Територіальні виборчі комісії області зареєстрували 134 кандидати на посади міських голів, а до Тернопільської обласної ради балотуються кандидати від 13 організацій політичних партій. До 21 жовтня тривали судові справи щодо реєстрації кандидатів. Під час виборчого процесу спостерігачі фіксували порушення ведення агітації та зверталися з відповідними заявами в поліцію. Від початку виборчої кампанії до правоохоронних органів надійшло 140 повідомлень пов’язаних з порушенням виборчого законодавства. Про це 23 жовтня розповіли спікери на пресконференції Громадянської мережі ОПОРА.

ТВК зареєстрували 134 кандидати на посади міських голів територіальних громад Тернопільщини. Найбільша кількість кандидатів балотується на посаду Бережанського міського голови – 22 особи. Найкоротші списки кандидатів на посаду міського голови у Хоростківській та Шумській громадах – по три особи. На посаду міського голови Тернопільської громади балотується 10 кандидатів.

Найбільше кандидатів на посади міських голів є самовисуванцями – 42 особи. У трійці лідерів організацій партій за кількістю кандидатів на посади міських голів є «Слуга народу», яка має 17 кандидатів, «Європейська солідарність» - 14 кандидатів та ВО «Свобода» - 11 кандидатів. 93,5% осіб, які виявили бажання стати головою міської громади, здобули вищу освіту. 83% кандидатів складають чоловіки і 17% - жінки. 68% є безпартійними і 32% являються членами політичних партій.

У виборах до Тернопільської міської ради беруть участь кандидати від 19 організацій політичних партій. За підрахунками ОПОРИ, Тернопільська міська ТВК зареєструвала 668 кандидатів, з них трьом кандидатам реєстрацію пізніше було скасовано. До Тернопільської обласної ради балотуються кандидати від 13 організацій політичних партій. За підрахунками ОПОРИ, Тернопільською обласною ТВК загалом було зареєстровано 669 кандидатів, з них двом кандидатам реєстрацію пізніше було скасовано.

За інформацією на сайті Центральної виборчої комісії до Кременецької районної ради балотуються 374 кандидати від 10 організацій політичних партій, до Тернопільської районної ради – 544 кандидати від 11 організацій політичних партій і до Чортківської районної ради - 426 кандидатів від 10 організацій політичних партій.

З кінця вересня і до 21 жовтня тривали судові справи щодо реєстрації кандидатів. Всього за даними Єдиного державного реєстру судових рішень, станом на 20 жовтня, судами Тернопільської області було прийнято 24 постанови у справах, які стосувалися виборчого процесу. З них 22 постанови винесені Тернопільським окружним адміністративним судом за позовами організацій політичних партій до територіальних виборчих комісій (в 16 випадках позови задоволено, в 6 – відмовлено). І дві постанови прийняті Чортківським районним та Тернопільським міськрайонним судами у справі про уточнення списків виборців (позови задоволено).

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області детальніше розповіла про суть судових справ. Вона повідомили, що 9 справ, які розглядалися у Тернопільському окружному адміністративному суді, стосувалися порядку внесення грошової застави. Це були позови Тернопільської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка до територіальних виборчих комісій про скасування постанов про відмову в реєстрації. Підставою для відмови слугувало те, що у платіжних дорученнях про сплату грошової застави платником була вказана політична партія «Радикальна партія Олега Ляшка».

9 справ стосувалися недотримання гендерної квоти у списках кандидатів. Тернопільська територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка подала позов до територіальних виборчих комісій про скасування постанов про реєстрацію кандидатів у депутати Золотопотіцької селищної ради та Бучацької міської ради включених до єдиного та територіального виборчих списків організації партії «Довіра». Крім цього організації партій ВО «Батьківщина» та «Громадянська позиція» позивалися до Збаразької ТВК, а також організація політичної партії «Довіра» - до Гусятинської, Бучацької та Золотопотіцької ТВК.

