У Житомирі до міської територіальної виборчої комісії під ранок 26 жовтня приїхали  члени дільничної виборчої комісії  №181343 з печаткою та порожніми протоколами. Спостерігачка ОПОРИ зафіксувала, як секретарка комісії ходила по приміщенні ТВК з печаткою в кишені. 

“У приміщенні міської ТВК я побачила жінку, яка піднімалася до зали засідання комісії з печаткою в одній руці та паперами схожими на пусті протоколи в іншій. Я представилась і запитала, що в неї в руці. На мої питання вона відреагувала дещо агресивно, а тоді на її захист підключився чоловік, який попросив йти геть і не чіплятися до них. Печатку вона вже сховала до кишені. Жінкою виявилась секретарка ДВК №181343. Мої питання секретарка проігнорувала і почала стрімко направлятися до виходу з ТВК. Я почала наздоганяти жінку і попросила допомоги у поліції. Працівники поліції її зупинили, я викликала патрульних через 102. До ТВК секретарка приїхала з печаткою, бо вони на ДВК забули проштампувати всі необхідні документи”, – розповідає спостерігачка ОПОРИ. 

Поки чекали поліцію, секретарка комісії намагалась вмовити спостерігачку ОПОРИ обійтися без поліції, пояснюючи, що не знали, що не можна  брати печатку з собою до ТВК. 

“Секретарка намагалася вмовити мене вирішити ситуацію без заяви в поліцію, мовляв вона не знала, що це порушення, їй ніхто цього не пояснив. Пізніше просити за секретарку прийшов і чоловік, який на початку інциденту грубо просив мене не чіплятися до них. Також запевняв мене, що вони не мали злих умислів і хотіли лише доставити печатки на запаковані мішки з бюлетенями”, – зазначила спостерігачка ОПОРИ.

Коли приїхала поліція, спостерігач ОПОРИ написала відповідну заяву і надала свідчення. Пояснення написала і секретарка ДВК.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 6 статті 253 Виборчого кодексу України під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії та незаповнені бланки протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці зберігаються у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії.

У разі прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про зобов'язання виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу про підрахунок голосів на виборчій дільниці з позначкою "Уточнений", дільнична виборча комісія розглядає питання про внесення змін до відповідного протоколу на своєму засіданні та складає протокол з позначкою "Уточнений" після повернення членів комісії, які здійснювали транспортування виборчої документації, у строк, визначений територіальною виборчою комісією. Протокол з позначкою "Уточнений", невідкладно після його складання, транспортується до територіальної виборчої комісії в порядку, визначеному цією статтею.

Як повідомляла ОПОРА, у Бердичеві голова ДВК переписувала протоколи у кафе, на місце події викликали поліцію.

 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.