16 жовтня в Харкові провели студентський бал-маскарад, учасники якого фотографувалися на фоні агітаційного банеру партії «Блок Кернеса – Успішний Харків». ОПОРА встановила, що гроші на проведення заходу виділялися з міського бюджету.

На сайті Харківської міськради, є новина про проведення студентського балу-маскараду. В новині сказано, що учасників балу-маскараду привітав перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов. Він також є кандидатом в депутати Харківської міської ради та кандидатом в депутати Харківської обласної ради від місцевої організації партії «Блок Кернеса – Успішний Харків».

У фотозвіті, який викладений на сайті мерії, є фотографії з символікою партії. Учасники та чиновники Харківської міськради фотографуються на фоні агітаційного банеру з написом «Успішний Харків» та логотипом партії. Серед чиновників – заступник міського голови Костянтин Лобойченко та директор у справах сім`ї, молоді та спорту Харківської міськради Олексій Чубаров.



Саме цей Департамент наприкінці вересня уклав угоду з ФОП Тимченко Неоніла Іванівна на послуги з організації та проведення Студентського балу вартістю 195 тис. грн.

У договорі вказано, що мова йде саме про організацію івенту, який проходитиме 16 жовтня у готелі Kharkiv Palace. Зокрема, 28 тис. грн. витратили на створення фотозони і ще 12 тис. грн. на послуги фотографа.

Крім того, ще одну угоду вартістю 44 тис. грн. Департамент уклав напряму з ТОВ «Харків Палас» на використання балруму 16 жовтня.

Тож ОПОРА намагалася взяти коментар у директора Департаменту справах інформації та зв'язків з громадськістю Харківської міськради Юрія Сидоренка щодо використання агітації під час проведення заходу за бюджетні кошти. Однак він поклав слухавку відразу як почув питання.

Після чого, фото з елементами агітації видалили з сайту міськради, але їх можна знайти у кеші Google.

Раніше у Харкові представники ОПОРИ написали заяву до поліції через ймовірний підкуп виборців кандидатом у депутати Харківської міськради від місцевого осередку партії «Блок Кернеса – Успішний Харків» Ігорем Тереховим, який під час заходу подарував футбольний м’яч.

Нагадуємо, що ОПОРА зверталась до  посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування щодо підписання  «Кодексу поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу». З інструкцією підписання кодексу можна ознайомитись за посиланням.

Згідно з ч. 4 ст. 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Підтримка кандидатами (кандидатом), партією (організацією партії) - суб’єктом виборчого процесу від свого імені чи від імені висунутого ним кандидата (кандидатів) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач, проведення інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку кандидата (кандидатів), суб’єкта їх висування може здійснюватися лише у разі повного фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного суб’єкта виборчого процесу.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)