Спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати фотографування бюлетенів у кабінках для голосування на дільницях та пошкодження бюлетенів. Станом на 16:30 спостерігачі ОПОРИ зафіксували 25 випадків фотографування бюлетенів у кабінці для голосування. Також на одній дільниці члени комісії видали бюлетень без наявного документа, що підтверджує особу виборця.

На виборчій дільниці №121276 (пр. П. Калнишевського, 27, Палац Металургів) чоловік сфотографував бюлетень. Коли члени комісії зробили йому зауваження, дівчина, що була разом ним, розірвала бюлетень. Шматки бюлетеня вона викинула, а чоловік втік.

На ВД №121453 (вул. Здоров’я, 45-а, НВО №109) зафіксовано, як жінка фотографувала свій бюлетень.

На ВД №121432 (вул. Моніторна, 3, НВК №41) поліція збирає пояснення у двох жінок, які фотографували свої бюлетені.

На виборчій дільниці № 121245 (НВК №47) складено акт про виявлення випадку незаконного голосування. У кабінці для голосування чоловік ймовірно фотографував свій бюлетень. Один з членів ДВК викликав поліцію, але поки поліцейські приїхали на дільницю, чоловік мав можливість видалити фото з телефону. Натомість поліцейські знайшли у чоловіка три паспорти на різні прізвища.

На виборчій дільниці №121327 (вул. Алтайська, 4А, школа №51) члени ДВК видали бюлетень за наявності фото ІD–картки в телефоні виборця. Після зауважень спостерігача ОПОРИ, чоловік віддав свій заповнений бюлетень членам комісії, а сам пішов додому за паспортом. Після того, як він повернувся на дільницю, показав паспорт, йому дозволили вкинути бюлетень у скриньку.

Варто нагадати, відповідно до роз'яснення ЦВК видача виборцю виборчого бюлетеня на підставі пред’явлення ним для встановлення особи паспорта громадянина України з використанням мобільного додатка Портал Дія (е-паспорта) може здійснюватися лише за умов наявності в дільничної виборчої комісії технічної можливості для перевірки е-паспорта за допомогою технічних засобів, зокрема з використанням унікального електронного ідентифікатора (QR-коду, штрих-коду, цифрового коду), та отримання за результатами такої перевірки даних з Реєстру інформаційними ресурсами єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України на запит Порталу Дія.

Раніше ОПОРА вже повідомляла, що у Дніпрі фіксуються випадки фотографування бюлетенів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер