Спостерігачі ОПОРИ в Харківській області зафіксували реєстрацію Віталія Палагути кандидатом на посаду Люботинського міського голови та паралельно кандидатом у депутати Харківської районної ради від партії «Блок Кернеса – Успішний Харків», що згідно з Роз’ясненням ЦВК від 11 вересня 2020 року №249 може бути порушенням порядку висування, а саме ч. 4 ст. 216 Виборчого кодексу. Кандидат повідомив ОПОРІ, що планує знятися з кандидудвання до райради.

Справа в тому, що кандидати у мери у містах з чисельністю виборців до 75 тисяч, дозволено одночасне висування у депутати до відповідної сільської, селищної міської ради та/або до відповідної обласної ради (абз. 3 ч. 4 ст. 216 Виборчого кодексу). Згідно з Роз’ясненням ЦВК від 11 вересня 2020 року №249 особа, висунута кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови (міста з кількістю виборців до 75 тисяч), може одночасно бути висунута кандидатом у депутати в багатомандатному виборчому окрузі (тобто в єдиному багатомандатному або багатомандатному виборчому окрузі) до відповідної сільської, селищної, міської ради та/або до відповідної обласної ради.

При цьому наведене положення абзацу 3 частини 4 статті 216 Кодексу не передбачає можливості одночасного висування у цьому випадку до районної та районної в місті ради. Представники ОПОРИ повідомили про це Люботинську міську ТВК та Харківську районну ТВК, а також самого Віталія Палагуту.

У коментарі ОПОРІ Палагута заявив спочатку, що йому потрібен час для консультації з юристом. А за кілька годин сказав, що дійсно відбулася помилка і завтра (5 жовтня) він поїде до ТВК та напише заяву про відмову в участі у виборах до Харківської районної ради як кандидат від партії «Блок Кернеса- Успішний Харків».

«Я не знаю як так вийшло і все це пропустили. Я був впевнений що можна так балотуватися. Я поїду до ТВК писати заяву про скасування реєстрації кандидатом у депутати районної ради», - повідомив Палагута.

Всього на посаду Люботинського міського голови претендує 7 кандидатів. Окрім Палагути, ще Віталій Бушковський (самовисування), Олег Долугаш («Опозиційна платформа – За Життя»), Геннадій Іщенко («За Майбутнє»), Леонід Лазуренко («Слуга народу»), Юрій Ольховський (самовисування), Максим Полях («Країна»).

У територіальному списку кандидатів до Харківської райради «Блоку Кернеса – Успішний Харків» Палагута є останнім 84-м.

Окрім  «Блоку Кернеса – Успішний Харків» до Харківської районної ради балотуються ще 5 організацій партій: «Блок Світличної Разом!»,  «Європейська солідарність», «За майбутнє», «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу».

Згідно з ч. 4 ст. 216 Виборчого кодексу України: Особа може бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі не більше ніж у два рівні місцевих рад. Особа, висунута кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, не може одночасно бути висунута у будь-яких інших єдиних одномандатних виборчих округах з будь-яких місцевих виборів. Особа, висунута кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови (міста з кількістю виборців до 75 тисяч), може одночасно бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі до відповідної сільської, селищної міської ради та/або до відповідної обласної ради. Особа, висунута кандидатом на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше), може одночасно бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі тільки до відповідної міської ради.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.