На кількох дільницях міста спостерігачі ОПОРИ виявили відсутність позначених кабінок для голосування для випадків, коли у виборця, який прийшов на виборчу дільницю, виявлено підвищення температури тіла понад 37,2°С та/або симптоми респіраторних захворювань, а також нездійснення температурного скринінгу виборців.

Вимоги до організації роботи виборчих комісій та облаштування дільниць в день голосування в умовах карантинних обмежень  визначені Постановою Кабінету Міністрів України про здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів та Рекомендаціями ЦВК щодо здійснення виборчих процедур з організації підготовки та проведення виборів 25 жовтня 2020 року в умовах поширення на території України COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Зокрема, на дільниці має бути облаштована спеціальна кабіна та скринька для голосування для осіб у яких виявлено підвищення температури тіла понад 37,2 °С та/або симптоми респіраторних захворювань. Така кабінка та скринька мають бути розміщені відокремлено від інших.  Щодо кабінок, то зазвичай, вони розміщені поруч з іншими.

Варто зазначити, що на деяких дільницях не було позначених кабінок для людей з підвищеною температурою чи ознаками ГРВІ, однак  після зауважень спостерігачів ОПОРИ це було виправлено.

На дільниці № 560942, яка знаходиться за адресою м. Рівне, вул.В’ячеслава Чорновола, 74, (Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, актовий зал) кабінки для голосування людей із підвищеною температурою не було. На дільниці № 560979, яка знаходиться за адресою м. Рівне, проспект Князя Романа, 14А, (школа №22, фойє) така кабінка не була відповідно позначена, а голова ДВК повідомила, що всіх людей з ознаками ГРВІ будуть відправляти в останню кабінку.

Також обов’язково на кожній виборчій дільниці має проводитися температурний скринінг виборців та розміщуватися засоби для дезинфекції. Проте, на вищезгаданій дільниці № 560942, яка знаходиться за адресою м. Рівне, вул.В’ячеслава Чорновола, 74, (Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, актовий зал) температурний скринінг з 15-00 припинили здійснювати.

 А на деяких дільницях під температурний скринінг потрапили і домашні улюбленці.

Біля входу та у приміщенні для голосування має бути нанесена розмітка, яка вказує на необхідність дотримання фізичної дистанції не менше 1 метра та оптимальний маршрут руху для здійснення голосування.  

Надворі, біля деяких приміщень для голосування необхідна розмітка уже була.

Також на деяких дільницях були затверджені графіки вологого прибирання дільниць. Час від часу таке прибирання здійснювалося.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.