Підприємці, комунальна установа та інтернет-видання оголосили флешмоб у соціальних мережах Facebook та Instagram, головною метою якого є підвищити явку миколаївців на виборчих дільницях. За фото на дільницях та відео в сторіс обіцяють подарунки.

Сьогодні у Миколаєві відбувається повторне голосування за міського голову. 21 листопада інтернет-видання «НикВести» розмістило новину про розіграш подарунків у день голосування. Для участі в конкурсі необхідно прийти на свою дільницю і зробити фотографію. Після чого розмітити фото в Instagram Stories або зробити публікацію, додавши хештег #ідунавибори, а також позначивши аккаунт @nikvesti. Результати розіграшу оголосять 22 листопада о  21:00. Переможцям інтернет-видання обіцяє 5 зарядних пристроїв.

19 листопада на сторінці комунальної установи «Агенція розвитку Миколаєва» з’явилась публікація про конкурс. «Умови дуже прості: йдемо на вибори, голосуємо, робимо фото на дільниці, завантажуємо його у FB із хештегом #яподнимаюявку та відмічаємо Агенцію розвитку Миколаєва. Також став + під цим постом, якщо береш участь в конкурсі», − зазначено в публікації. Трьом переможцям, яких визначать 22 листопада о 23:00, обіцяють призи − каталоги оцифрованої графіки з колекції Миколаївський обласний художній музей ім. Верещагіна.

А 18 листопада на Instagram-сторінці миколаївського підприємця Максима Бревди був розміщений допис про розіграш призів за голосування на повторних виборах. Для участі необхідно зробити сторіс або фото з виборчої дільниці, розмістити в Інстаграм з хештегом #яподнимаюявку, позначивши аккаунти Максима Бревди @maksymbrevda та Олега Чередніченка @oleg.c.h.e. Результати будуть оголошені 22 листопада о 22-00. Переможці отримають три торти і три карти на 12 відвідувань тренажерного залу.

Згідно із статтею 15 Виборчого кодексу України, участь громадян України у виборах є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у голосуванні на виборах, а також у висуванні кандидатів, у передвиборній агітації, в інших виборчих заходах чи у здійсненні інших виборчих процедур, передбачених цим Кодексом.

ОПОРА наголошує, що частиною 1 статті 160 Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність за прийняття виборцем пропозиції, обіцянки або одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним своїх виборчих прав. Для виборця за цією статтею передбаено відповідальність у вигляді штрафу 5100-6800 грн, або у вигляд виправних робіт на строк до 2 років, або позбавленням волі до 2 років.

 
За додатковою інформацією звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)