Своєю постановою від 6 листопада №456 ЦВК вдруге розпустила Васильківську міську ТВК. Причиною стало “систематичне порушення нею Виборчого кодексу України та законів України”. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У четвер, 5 листопада, кандидат на посаду Васильківського міського голови Андрій Шевченко, а також  уповноважена особа Київської обласної організації політичної партії «Слуга народу» Микола Неділько надіслали до ЦВК скарги щодо протиправної бездіяльності Васильківської міської ТВК Обухівського району.

На своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук Микола Неділько повідомив, що був присутній на засіданні ЦВК, на якому розглядалася його скарга.

Проаналізувавши наявні у ЦВК документи й матеріали та вивчивши викладені у них обставини, ЦВК постановила, що Васильківська міська ТВК достроково припиняє свої повноваження у зв’язку із систематичним порушенням нею Виборчого кодексу України та законів України.

7 листопада ЦВК оприлюднила постанову №458 про новий склад ТВК, який було сформовано на основі відповідних подань місцевих організацій політичних партій. Васильківська міська ТВК була утворена у складі 17 осіб, в якому керівні посади отримали представники таких місцевих організацій політичних партій:  «Слуга народу» (голова ТВК), «Опозиційна платформа - За життя» (заступник голови) та «Батьківщина» (секретар).

Партія

Голова

Заступник голови

Секретар

Члени ТВК

«Слуга народу»

1

0

0

1

«Опозиційна платформа - За життя»

0

1

0

2

ВО «Батьківщина»

0

0

1

1

«Велика країна»

0

0

0

1

«Голос»

0

0

0

2

«За майбутнє»

0

0

0

1

«Солідарність жінок України»

0

0

0

1

«Антикорупційний рух»

0

0

0

1

«Європейська Солідарність»

0

0

0

2

«ВПО «Єдина родина»

0

0

0

1

«Соціалісти»

0

0

0

1

Вже новий склад Васильківської міської територіальної виборчої зобов’язаний не пізніше 12 години 8 листопада 2020 року встановити підсумки голосування з виборів депутатів Обухівської районної ради та з виборів депутатів Київської обласної ради у відповідних виборчих округах, про що скласти протоколи у визначеному Виборчим кодексом України порядку.

Новостворена ТВК повинна до 18 години 8 листопада 2020 надіслати до ЦВК інформацію щодо доставлення до Обухівської районної ТВК та Київської обласної ТВК протоколів про підсумки голосування з виборів депутатів Обухівської районної ради Київської області та з виборів депутатів Київської обласної ради у відповідних виборчих округах.

У частині 19 статті 36 Виборчого кодексу України зазначено, що у разі припинення повноважень складу виборчої комісії, в тому числі дострокового, виборча комісія, повноваження якої припинено, зобов'язана передати виборчу та іншу документацію, матеріальні цінності, у тому числі печатки та штампи "Вибув", виборчій комісії, сформованій (затвердженій) у новому складі.

Відповідальним за передачу є голова відповідної виборчої комісії, в разі його відсутності - заступник голови, а в разі відсутності голови та його заступника - секретар комісії, повноваження якої припинено.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.