У Шепетівці, що на Хмельниччині, кандидати від партії «За конкретні справи» взяли участь в урочистому відкритті спортивного майданчика. Під час свята позитивно характеризували кандидатів та звучали заклики підтримати їх на виборах. Поряд з майданчиком ОПОРА зафіксувала агітаційний намет партії «За конкретні справи».

Відкриття спортивного міністадіону на проспекті Миру відбулося в Шепетівці 22 жовтня. На заході були присутні кандидат в депутати Хмельницької обласної ради Олександр Герега та кандидатка на посаду міського голови Шепетівки Світлана Павлишина. Обоє – представники партії «За конкретні справи». Поряд з майданчиком ОПОРА зафіксувала агітаційний намет політичної сили, у якому роздавали друковані агітаційні матеріали партії «За конкретні справи» та повітряні кульки фіолетового кольору. Цей колір партія використовує для своєї брендованої продукції.

Зазначимо, що білборд кандидатки Світлани Павлишиної неподалік спортивного майданчика встановили ще раніше.

Розпочинаючи захід, ведуча зазначила, що «без Олександра Володимировича Гереги та Світлани Андріївни Павлишиної це свято в нашому місті не відбулося б», а відтак запросила кандидатів перерізати стрічку.

З-поміж гостей свята – віцепрезидент Федерації футболу України Вадим Костюченко, який зазначив, що під час свята передадуть школам міста футбольний інвентар, форму та літературу для уроків футболу.

«Я вдячний людям, які роблять конкретні справи і сьогодні ми бачимо конкретно побудований майданчик», – наголосив Вадим Костюченко й побажав юним спортсменам. – Щоб у кожного з вас була у вашому майбутньому конкретна справа, яка буде слугувати вашому краю, вашому місту, і обов'язково була конкретна перемога в ім'я вашого міста, в ім'я України. Така конкретна перемога, як була у Андрія Шевченка, у Олега Блохіна, у Ігоря Бєланова». Завершив виступ гість словами вдячності Олександрові Герезі «за те, що він робить» та промовив: «Слава людям, які роблять конкретні справи!»

Член правління громадської організації «Епіцентр дітям» Андрій Каріков у своїй промові зазначив: «Я тут, щоб розказати про всі соціальні ініціативи Олександра Володимировича Гереги, всієї команди «За конкретні справи», Світлани Павлишиної, компанії «Епіцентр» і «Епіцентр Агро». Він також дав характеристику кандидатці: «Я хочу сказати про те, що Світлана Павлишина – вона дійсно потужний керівник, вона експерт в питаннях соціальної політики, молоді та спорту, в освітніх питаннях».

Під час свята школам міста та навколишніх сіл справді вручили цінні подарунки від Української асоціації футболу. Як зазначив представник Шепетівського НВК №3, дякуючи за подарунки, їм озвучили, що наступного року спортивний майданчик з’явиться і в їхньому навчальному закладі, після чого сказав: «Підтримайте, будь ласка, кандидатів від цієї партії і голосуйте за конкретні справи». На що Олександр Герега вигукнув: «Так, саме так, щоб кожна шепетівська школа мала свій футбольний майданчик». Представник іншої школи, отримуючи подарунки, закликав присутніх голосувати за конкретні справи.

Олександр Герега, виступаючи на святі, зазначив, що днями в Шепетівці мають відкрити ще один майданчик. «Небайдужі мешканці Шепетівки дали запит на великий спорт в Шепетівці і в Шепетівському районі, і ми відгукнулися на небайдужих людей… І сьогодні ми на цьому прекрасному майданчику. Тому ми і тут… Наша місія мала би бути в Шепетівці, щоб протягом одного року кожна школа Шепетівки отримала ось такий майданчик», – наголосив нардеп-кандидат.

За словами Олександра Гереги, це Світлана Павлишина просила і федерацію області, і Українську асоціацію футболу, щоб посприяли хоча б чимось.

«Але їй пішли назустріч і створили майже неможливе за два тижні. За два тижні ми отримали ось цей майданчик… Але чому Павлишина? Павлишина має досвід, Павлишина має за своїми плечима великий шлях роботи в соціальній сфері. Сьогодні Світлана Андріївна Павлишина – один з кращих фахівців. Не один з кращих, а кращий фахівець в Хмельницькій області гуманітарної сфери… Тому все те, що від неї очікують мешканці Шепетівки, вона давним давно вже пройшла в Чемерівцях і Городку, але це маленькі міста і їй потрібно більше коло, більше повітря. І таке повітря є в Шепетівці… Ми за Шепетівку, а Шепетівка має підтримати нас! Разом буде успіх!» – виголосив кандидат на відкритті майданчика.

Спостерігачеві ОПОРИ не вдалося підійти до Олександра Гереги, щоб взяти коментар щодо того, хто фінансував будівництво майданчика, а Світлана Павлишина відмовилася від розмови після свята.

Ще раніше спостерігач надсилав запит до Шепетівської міської ради, у якому просив надати інформацію про те, хто саме займається будівництвом майданчика. У відповіді міська рада повідомили, що роботи виконує товариство з обмеженою відповідальністю «МАГНУМ-МВ».

Водночас, як повідомляє спостерігач ОПОРИ, він  фіксував біля будівництва транспорт із логотипами «За конкретні справи» та компанії «Епіцентр Агро», одним із власників якої є кандидат Олександр Герега.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, здійснювати передвиборну агітацію з наданням матеріальних благ виборцям та юридичним особам заборонено частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України. Водночас ми часто спостерігаємо ситуацію, коли кандидати намагаються дистанціюватися від надання матеріальних цінностей: такі цінності передають сторонні благодійники, залучаються до вручення чи передачі інші особи тощо. При цьому на таких заходах згадують  про причетність кандидатів та партій, про їх важливу роль і підтримку та всіляко закликають підтримати політичні команди. По суті така діяльність є агітацією, адже спонукає виборців голосувати за конкретних учасників виборчого процесу (частина 1 статті 51 Виборчого кодексу України). Втім, такі учасники виборчого процесу прямої агітації в цьому не бачать, а також не зважають на те, що практика піару на благодійності під час виборів є недоброчесною і такою, що не відповідає стандартам чесних та вільних виборів. Дуже хочеться сподіватися, що будуть внесені дієві та ефективні зміни до виборчого законодавства щодо визначення прихованої агітації та інших проявів агітації, пов’язаної з наданням дітям, виборцям, територіальним громадам такої допомоги, що покладе край подібного роду практиці.

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Як зазначено в частині 4 статті 52 Виборчого кодексу України, підтримка кандидатами (кандидатом), партією (організацією партії) - суб’єктом виборчого процесу від свого імені чи від імені висунутого ним кандидата (кандидатів) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач, проведення інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку кандидата (кандидатів), суб’єкта їх висування може здійснюватися лише у разі повного фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного суб’єкта виборчого процесу.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)