У ніч з 4 на 5 листопада Одеська міська територіальна виборча комісія прийняла постанову «Про призначення повторного голосування з виборів Одеського міського голови Одеського району Одеської області на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року».

Як повідомляє ОПОРА, повторне голосування за кандидатів на посаду міського голови призначено на 15 листопада.

До виборчого бюлетеня включено двох кандидатів: Миколу Скорика, народного депутата України, висунутого Одеською міською організацією політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», та Геннадія Труханова, чинного Одеського міського голову, висунутого Одеською міською організацією політичної партії «Довіряй ділам».

Також Одеська міська ТВК затвердила текст виборчого бюлетеня, який буде розміром 200Х150 мм, світло-рожевого кольору.

Відповідно до частини 6 статті 278 Виборчого кодексу України міська (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) територіальна виборча комісія приймає рішення про проведення повторного голосування, якщо до виборчого бюлетеня на виборах міського голови було включено більше двох кандидатів на посаду міського голови і за підсумками голосування в день виборів жоден із кандидатів не отримав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Статтею 281 Кодексу передбачено, що повторне голосування призначається на неділю - в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування.

«Згідно з Виборчим кодексом повторне голосування призначається в межах тритижневого строку після прийняття рішення про повторне голосування. Одеська міська ТВК мала суттєвий запас часу. Тим не менш, призначаючи повторне голосування на 15 листопада, комісія мала розуміти, що вона може за такий короткий термін виконати всі необхідні процедури, включаючи виготовлення виборчих бюлетенів. Призначення повторного голосування на 15 листопада може порушити строки обумовлені Виборчим кодексом для виготовлення виборчих бюлетенів (у ст. 22 зазначено, що вони передаються міській ТВК (у містах з районним поділом) не пізніш як за 9 днів до дня голосування, а виготовлення - не пізніш як за 10 днів). Фактично призначення такого голосування суперечить Роз’ясненню ЦВК. Згідно з п. 3 Постанови ЦВК від 28 жовтня 2020 року № 432 «Про Роз’яснення щодо окремих питань організації підготовки та проведення повторного голосування з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч), сільського, селищного, міського голови», повторне голосування призначається на неділю – в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування (абзац четвертий частини першої статті 281 Кодексу). При цьому територіальна виборча комісія під час визначення у рішенні про призначення повторного голосування дня повторного голосування враховує, що першим днем, з якого обчислюється тритижневий строк для призначення повторного голосування, є наступний день з дня прийняття такого рішення. Також для визначення дня повторного голосування територіальним виборчим комісіям слід керуватися таким. Виборчий процес – це здійснення суб’єктами виборчого процесу протягом установленого Кодексом періоду часу виборчих процедур, пов’язаних із підготовкою і проведенням відповідних виборів, встановленням та офіційним оголошенням (офіційним оприлюдненням) їх результатів (частина перша статті 20 Кодексу). Зокрема, частиною першою статті 242 Кодексу передбачено строки виготовлення та отримання виготовлених виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах.

Таким чином, день повторного голосування, який визначається у відповідному рішенні територіальної виборчої комісії, повинен припадати на неділю (в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування), до настання якої територіальна виборча комісія зможе забезпечити здійснення необхідних виборчих процедур у встановлені Кодексом строки. Спірним залишається питання забезпечення належних умов для конкуренції кандидатів, а саме організації своїх агітаційних кампаній до повторного голосування в межах менше ніж 10 днів», - вважає координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.