У Миколаєві представники місцевого осередку Партії Шарія придбали матеріали для декорацій у театр та подарували книги депутатам міської ради, відзнявши про це відеоролики з символікою партії. ОПОРА звернулась до поліції щодо ймовірного порушення правил ведення передвиборної агітації.

Під час моніторингу соціальної мережі Facebook спостерігач ОПОРИ помітив допис, розміщений 5 жовтня на сторінці «Партия Шария. Николаев» під назвою «ППШ помогла Николаевскому театру». У дописі сказано, що до миколаївського осередку партії звернулись актори театру мініатюр «Уездный город N» Миколаївського обласного палацу культури. У своєму дописі представники політичної партії зазначають:

«Шарійці» взялися допомогти і закупили матеріали для створення нових декорацій: тасьму, металоконструкції і тканини. Ми встигли привезти все необхідне вчасно, завдяки чому спектакль пройшов на відмінно».

У другому дописі від 5 жовтня було зазначено, що представники місцевого осередку Партії Шарія провели акцію, приурочену до Дня вчителя: вони під час сесії Миколаївської міськради вручили депутатам корисну літературу. Серед подарованих книг − Конституція України, Кримінальний кодекс і Нове антикорупційне законодавство. Обидві публікації мають аудіовізуальну складову. У відеороликах присутня символіка Партії Шарія та неодноразово згадується назва партії, а в самому тексті зазначається про надання подарунків.

Для підтвердження інформації, висвітленої в дописі, спостерігач ОПОРИ звернувся до представників миколаївського осередку Партії Шарія. Пані Вікторія, яка відмовилася назвати своє прізвище та посаду у партії, сказала, що їй невідомий зміст відео та самої публікації на сторінці «Партия Шария. Николаев» в Facebook. 6 жовтня спостерігач написав заяву до Заводського відділу поліції ГУНП у Миколаївській області щодо ймовірного порушення ведення передвиборної агітації.

8 жовтня в поліції повідомили, що передача театральних декорацій відбулась у серпні, що свідчить про відсутність складу правопорушення, оскільки на той момент парія не була суб’єктом виборчого процесу. Інформацію щодо вручення книг депутатам наразі перевіряють працівники Заводського відділу поліції ГУНП у Миколаївській області.

А  5 жовтня спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував у Facebook допис кандидата у депутати Миколаївської обласної ради від політичної партії  «Батьківщина» Анатолія Катрича. У ньому кандидат привітав лікарів із професійним святом. На світлинах, прикріплених до допису, Анатолій Катрич разом із лідером обласного осередку «Батьківщини» Вадимом Підберезняком вручають медперсоналу Миколаївської обласної клінічної лікарні пакунки з логотипом партії.

Спостерігач ОПОРИ звернувся за коментарем до кандидата щодо ймовірного порушення частини 6 статті 57 Виборчого кодексу України. Як запевнив Анатолій Катрич, ці фото були зроблені цього року, але  задовго до виборчого процесу. Він розмістив їх під вітальним дописом виключно як ілюстрацію. Спостерігачу вдалося підтвердити ці слова – 6 травня 2020 року інтернет-видання «НикВести» опублікувало новину про допомогу Миколаївській обласній клінічній лікарні від політичної партії «Батьківщина». На світлинах Анатолій Катрич та Вадим Підберезняк передають медикам пакунки з засобами індивідуального захисту, на яких розміщений логотип партії.  

 «Діяльність ОПОРИ спрямована на об’єктивний юридичний аналіз виборчих подій, тому при будь-яких ознаках порушень виборчого законодавства спостерігачі беруть коментарі від всіх сторін. У вищевказаних випадках партіями була опублікована інформація, яка має ознаки порушення ведення передвиборчої агітації. На етапі розмови з кандидатом від «Батьківщини» з’ясувалось, що благодійна діяльність здійснювалась ще до початку виборчого процесу», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Відповідно до частини 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів, пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)