В Ужгороді правоохоронці розслідують справу стосовно ймовірного підкупу виборців на користь одного із кандидатів на посаду міського голови в Ужгороді. На окремих інтернет-сайтах із посиланням на соцмережі повідомлялося, що підкуп нібито здійснюється на користь чинного міського голови Ужгорода Богдана Андріїва. Останній таку інформацію заперечує та називає спланованою провокацією. Крім цього, на вулицях Ужгорода напередодні дня тиші, 20 листопада, з’явилися білборди із ознаками чорного піару щодо обох кандидатів. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області.

Ввечері 19 листопада в Ужгороді правоохоронці викрили ймовірну схему підкупу виборців на користь одного із кандидатів на посаду міського голови. Як повідомляють у прокуратурі Закарпатської області, мешканець Ужгорода пропонував голові одного з ОСББ міста кошти за те, щоб той забезпечив голоси виборців на користь потрібного кандидата.

Повідомляється, що за голос одного виборця пропонували 500 грн, а чоловіка затримали при передачі 12 тис. грн, які нібито призначалися для підкупу 24 осіб. За інформацією прокуратури, наразі тривають слідчі дії у рамках відкритого кримінального провадження за ч. 4 ст. 160 КК України – підкуп виборців. Операцію проводили проводили слідчі СБУ спільно із поліцією.

У п’ятницю, 20 листопада, під час власної пресконференції, чинний міський голова Ужгорода заявив, що ця ситуація є провокацією, аби дискредитувати його як кандидата.

«Вчора ми бачили була провокація – це затримання громадянина, який нібито скупляв голоси на мою користь. Не знаю, що це за особа, і кому він що пропонував. Була інформація, що це якийсь голова ОСББ. Хочу наголосити, що я жодного стосунку до цього інциденту не маю. Це я вважаю абсолютною провокацією, яка спрямована на те, щоб підірвати довіру ужгородців до мене і зробити з цього те, що я якимось чином хочу вплинути на результати волевиявлення в місті. Цим хочуть викликати незадоволення моєю діяльністю, очорнити і таке інше. Ми всі прекрасно знаємо як це робиться: шукається особа яка десь має негаразди з законом, шукається друга особа, яка готова десь взяти ці кошти. І одна другому передає. Найголовніше – буде інформаційний привід, що має місце підкуп виборців в Ужгороді з моєї сторони», - зазначив під час пресконференції 20 листопада ужгородський міський голова, кандидат-самовисуванець на цю ж посаду Богдан Андріїв.

Кандидат додав, що це найімовірніше «завчасно спланована акція», адже інформація про ймовірний підкуп спершу з’явилася на каналі одного із місцевих блогерів, який має стосунок до партії «Рідне Закарпаття», яка висловила підтримку кандидату Віктору Щадею.

У коментарі представнику ОПОРИ Богдан Андріїв зазначив, що станом на 12 годину дня 20 листопада правоохоронці не контактували з ним стосовно ситуації із затриманням людей 19 листопада.

Крім цього, напередодні дня тиші, 20 листопада, на вулицях Ужгорода з’явилися поодинокі білборди із ознаками прихованої антиреклами  проти одного із кандидатів у міські голови – висуванця від партії «Слуга народу» Віктора Щадея. На білборді синього кольору зобразили напис – «Віктор, скільки ужгородців винні твоїм спонсорам». На згаданих білбордах немає інформації про замовника, тираж тощо. Станом на першу половину дня, 20 листопада, такі борди були зафіксовані на перехресті вул.Легоцького-Заньковецької, на вул.М.Бобяка, на Слов’янській набережній біля Боздоського парку.

«Формально, порушення Закону немає, адже на бордах нема прізвища кандидата, - резюмує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Втім факт наявності таких бордів є ознакою порушення стандарту демократичних виборів, очевидно, що мова може йти про сплановану антирекламу проти кандидата Віктора Щадея. Вести агітацію проти когось у день тиші чи день голосування - незаконно. Так само, як і проводити антиагітацію коштом не із виборчого фонду».

Також, як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, 19 листопада до Ужгородської міської територіальної виборчої комісії надійшла скарга від представника штабу Богдана Андріїва стосовно білбордів із ознаками «чорного піару» на адресу чинного міського голови Ужгорода. Як повідомив ОПОРІ представник штабу кандидата Богдана Андріїва, в Ужгороді зокрема виявили вантажівки обклеєні плакатами із ознаками “чорного піару” в адресу чинного міського голови. Як видно на фото, яке надав представник штабу, на плакаті зображене фото Богдана Андріїва із логотипом партії «Опозиційний блок» та напис – «Минув лише 1 рік, правду не приховаєш. Трансформації по-Андріївськи».

«Щодо згаданих білбордів - тут питання, чи вони оплачені із виборчого фонду. Закон дозволяє вести агітацію проти кандидата, але, знову ж таки, матеріальні витрати на неї мають бути використані із виборчого фонду», - додає координатор.

Також представник штабу поскаржився Ужгородській міській ТВК і на поширення агітаційної листівки «Ужcity».

Відповідно до частини 4 статті 160 Кримінального Кодексу України дії, передбачені частиною другою або третьою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи комісії з референдуму, членом ініціативної групи референдуму, кандидатом або його довіреною особою на виборах, представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії у виборчій комісії чи комісії з референдуму, уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії, офіційним спостерігачем на виборах або референдумі, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Згідно з частиною 2 статті 53 Виборчого кодексу друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 5 статті 57 Кодексу забороняється поширення завідомо неправдивих відомостей про кандидата, партію (організацію партії) - суб'єктів виборчого процесу. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат, партія (організація партії) вважають явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату, партії (організації партії), стосовно яких поширено недостовірні відомості, на їхню вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий самий ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією (організацією партії) матеріал, який має бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "Спростування" на тому самому місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відповідну публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні або радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднено без додатків, коментарів і скорочень та здійснюється за рахунок коштів засобу масової інформації.

 Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)