У день повторного голосування у Рівному спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки ймовірного фотографування бюлетенів. Такі факти мають бути належно розслідувані правоохоронцями. Про це повідомили представники ОПОРИ під час пресконференції 23 листопада.

Зокрема, випадки фотографування помічено на дільницях № 560725 (смт Квасилів, вул. Молодіжна, 30, Квасилівський професійний ліцей), № 560942 (м. Рівне, вул. В’ячеслава Чорновола, 74, Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти), № 560920 (м. Рівне, вул. Павлюченка,  24,  навчально-виховний комплекс № 26), № 560972 (м. Рівне, вул. Гайдамацька, 15, дитячий садок № 47), № 560947 (м. Рівне вул. Олександра Карпинського, 14А,) та неодноразово на дільниці № 560982 (м. Рівне, вул. Фабрична, 3).

«Системність таких випадків може свідчити про ймовірну контрольованість голосування, а сам процес бути частиною підкупу виборців. Ці факти мають встановити правоохоронці в ході проведення розслідування», зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області.  

За даними Національної поліції, станом на 21:00 отримано 37 звернень щодо порушень виборчого законодавства. Більшість з них, а саме 20 – стосувалися фотографування бюлетенів. Наразі до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 2 правопорушення: за статтею 159 Кримінального кодексу України «Порушення таємниці голосування» та за статтею 160 Виборчого кодексу України «Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму».

На кількох виборчих дільницях у Рівному спостерігачі ОПОРИ фіксували порушення процедури підрахунку голосів. Так, на дільниці № 560942 за адресою м. Рівне, вул. В’ячеслава Чорновола, 74 (Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, актовий зал) спочатку підрахунок голосів здійснював один член комісії, який називав прізвища кандидатів і розкладав бюлетені по столах, пізніше – вже кілька членів комісії рахували такі бюлетені, а інші члени перераховували і складали їх. На дільниці № 560979 за адресою м. Рівне просп. Князя Романа, 14А (школа №22, фойє) підрахунок голосів здійснювала не одна людина, а голова ДВК розподіляла бюлетені між членами комісії, і кожен із них рахував свою частину. Спостерігачка ОПОРИ зробила зауваження щодо такого факту. Члени комісії спочатку не хотіли дослухатися до неї, та згодом все ж погодилися і почали рахувати за процедурою. 

Загалом серйозних процедурних порушень у роботі комісій під час проведення голосування виявлено не було.

Під час отримання документів Рівненська міська ТВК відправила на перерахунок дільничну виборчу комісію № 560990 у зв’язку з тим, що була інформація про те, що комісія ймовірно уточнювала протокол за межами дільниці. Також у поліцію надійшло звернення про зникнення печатки виборчої комісії № 560990. 

У приміщенні виборчої дільниці № 560971 (м. Рівне, вул. Гайдамацька, 7А) спостерігачі ОПОРИ виявили по два спостерігача від кандидатів на посаду міського голови Рівного. Так, в день голосування у відповідному журналі зареєструвалися по два спостерігачі від Олександра Третяка та Віктора Шакирзяна. Такі спостерігачі (по двоє від одного кандидата) одночасно знаходилися у приміщення для голосування.

Спостерігачі від ОПОРИ звернули увагу членів комісії на той факт, що допустима кількість спостерігачів від кандидата, яка одночасно може перебувати у приміщенні дільниці – один. Після зауваження, спостерігачі від кандидатів, які не могли перебувати на дільниці, покинули приміщення. Спостерігач від Віктора Шакирзяна намагався у приміщенні комісії заповнити порожній бланк журналістського посвідчення, щоб скористатися ним. Проте спостерігачі від ОПОРИ повідомили, що таке посвідчення має заповнюватися у редакції ЗМІ, яке видало його своєму журналісту, а не в приміщенні дільниці самим журналістом.

