До Центральної виборчої комісії надійшли рішення судів, а також скарги від кандидатки на посаду Марганецького міського голови і представниці партії «Пропозиція». Після розгляду матеріалів повноваження всього складу Марганецької міської територіальної виборчої комісії Нікопольського району Дніпропетровської області були достроково припинені.

Олена Жадько, кандидатка на посаду Марганецького міського голови, надіслала до ЦВК скарги про систематичне порушення членами Марганецької міської ТВК норм Виборчого кодексу України під час прийняття рішень про перерахунок голосів на восьми виборчих дільницях. До того ж, ЦВК отримала рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду та Третього апеляційного адміністративного суду.

«Розглянувши наявні в Комісії матеріали, а також судові рішення, що набрали законної сили, ЦВК констатувала допущення Марганецькою міською ТВК систематичних порушень вимог законодавства у ході прийняття та розгляду виборчих документів дільничних виборчих комісій, зокрема, проведення повторного підрахунку голосів виборців на окремих виборчих дільницях та складення за його наслідками відповідних протоколів. Комісія встановила факт систематичного порушення Марганецькою міською ТВК законодавства та достроково припинила повноваження всього її складу», - йдеться в постанові ЦВК від 6 листопада.

Олена Жадько розповіла ОПОРІ, що попередній склад комісії відверто «підігравав» її опоненту. «По жеребкуванню представники «Пропозиції» не увійшли до складу Марганецької міської ТВК. Команда Геннадія Боровика сформувала під себе міську ТВК, і хоча ці люди від різних партій, але вони тісно по’вязані з ним. Вони або працюють у нього, або його родичі, або мають інші зв’язки. Зараз я налаштована оптимістично, ми пройшли всі суди, виграли їх, тому що в Марганці відбувався нахабний захват влади», - прокоментувала Олена Жадько.

ОПОРА зв'язалася з Геннадієм Боровиком, але він відмовився телефоном коментувати ситуацію з виборами в Марганці. За його словами, зараз йому телефонують провокатори, тому він згоден роз'яснити свою позицію, але тільки при особистій зустрічі. 

7 листопада представники політичних партій мають подати кандидатури для включення до складу ТВК. Комісія зобов’язала Марганецьку міську ТВК після сформування її нового складу встановити результати голосування з виборів Марганецького міського голови відповідно до положень Виборчого кодексу України з урахуванням судових рішень, що набрали законної сили. Разом з тим ЦВК звернулася до Національної поліції України для проведення перевірки дій членів Марганецької міської ТВК.

Раніше ОПОРА повідомляла про те, що після перерахунку голосів на восьми виборчих дільницях Марганецька міська ТВК вирішила, що встановити результати волевиявлення виборців на ВД №120731 неможливо. Також члени комісії проголосували за обмеження доступу спостерігачів та журналістів до місця, де проводився перерахунок. 31 жовтня на засіданні Марганецької міської ТВК були оголошені результати голосування на виборах міського голови Марганця. Геннадій Боровик («Опозиційна платформа – За життя») набрав 3305 голосів виборців. Олена Жадько («Пропозиція») – на другому місці з 3207 голосами.

У ч. 19 ст. 36 Виборчого кодексу України зазначено, що у разі припинення повноважень складу виборчої комісії, в тому числі дострокового, виборча комісія, повноваження якої припинено, зобов'язана передати виборчу та іншу документацію, матеріальні цінності, у тому числі печатки та штампи "Вибув", виборчій комісії, сформованій (затвердженій) у новому складі.

Відповідальним за передачу є голова відповідної виборчої комісії, в разі його відсутності - заступник голови, а в разі відсутності голови та його заступника - секретар комісії, повноваження якої припинено.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)