Виборчу кампанію на Луганщині кандидати у органи місцевого самоврядування провели не без порушень. Представники ОПОРИ зверталися до поліції із заявами про ознаки порушення вимог до зовнішньої реклами, зокрема розповсюдження агітматеріалів без вихідних даних.  Окрім того, в області зафіксовано використання технології «кандидатів-двійників». Про це та багато іншого говорили на пресконференції ОПОРИ, яка відбулася 23 жовтня у Сєвєродонецьку.

 

Протягом жовтня спостерігачі зафіксували можливі порушення виборчого законодавства у Кремінній, Рубіжному та Сєвєродонецьку Луганської області. Вони стосуються – розміщення білбордів російською мовою та відсутності вихідних даних на кубах, бордах та буклетах з політичною рекламою. За всіма фактами представники ОПОРИ подавали заяви до органів нацполіції.

Так, у Рубіжному спостерігач зафіксувала 3 куби із політичною рекламою без вихідних даних із позначенням «Батьківщина», у Кремінній спостерігач зафіксувала білборди кандидата на посаду міського голови Володимира Струка російською мовою. У цьому ж місті зафіксовано розміщення друкованих матеріалів (листівки) на під’їзді будинку, російською мовою та без вихідних даних, з написами «Шарий в Рубежном», а також розміщення друкованих матеріалів зовнішньої реклами з написами «Опозицийонная платформа  - За жизнь вместе мы сила!  Анатолий Бусенков. Кандидат на должность городского голови». Поряд із цим у Рубіжному озповсюджували агітаційні буклети «Информационный бюллетень Рубежное. Юрий Бойко: Команда ОПЗЖ идет на местные выборы для помощи людям, для мира и развития! Голосуй За V Бусенков Анатолий – кандидат на пост городского головы Рубежного» й «Информационный бюллетень Рубежное. Оппозиционная платформа – за жизнь. Команда профессионалов, которая сможет спасти страну.  Голосуй За V Бусенков Анатолий – кандидат на пост городского головы Рубежного», які також були надруковані російською мовою.

Журналісти уточнили, чи не фіксували представники ОПОРИ фактів підкупу виборців? наразі ОПОРОЮ таких фактів виявлено не було.

На білбордах області представлені 5 політичних партій. Абсолютним кількісним лідером є «Опозиційна платформа – За життя» з серією постерів «має команду професіоналів», «зможе відновити економіку» та «зможе зберегти медицину». Так, спостерігачі нарахували 43 плакати політсили: 14 у Сєвєродонецьку, 15 у Лисичанську, 7 у Рубіжному, 4 у Кремінній та 3 у Старобільську. Натомість «Європейська солідарність» орендує 17 носіїв зовнішньої реклами (у тому числі, з «іменними»), «Перемога Пальчевського» - 17, а партія «За майбутнє» - 9 рекламних площин. Поряд із всеукраїнськими політичними гравцями (партіями), на бордах було зафіксовано присутність 9 осіб – політиків місцевого рівня. Розповсюдження таких рекламних постерів локалізувалося у містах Кремінна, Рубіжне та Сєвєродонецьк.

На репліку присутніх, відносно того, що борди російською мовою, які були розміщені у Рубіжному, можливо, зроблені таким чином, щоб їх краще розуміла аудиторія, адже це російськомовний регіон, координатор зазначив. що це дійсно так, і ,скоріш за все, це також свідомий крок та піар, однак, в будь-якому випадку, він суперечить чинному законодавству.

У першій половині жовтня інструменти платної реклами у соціальній мережі Facebook використовувалися в інтересах 7 осіб - кандидатів на посади міських голів Рубіжного, Сватового та Кремінної. Поряд із цим, у регіональному сегменті мережі також були зафіксовані рекламні пости на користь 2 місцевих осередків політичних сил.

На питання журналістів, хто саме мається на увазі під 7 кандидатами, пояснив, що в Сватово –це Віта Сліпець, Олег Рибалкін, Євген Рибалко; Кремінна – це Володимир Струк, в Рубіжному - Сергій Хортів, Ольга Шкурко, Дмитро Мухтаров. 

Зазначила, що проблемні питання стосувалися роботи Рубіжанської міської ТВК. Центральна виборча під час розгляду скарг, пояснень членів комісії та інших наявних матеріалів комісія дійшла висновку, що бездіяльність вказаної виборчої комісії є протиправною, фактично є грубим порушенням Виборчого кодексу України та виборчих прав відповідних суб’єктів звернення зі скаргою, а також кандидатів у депутати, які висуваються зазначеними суб’єктами. Комісія достроково припинила повноваження усього її складу.

Поряд із цим на Луганщині у списках кандидатів на посади 4 міських голів зафіксовані «однофамільці». Так, особи на прізвище Шахов очолюють списки кандидатів від політичної партії «Наш край» у 9 місцевих рад різного рівня. Крім того, у всіх списках кандидатів на посаду міських голів Рубіжного, Старобільська, Сватово та Кремінної присутні менеджери ТДВ «Слуга народу». За інформацією сервісу Youcontrol, зазначене товариство було зареєстровано у червні 2019 році у місті Харкові, основний вид діяльності – юридичні послуги.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)