До Центральної виборчої комісії надійшли скарги місцевих організацій політичних партій з проханням достроково припинити повноваження херсонської обласної ТВК комісії у зв’язку з порушенням законодавства.

Увечері 12 листопада ЦВК прийняла постанову про дострокове припинення повноважень Херсонської обласної ТВК.

До ЦВК надійшли скарги Херсонських обласних організацій політичних партій «Наш край», «Слуга народу» та Херсонської регіональної організації політичної партії «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!».

«У скаргах субʼєкти звернення просили достроково припинити повноваження вказаної комісії у зв’язку з вчиненням нею одноразового грубого порушення законодавства, встановленого рішенням П’ятого апеляційного адміністративного суду. Судом, зокрема, було визнано протиправною бездіяльність цієї ТВК щодо нездійснення повноважень Бехтерської сільської ТВК Скадовського району та Каховської міської ТВК Каховського району Херсонської області щодо встановлення підсумків голосування в межах частини територіальних виборчих округів № 3 та № 5», – повідомляє ЦВК.

ЦВК встановила, що обласна ТВК не виконала рішення суду та факт одноразового грубого порушення законодавства комісією.

Місцеві організації політичних партій, які подавали своїх членів до ТВК, можуть не пізніше 15 години 13 листопада 2020 року подати до ЦВК кандидатури для включення до її складу.

Комісія зобов’язала Херсонську обласну ТВК після сформування її нового складу невідкладно виконати відповідну постанову П’ятого апеляційного адміністративного суду

Раніше, 7 листопада, Херсонський окружний адміністративний суд визнав недійсним протокол Херсонської обласної ТВК про результати виборів депутатів Херсонської обласної ради. Суд зобов’язав Херсонську обласну ТВК здійснити повноваження Бехтерської сільської ТВК та Каховської ТВК щодо встановлення підсумків голосування у межах частини територіального виборчого округу №5 та №3.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)