Лідером виборчих перегонів серед кандидатів на посаду міського голови Ужгорода став чинний міський голова, самовисуванець Богдан Андріїв. Другу позицію, із розривом у 2700 голосів, зайняв кандидат від партії «Слуга народу» Віктор Щадей. Оскільки жоден із цих кандидатів не набрав 50%+1 голос виборців, які взяли участь у голосуванні за міського голову, у місті 22 листопада оголошено повторне голосування, в якому візьмуть участь два кандидати на посаду міського голови - Богдан Андріїв та Віктор Щадей. Також за результатами голосування виборців, до міської ради Ужгорода проходять шість політичних сил: “Рідне Закарпаття”, “Слуга народу”, ВО “Батьківщина”, “Європейська солідарність”, “Опозиційна платформа - За життя”, “Партія твого міста”. Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА з посиланням на інформацію, отриману в Ужгородській міській ТВК.

2 листопада Ужгородська міська територіальна виборча комісія оголосила результати місцевих виборів в обласному центрі Закарпаття. Зокрема, за результатами виборів міського голови, чинний міський голова Богдан Андріїв здобув 9185 голосів виборців, на другому місці – кандидат від «Слуги народу» Віктор Щадей, який отримав 6485 голосів, на третьому ексмер Ужгорода – Сергій Ратушняк, який отримав 5309 голосів ужгородців.

Четверту позицію зайняв кандидат від партії «Голос» Павло Чучка, набравши 2261 голос ужгородців, п’яте – кандидат від партії «Рідний дім», який отримав підтримку містян в 1778 голосів. На шостій позиції кандидат від політсили «Команда Андрія Балоги» Вктор Петров, який набрав 1522 голоси, на сьомій – кандидат від «Опозиційної платформи – За життя» Андрій Погорєлов, якому вдалося отримати 1373 голоси. Ще 1258 голосів отримав кандидат-самовисуванець Іштван Цап, 1042 – кандидат від партії «Альтернатива» Петро Марко. Крім цього, 718 голосів отримав кандидат-самовисуванець Юрій Беляков. Найменше голосів виборців – 112, отримав кандидат-самовисуванець Володимир Юрса.

Різниця в голосах за Богдана Андріїва та Віктора Щадея становить 2700 голосів. Оскільки жоден із них не набрав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні за міського голову, то територіальна виборча комісія оголосила повторне голосування за кандидатів на посаду міського голови Ужгорода, в якому візьмуть участь два кандидати. “Другий тур” в Ужгороді відбудеться 22 листопада.

Також за офіційними результатами голосування, шість політичних партій подолали п’ятивідсотковий бар’єр: “Рідне Закарпаття” (2814 голосів, 8,33%), “Слуга народу” (3894 голосів, 11,52%), ВО “Батьківщина” (4244 голосів, 12,56%), “Європейська солідарність” (2722, 8,05%), “Опозиційна платформа - За життя” (2784 голосів, 8,24%), “Партія твого міста” (2524 голосів, 7,47%).

Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, під час оголошення результатів місцевих виборів в Ужгороді, під приміщенням Ужгородської міської ТВК зібрався натовп невідомих людей. Також приміщення, де засідала ТВК, посилено охороняла поліція.

Відповідно до частини 6 статті 278 Виборчого кодексу України міська (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) територіальна виборча комісія приймає рішення про проведення повторного голосування, якщо до виборчого бюлетеня на виборах міського голови було включено більше двох кандидатів на посаду міського голови і за підсумками голосування в день виборів жоден із кандидатів не отримав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Згідно з частиною 1 статті 281 Кодексу повторне голосування призначається на неділю - в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування. Про прийняте рішення щодо проведення повторного голосування територіальна виборча комісія не пізніш як наступного дня після дня його прийняття інформує Центральну виборчу комісію, відповідну місцеву раду, орган ведення Державного реєстру виборців, а також доводить до загального відома у визначений комісією спосіб.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)