Рубіжанська територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатів у депутати від «Опозиційної платформи – За життя», «Слуги народу», «Європейської Солідарності» та Радикальної партії Олега Ляшка. У відповідь на це, 29 вересня у Рубіжному містяни та представники місцевого політикуму вийшли на протести проти такого рішення.  

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

Так, 29 вересня перед будівлею Рубіжанської міської ради, де проходять засідання Рубіжанської територіальної виборчої комісії, відбувся масовий захід за участю місцевих мешканців, які протестували проти відмови комісії у реєстрації кандидатів у депутати від вказаних політичних сил. Мітингувальники використовували  плакати з символікою політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» та гаслами «Повернемо символи перемоги!», «Нам не байдужа пам'ять про Велику Вітчизняну війну, її героїв та героїчне минуле», «Сахар не пройдет!» та більш конкретні у даній ситуації транспаранти «Маємо право на своїх кандидатів» і «Остановим выборы без выбора».

Під час заходу публічні спікери наголосили на заангажованості комісії, її намаганні усунути «ненужних» кандидатів.

Зокрема, присутній на мітингу депутат Рубіжанської міської ради та помічник народного депутата від політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» Юлія Іоффе - Олександр Чернецов відзначив, що окремі політичні сили намагаються усунути політичних конкурентів та не допустити їх реєстрації у якості кандидатів у депутати Рубіжанської міської ради.

Крім того, участь у заході на боці протестуючих узяв і Анатолій Бусєнков, який є виконуючим обов’язки Сєвєродонецького міського голови, а також секретарем Сєвєродонецької міської ради. Він заявив, що «такого беспрєдєлу, щоб від комісії залежало право на реєстрацію кандидатів, він не бачив ніколи».

У свою чергу, голова комісії Інна Громова вкрай лаконічно зазначила, що причина відмови у реєстрації – помилки в оформленні документів.

Голова Луганської територіальної організації політичної партії «Європейська солідарність» Сергій Шакун з цього приводу зазначив:

«Це не нормальна ситуація. Просто одна політична сила – якийсь там «край» намагається позбавити людей права голосу».

Натомість, очільник Луганської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка Григорій Пригеба також підкреслив незаконність, на його думку, таких рішень ТВК:

«Це беспрєдєл, ця відмова у реєстрації. За цим фактом ми звернулися до суду, сподіваємося на оперативне та справедливе судове рішення».

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області зазначає:

«Ситуація для області дійсно безпрецедентна. Останню крапку у цій справі повинні поставити судові органи. Втім, сподіваюся, сам цей процес аж ніяким чином не вплине на законність та свободу волевиявлення громадян».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)