Станом на 15:00 харківські правоохоронці зареєстрували 7 кримінальних проваджень, пов’язаних з днем виборів. Також поліція Харківщини зареєструвала 130 повідомлень про порушення виборчого законодавства.

Про це ОПОРІ повідомили у відділі комунікації поліції Харківської області.

Так, 25 жовтня до Дергачівського відділу поліції Харківської області надійшло повідомлення про те, що в місті Дергачіта смт Козача Лопань через несправність запірного пристрою сейфа, в якому зберігались бюлетені для голосування, своєчасно не почали роботу дві виборчі дільниці. На виборчій дільниці в смт Мала Данилівка виборець в бюлетені виявив відсутність прізвища одного з кандидатів в депутати.

Слідчі внесли відомості за даними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 3 років позбавлення волі.

Працівники Ізюмського відділу поліції Харківської області з’ясували, що на початку засідання двох комісій ДВК в м. Ізюмі відсутні бланки бюлетенів для голосування за кандидатів в депутати Ізюмської міської ради. За даними фактами відкриті два кримінальні провадження за ч. 1 ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) Кримінального кодексу України.

До Слобідського відділу поліції Харкова надійшло повідомлення про те, що невідомий чоловік на виборчій дільниці на вулиці Тарасівській скоїв хуліганські дії – заважав працювати волонтерам і вчинив опір представнику влади. Слідчим інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Відповідно до санкції статті максимальне покарання за вчинення даного злочину передбачає до 5 років тюремного ув’язнення.

В цьому ж районі надійшло звернення від голови ДВК про те, що на виборчій дільниці на проспекті Гагаріна в кабінці для голосування громадянин фотографував бюлетень.

До Лозівського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що мешканець села Яковлівка проголосував за місцем мешкання. Після чого він  прийшов до виборчої комісії, де отримав бюлетені з місцевих виборів та проголосував повторно. Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 158-1 (незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання до 2 років позбавлення волі.

Крім того, поліція зареєструвала провадження через ймовірне підвезення виборців у Черкаській Лозовій.

Ще, за даними поліції, спостерігач на виборчій дільниці в селищі Васищево повідомив до чергової частини Харківського відділу поліції про те, що до дільниці під’їхав автобус з великою кількістю виборців. Даний факт зареєстрований в Єдиному обліку територіального підрозділу поліції. На місце виїжджала слідчо-оперативна група. Триває перевірка. 

До чергової частини Зміївського відділу поліції надійшло повідомлення від голови виборчої комісії про те, що у великій залі жінка розірвала чотири бюлетені та викинула їх.

До чергової частини Харківського відділу поліції звернувся кандидат в депутати. Він повідомив, що у місті Південне на виборчій дільниці відсутня інформація про депутатів та мерів.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)