За підсумками голосування на виборах депутатів Закарпатської обласної ради п’ятивідсотковий бар’єр подолали 8 політичних сил. Лідерами голосування стали партії «Рідне Закарпаття», «Слуга народу» та ВО «Батьківщина». Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА з посиланням на дані протоколу про результати виборів депутатів Закарпатської обласної ради.

Пізно вночі 6 листопада Закарпатська обласна територіальна виборча комісія встановила підсумки голосування за кандидатів в депутати Закарпатської обласної ради. Як повідомляв спостерігач ОПОРИ з місця події, згідно з даними протоколу, на виборах депутатів Закарпатської обласної ради подолали п’ятивідсотковий бар’єр та проходять до ради 8 політичних сил: «Рідне Закарпаття», «Європейська солідарність», «Команда Андрія Балоги», «КМКС «Партія угорців України», «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу», ВО «Батьківщина», «За майбутнє». Як повідомляла ОПОРА, всього до Закарпатської обласної ради балотувалися 10 політичних партій, однак політсили “Наш край” (1,58%) та “Сила і честь” (2,01%) не подолали бар’єру та не проходять до ради.

Голоси виборців області розділилися так:

  • «Рідне Закарпаття» - 59 845 голосів (17,78%);
  • «Слуга народу» - 58 783 (17,47%);
  • ВО «Батьківщина» - 42 432 (12,61%);
  • «КМКС «Партія угорців України» - 39 049 (11,60%);
  • «Команда Андрія Балоги» - 36 583 (10,87%);
  • «Європейська солідарність» - 30 407 (9,03%);
  • «За майбутнє» - 30 214 (8,98%);
  • «Опозиційна платформа – За життя» - 26 980 (8,02%).

Всього до списків виборців в області включені 927 963 виборці, із них 386 106 отримали виборчі бюлетені для голосування за кандидатів в депутати Закарпатської обласної ради. Всього у голосування взяли участь 386 076 виборців. Також 49 700 бюлетенів були визнані недійсними.

Згідно з частиною 1 статті 282 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює шляхом опублікування у відповідних місцевих друкованих засобах масової інформації результати виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, міської, районної в місті, районної, селищної, сільської ради, сільських, селищних, міських голів, а також розміщує їх на офіційному веб-сайті комісії чи відповідної ради (за наявності), регіонального, територіального представництва Центральної виборчої комісії (у разі їх утворення).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)