

З 2012 року у Монголії використовуються технічні засоби для підрахунку голосів. Втім, на цих виборах, за словами в.о. директора Центру інформаційних технологій при Генеральній виборчій комісії, усі бюлетені будуть рахуватись вручну через постійні закиди про фальсифікації.

Підготувала Альона Логвиненко 

 

Використані джерела