Також Тернопільський окружний адміністративний суд розглядав інші позови суб’єктів виборчого процесу. До прикладу, організації партії «Довіра» до Гусятинської ТВК про скасування постанови про відмову в реєстрації кандидата на посаду Гусятинського селищного голови через відсутність довіреності у особи, яка подала документи на реєстрацію. Організації партії «Сила і Честь» до Лановецької міської ТВК про зобов’язання прийняти документи, оскільки комісія не дочекалась 24 години останнього дня прийому документів і закрилась раніше. Організації партії «Сила і Честь» до Тернопільської обласної ТВК про повернення грошової застави, а також до Бережанської ТВК про скасування постанови про відмову в реєстрації (були подані кандидати не у всі територіальні списки).

Частина судових рішень Тернопільського окружного суду були оскаржені організаціями партій у Восьмому апеляційному адміністративному суді.

Також омбудсменка розповіла, що 21 жовтня Тернопільський міськрайонний суд розглянув справу за позовом Тетяни Чайківської про уточнення в списку виборців. Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав пояснила, що вказана особа змінила виборчу адресу у серпні і отримала підтвердження, але виявилося, що виборчу адресу було змінено її повній тезці, у якої співпадає також дата народження, але проживає вона у місті Краматорську Донецької області. Суд задовольнив позов і Тетяну було внесено до списку виборців.

ОПОРА, спостерігаючи за роботою територіальних виборчих комісій Тернопільської області, виявила труднощі, з якими зустрічаються ТВК, а також недоопрацювання з їхнього боку. Сюди можна віднести конфлікти під час засідань, колізії у документації комісій, несвоєчасне оприлюднення постанов комісії,  відсутність чергових членів на ТВК у вихідні дні, недотримання карантинних обмежень в умовах пандемії.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області повідомила, що сьогодні (23 жовтня) день, коли дільничні виборчі комісії отримують виборчі бюлетені. За її словами бюлетені на цій кампанії виготовлялися на підприємствах, з якими домовлялися кожна територіальна виборча комісія. «Сподіваємось, що помилок у бюлетенях немає, що все надруковано та виготовлено відповідно до зразків, які були подані ТВК», - додала вона.

Окрім білбордів, які використовувалися для ведення агітації від початку виборчого процесу, в останні два тижні учасники виборчих перегонів використовували й інші форми агітації: розміщення брендованих наметів, розповсюдження агітаційних брошур та газет, особисті зустрічі з виборцями у дворах та біля церков. Крім того кандидати та партії активно використовують соціальні мережі, а також таргетовану рекламу у них.

Протягом вересня та жовтня спостерігачі ОПОРИ зверталися в поліцію через ймовірні порушення ведення передвиборної агітації, а саме відсутність вихідних даних на друкованих агітаційних матеріалах, розміщення їх на зупинках громадського транспорту, у транспортному засобі громадського користування, на будівлі, де знаходяться приміщення автостанції. Також були зафіксовані розміщення агітаційних плакатів на опорах ліній електропередач, що суперечить Правилам ведення благоустрою та Закону України “Про рекламу”.

10 жовтня невідомий чоловік порізав брендований намет ВО «Батьківщина», погрожував та вдарив агітатора. 20 і 21 жовтня представники партії «Сила людей» заявляли у поліцію про те, що невідомі особи зривали їхні матеріали передвиборної агітації з білбордів. 22 жовтня кандидата на посаду міського голови Тернополя Володимира Барну облили зеленкою.

«Загалом про всі випадки, які ми фіксували протягом виборчої кампанії, ми публікували матеріали на сайті ОПОРИ. З ними можна ознайомлюватися, щоб розуміти як проходив виборчий процес», - підсумувала представниця ОПОРИ.

За словами начальника Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександра Богомола, від початку виборчої кампанії до правоохоронних органів надійшло 140 повідомлень, пов’язаних із порушенням виборчого законодавства. Він розповів, що було порушено десять кримінальних проваджень, з них два провадження про підкуп виборців. Поза тим за сорока шістьма матеріалами перевірки складено протоколи про адміністративні правопорушення.

Також Олександр Богомол повідомив, що у день голосування для забезпечення правопорядку будуть залучені 2800 представників поліції та МВС. Станом на 23 жовтня, 250 представників центрального апарату національної поліції прибули в область і будуть залучені до охорони дільниць. Крім цього у день голосування будуть діяти кінологічні групи, вибухотехнічні групи, слідчо-оперативні групи, групи реагування патрульної поліції, а також резерви Національної гвардії та спецпідрозділів поліції.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.