Протягом жовтня спостерігачі ОПОРИ зверталися в поліцію через ймовірні порушення ведення передвиборної агітації, а саме відсутність вихідних даних на друкованих агітаційних матеріалах, розміщення їх на зупинках громадського транспорту та у транспортному засобі громадського користування. Два рази спостерігачі ОПОРИ разом із працівниками поліції здійснювали моніторинг агітаційних матеріалів кандидатів на носіях зовнішньої реклами.

21 жовтня спостерігач ОПОРИ написав заяву в поліцію через розміщення плакату з передвиборною агітацією кандидата у депутати Тернопільської міської ради від ВО «Свобода» Романа Торожнюка на вікні громадського транспорту, що обслуговує мешканців обласного центру на маршруті №11.

Поза тим спостерігач ОПОРИ 9 і 12 жовтня, а 16 жовтня разом з працівником поліції, здійснили моніторинг розміщення передвиборної агітації на зупинках громадського транспорту у місті Тернополі. Таким чином спостерігач ОПОРИ написав заяви про ймовірні порушення виборчого законодавства, що стосувалися агітаційних матеріалів кандидатів у депутати до Тернопільської міської ради Івана Чайківського та Володимира Дзензеля («За Майбутнє»), Сергія Лупака та Віктора Генсерука («Порядок. Відповідальність. Справедливість»), Андрія Шкули та Юрія Штопка («Голос»), Миколи Дерецького та Мар’яна Козбура (ВО «Свобода»), а також кандидата на посаду міського голови Тернопільської громади Віктора Гевка («Слуга Народу»). Частина з цих агітаційних плакатів не містила вихідних даних.

Поза тим 12 жовтня спостерігач ОПОРИ зафіксував розміщення друкованих агітаційних матеріалів без вихідних відомостей політичної партії ВО «Свобода» на носіях зовнішньої реклами у Тернополі. Оскільки цей факт мав ознаки порушення виборчого законодавства спостерігач звернувся з відповідною заявою в правоохоронні органи.

9 жовтня спостерігач ОПОРИ разом з представником Підволочиського відділу поліції зафіксували агітаційні матеріалів на носіях зовнішньої реклами, які не містили вихідних даних. Випадки стосувалися білборду із зображення кандидата у депутати до Тернопільської обласної ради від ВО «Свобода» Михайла Головка та білборду з логотипом партії «Європейська солідарність».

8 жовтня спостерігач ОПОРИ у населених пунктах Теребовлянської громади зафіксував низку фактів розміщення друкованої агітаційної продукції із зображеннями кандидатів на посаду міського голови Теребовлянської громади Сергія Поперечного та Алли Стечишин на зупинках громадського транспорту, а також на опорах ліній електропередач. Оскільки ці факти мали ознаки порушенням вимог Виборчого Кодексу України та Правил благоустрою спостерігач звернувся з відповідними заявами до правоохоронних органів.

7 жовтня спостерігач ОПОРИ у місті Кременець зафіксував сітілайт із зображенням кандидата на посаду міського голови Кременецької громади від партії «Голос» Андрія Станіславенка без вихідних даних. 4 жовтня у місті Ланівці спостерігач ОПОРИ виявив білборд партії «Добрий самарянин» без вихідних даних, а у місті Шумськ - білборд партії «Слуга народу» з неповними вихідними відомостями. Оскільки ці три випадки мали ознаки порушення виборчого законодавства, спостерігач звернувся з відповідними заявами в поліцію.

ОПОРА раніше повідомляла про те, що у вересні та у перші дні жовтня спостерігачі ОПОРИ заявляли в поліцію через ймовірні порушення ведення передвиборної агітації, які стосувалися більше 30 випадків.

У частині 2 статті 53 Виборчого кодексу України вказано, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 13 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)