За словами координатора, на трьох великих дільницях Рівного спостерігачі ОПОРИ зафіксували недостатню кількість кабінок та/або скриньок для голосування. Так, на дільниці № 560964 (м. Рівне, вул. Київська, 12Б, дитячий садок № 38, музичний зал) кабінок для голосування було всього 4, а стаціонарних скриньок – 5; на дільниці № 560989 (м. Рівне, вул. Фабрична, 7 (дитячо-юнацька спортивна школа №4, спортивний зал) стаціонарних скриньок для голосування 4 і 2 – переносні. На дільниці № 560972 (м. Рівне, вул. Гайдамацька, 15, дитячий садок № 47, спортивний зал) одна із стаціонарних скриньок була пошкоджена ще до початку голосування, але її для ДВК не замінили. Тож члени комісії дали можливість спостерігачам оглянути її, вкинули туди контрольний лист, перевернули її, щоб ніхто не міг вкинути туди бюлетень і залишили в полі зору. Згодом вони її опломбували. Таким чином, фактично одна стаціонарна скринька на дільниці не використовувалася.

На кількох дільницях міста спостерігачі ОПОРИ  виявили відсутність позначених кабінок для голосування для випадків, коли у виборця, який прийшов на виборчу дільницю, виявлено підвищення температури тіла понад 37,2°С та/або симптоми респіраторних захворювань, а також нездійснення температурного скринінгу виборців.

Зазначимо, що вимоги про облаштування відокремлених кабінки та скриньки встановлено  Постановою Кабінету Міністрів України про здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів та Рекомендаціями ЦВК щодо здійснення виборчих процедур з організації підготовки та проведення виборів 25 жовтня 2020 року в умовах поширення на території України COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

На деяких дільницях не було позначених кабінок для людей з підвищеною температурою чи ознаками ГРВІ, однак  після зауважень спостерігачів ОПОРИ це було виправлено.

На дільниці № 560942, яка знаходиться за адресою м. Рівне, вул. В’ячеслава Чорновола, 74, (Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, актовий зал) кабінки для голосування людей із підвищеною температурою не було, також із 15:00 припинили здійснювати виборцям температурний скринінг. На дільниці № 560979, яка знаходиться за адресою м. Рівне, проспект Князя Романа, 14А, (школа №22, фойє) кабінка для голосування людей із підвищеною температурою не була відповідно позначена, а голова ДВК повідомила, що всіх людей з ознаками ГРВІ будуть відправляти в останню кабінку.

Як зазначила Марія Цип’ящук, громадська обмудсменка із захисту виборчих прав Рівненської області, здебільшого такі кабінки для виборців із підвищеною температурою комісії облаштовували поруч з іншими, а не відокремлено, як те вимагається.

Також вона зауважила, що видається так, що більшість дільничних комісій вирішили, що якщо потрібно облаштовувати окремі кабінки для людей з підвищеною температурою чи ознаками ГРВІ, то можна уже не облаштовувати окремі кабінки для людей з інвалідністю чи маломобільних людей.

За даними територіальної виборчої комісії явка виборців станом на 20:00 годину становила 30,12% виборців, тобто 54 965 виборців із 184 110. Зазначимо, що за перші 5 годин голосування (з 8:00 до 13:00) явка складала 12,15%, тобто 22 369 виборців із 184 110. На дільницях  черг не було зафіксовано, лише зрідка ситуативні. Звісно, на таку явку вплинула епідеміологічна ситуація в країні.

Випадків масового використання адмінресурсу під час місцевих виборів спостерігачі ОПОРИ не виявили у Рівненській області. Проте без використання приміщень комунальної форми власності та сайтів, соціальних мереж місцевих органів влади, що містить ознаки адмінресурсу, не обійшлося. Детальніше про це можна довідатися у матеріалі ОПОРИ. Розроблений ОПОРОЮ Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу, який містить основні етичні вимоги до поведінки службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом, у Рівненській області підписали міський голова Дубно Василь Антонюк та міський голова Костополя Євгеній Денисюк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.