На виборчій дільниці № 560920 спостерігачка ОПОРИ помітила випадок ймовірного фотографування бюлетеня і повідомила про це поліцію, натомість виборець зазначив, що йому заважали проголосувати.

 На виборчій дільниці № 560920 за адресою м. Рівне, вул. Павлюченка,  24,  навчально-виховний комплекс № 26 спостерігачка ОПОРИ помітила, як виборець у кабінці вчиняв дії, схожі на фотографування бюлетеня.

Про такий факт було повідомлено поліцейського. Він відібрав пояснення у спостерігачки ОПОРИ. Виборець говорив до поліцейського про те, що йому начебто не дозволили проголосувати. У телефоні виборця (у корзині) було знайдено фото бюлетеня. Згодом, він його видалив.

Після цього виборець таки не захотів опустити бюлетень у виборчу скриньку, тож комісія його погасила, про що склала Акт про погашення неправильно заповненого виборцем виборчого бюлетеня як невикористаного.

Згодом можна було спостерігагати, як виборця консультувала одна із зареєстрованих на дільниці спостерігачок, яка зауважувала, що є юристом.

Згодом інформація про ситуацію із фотографуванням бюлетеня була поширена у соціальних мережах. 

Так, повідомлення про ситуацію поширила Вікторія Мамотюк: “Школа № 26, затримали чоловіка, який сфотографував бюлетня в якому стоїть позначка за Третяка. Поліцейські оформляють порушення”. Згодом журналістка допис розширила.

Зокрема, на сторінці Катерини Марчук було зазначено: «ЗАФІКСОВАНО ПІДКУП ВИБОРЦЯ! Під час голосування на дільниці 560920, що на вулиці Павлюченка, 24 зафіксували підкуп виборця. Відтак хлопець, продав свій голос за 300 грн Олександру Третяку. Нині усі деталі з’ясовуються». До повідомлення було додано відео з дільниці і фото заповненого бюлетеня.

Після цього інформація про такий факт була поширена на місцевому телеканалі ITV під назвою «Голос за 300 гривень: хто з кандидатів скуповує голоси у рівнян».

Уже після того, як виборець покинув приміщення дільниці з’явилося відео на сторінці Сергій Кондрачука, в якому виборець розповідає:

«Сфотографував бюлетень, на якому не було вказано, за кого проголосував, тоді шторку відкрила Катерина Марчук від партії із «Рівне Разом», починає кричати, що тут починають фотографувати, хто за кого проголосував, хоча тут ще не було проголосовано. Потім вона виставила допис про те, що я підкупився за 300 гривень, це неправда. І вона при виході, коли я виходив, вилучила цей бюлетень, сфотографувала і закинула в Типове Рівне з постом «Продався Третяку за 300 гривень»… Я потім бюлетень виявився у інспектора ДВК, як він у нього виявився, не зрозуміло».

Частина 1 статті 16 Виборчого кодексу України вказує, що голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється.

Фотографування виборчих бюлетенів часто використовується як доказ підтвердження свого волевиявлення при застосуванні протиправних схем підкупу виборців, тому правоохоронці реагують на відповідні дії, як на підозру у вчиненні підкупу виборців, а саме встановлюють особу виборця для з’ясування мети фотографування.

Частина 1 статті 159 Виборчого кодексу України вказує, що умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виразилося в розголошенні змісту волевиявлення виборця або учасника референдуму, карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.