У Дніпрі перед голосуванням у «другому турі» кандидати намагаються отримати підтримку з боку інших партій. У Нікополі кандидати обмінюються відеозверненнями, а проти одного з них поширюють інформацію з ознаками «чорного піару».

У Дніпрі з’явились оновлені білборди обох кандидатів на посаду міського голови – Бориса Філатова («Пропозиція») та Загіда Краснова («Громадська сила»). На рекламних плакатах Загіда Краснова міститься напис – «Змінюй! Зроби Дніпро кращим! За Краснова!». З білбордів Бориса Філатова лунають заклики «Цінуй Дніпро! Захищай Дніпро! Люби Дніпро!». На рекламних плакатах Бориса Філатова в листопаді вже відсутня партійна символіка «Пропозиції», вони оформлені в синьо – білих кольорах та містять логотип Дніпра. Ближче до дня голосування в місті з’явилися білборди без фотографії Бориса Філатова з написом «Голосуй за Філатова! Цінуй Дніпро. 22 листопада». На білбордах із зображенням Загіда Краснова також додався напис «22 листопада. Другий тур виборів мера. Змінюй! За Краснова».

Дніпровська міська організація партії «Європейська солідарність» на своїй Фейсбук-сторінці оприлюднила заяву голови міського осередку партії Тетяни Ричкової, в якій вона закликає виборців підтримати кандидатуру Бориса Філатова у «другому турі».

На сайті газети «Наше місто» 11 листопада вийшов матеріал, в кому йшлося про те, що місцевий осередок партії «Опозиційна платформа – За життя» також закликав своїх виборців голосувати за чинного міського голову Бориса Філатова. В той же день в ефірі 34 телеканалу був показаний сюжет, в якому голова місцевого осередку партії «Опозиційна платформа – За життя» Сергій Нікітін та депутатка міської ради від ОПЗЖ Олена Степанян заявили про свою підтримку Бориса Філатова.

Вже 12 листопада в мережі Інтернет з’явилася заява одного з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» Вадима Рабиновича, в якій він заперечує підтримку Бориса Філатова партією. «Ми не приймали такого рішення, міська організація такого рішення не приймала, обласна – не приймала. Дійсно, член нашої партії Нікітін виказав таку думку, однак сьогодні, я сподіваюсь, він її змінить. Ніхто не має права від партії робити подібні заяви», - сказав Вадим Рабинович.

Борис Філатов після голосування 25 жовтня вийшов з відпустки, в якій він знаходився на час передвиборчої кампанії. В листопаді зустрічі з виборцями не проводить.

Загід Краснов на своїй сторінці у Фейсбук критикує міську владу, розповідає про свою зустріч з міністром охорони здоров’я Максимом Степановим, яка відбулась в присутності екс – кандидата  на посаду міського голови Дніпра від партії «Слуга Народу» Сергія Риженка. До того ж Святослав Олійник («Слуга Народу»), голова Дніпропетровської обласної ради попереднього скликання, у своєму телеграм – каналі закликав дніпровців у «другому турі» голосувати за Загіда Краснова.

14 листопада на сайті ВО «Батьківщина» з’явилось повідомлення, що ВО «Батьківщина» у Дніпрі підтримуватиме кандидатуру лідера «Громадської сили» Загіда Краснова у другому турі виборів міського голови, які відбудуться 22 листопада.

22 листопада відбудеться також повторне голосування і у місті Нікополь. Кандидати Олександр  Саюк («За майбутнє») та Руслан Олійник («Слуга Народу») обмінюються відеозверненнями у мережі Інтернет. Руслан Олійник викликав опонента на дебати, пообіцявши наступне: «я не буду ставити вам питання про проблеми у вашій родині, не буду питати скільки ваших дітей навчаються за кордоном, а також не буду питати про вашу багатомільйонну декларацію чиновника». Олександр Саюк заперечив усі звинувачення, назвавши Руслана Олійника некомпетентним та нестриманим. Також він сказав, що розцінює як загрозу слова опонента про проблеми в його родині. Олександр Саюк відмовився від дебатів, на які його запрошував Руслан Олійник, назвавши це шоу, яке порушує закон, тому що опонент планував дебатувати у стінах виконкому Нікополя.

У фейсбук - спільноті «Типова Україна» 19 листопада був розміщений допис з елементами чорного піару проти Олександра Саюка, якого називають «козачком з орбіти Коломойського» та корупціонером.

У ч. 4 ст. 281 Виборчого кодексу України йдеться, що до виборчого бюлетеня для повторного голосування, призначеного відповідно до пункту 2 частини першої цієї статті, включаються два кандидати на посаду міського голови, які за підсумками голосування на виборах міського голови отримали найбільшу кількість голосів виборців, крім тих кандидатів, які після дня голосування відмовилися від балотування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)