Джибуті: вибори Президента

Два тури президентських виборів в Джибуті було призначено на  9 та 23 квітня 2021 року.

Президент Джибуті обирається на виборах, що проходять у два тури. У 2010 році були внесені поправки до конституції, за якими президентський термін зменшився з 6 до 5 років, але були зняті обмеження на кількість термінів, які президент може бути при владі. Також є верхня межа вікового цензу для кандидатів на цю посаду – 75 років.

Чинний президент Ісмаїл Омар Гелле займає пост глави держави з 1999 року. Якщо він здобуде перемогу на виборах в квітні, то отримає п'ятий президентський термін. Починаючи з 2005 року, чинний лідер країни неодноразово заявляв, що не буде переобиратися. На попередніх президентських виборах 2016 року Гелле переміг, набравши 88% голосів. Однак ті вибори вважаю невільнимі та несправедливості. Значна частина опозиції їх бойкотувала, а прихильників опозиції переслідували. З країни надходять повідомлення про обмеження свободи зібрань та свободи преси. Більша частина опозиції також бойкотувала парламентські вибори 2018 року.

У Джибуті проживає понад 600 000 населення, до списку виборців зареєстровано 205 000 людей.

Президент Джибуті Ісмаїл Омар Гелле агітацію проводить у формі передвиборчого турне. Гелле відвідав місто Таджура на півночі країни, де пройшов мітинг його прихильників.

Противники нинішнього глави держави страйкують протягом практично трьох місяців. На їхню думку, чим довше в Джибуті буде зберігатися напруженість, тим швидше почнеться перехідний етап, який призведе до зміни влади. Опозиція виступила проти президента і закликала бойкотувати вибори. До неї приєдналися активісти і неурядові організації. Вони мають намір підписати хартію, яка повинна захистити республіку від хаосу після «неминучого падіння диктатури».

У свою чергу прихильники президента пропонують судити Гелле по його роботі. Вони наполягають, що опозиційні рухи могли взяти участь у виборах, однак не стали висувати кандидатів.

Самоа: парламентські вибори

9 квітня 2021 року також відбувалися загальні вибори в Самоа.

51 депутат парламенту Самоа обирається в одномандатних округах. Загальне виборче право було введено в країні в 1990 році – громадяни віком до 21 року голосують особисто. Кандидати мають бути віком не менше 21 року, головами своїх сімей та мешканцями країни принаймні за три роки до дати висування. Державні службовц, особи з психічними захворюваннями, особи, засуджені за хабарництво або виборчі правопорушення, а також особи, яким було призначено тюремне ув'язнення понад два роки (включаючи смертний вирок), не мають права бути кандидатами. Закон про внесення змін до Конституції 2013 року передбачає щонайменше 10 відсотків місць у парламенті для жінок.

Спочатку очікувалось, що на виборах змагатимуться чотири партії: Партія захисту прав людини (HRPP) чинного прем'єр-міністра Туйлаепа Сайлеле Малілегаої, Партія «Фаатуату і ле Атуа Самоа» (ТСП), Перша партія Самоа (FAST) та Національна демократична партія Самоа. Однак  травні 2020 року п'ята партія, Тумуа ма Пулеоно, зареєструвалася на виборах.

Парламент був розпущений 3 березня 2021 року. Перед розпуском прем'єр-міністр наказав створити слідчу комісію щодо «нібито зрадницьких дій» опозиційних політиків, які «вводили в оману громадськість та проводили агітацію проти уряду».

На вибори було висунуто 189 кандидатів, з них 105 – від правлячої партії. Серед всіх висуванців – 21 жінка. 12 кандидатів є незалежними.

Дострокове голосування для громадян похилого віку, виборців з обмеженими можливостями, працівників, які працюють на виборах, та тих, хто подорожує у день виборів, розпочалося 5 квітня, результати опубліковувались щовечора. За даними виборчої комісії, 7414 виборців проголосували достроково.

У день виборів виборчі дільниці відкривалися о 8 ранку та закривалися о 15.

Виборці в день голосування скаржилися на те, що вони затримуються через недостачу автобусів та низьку пропускну здатність човнів із віддалених островів. «Я чекав чотири години, щоб сісти на паром», – сказав один з виборців. Така ситуація склалася через вимогу оголосування за місцем реєстрації.

Однак не проголосували і представники величезної самоанської діаспори, адже згідно з обмеженнями на поїздки, які запроваджені через COVID, емігранти не змогли повернутися, а самоанське законодавство не дозволяє голосувати за кордоном.

Самоа – це тихоокеанська острівна держава з населенням понад 190 тисяч. Останні загальні вибори відбулися в країні в 2016 році, коли HRPP здобула переконливу перемогу.