У Рівному вже третю добу не вщухають пристрасті довкола подання документів та реєстрації кандидатів у депутати Рівненської міської ради від політичної сили «Рівне Разом». ОПОРА дослідила  хронологію та проблематику ситуації, що склалася.

Трохи хронології 

Політична партія «Рівне Разом» подавала документи для реєстрації кандидатів на посаду міського голови та депутатів міської ради в останній день, визначений для цього календарним планом проведення виборів – 24 вересня. Документи було подано до ТВК о 12 год 15 хв. 

У той же день у медійному просторі Рівного з’явилася інформація про те, що партії ймовірно відмовлять у реєстрації списків до міської ради у зв’язку з тим, що у них порушена гендерна квота – тобто неналежне пропорційне представництво обох статей. 

Після цього, за повідомленням Рівненсько-Волинського інформаційно-аналітичного порталу "Четверта влада”, зі сторінки партійної організації у Facebook зникло відео із конференції політичної партії «Рівне Разом», на якій відбувалося висування кандидатів і оголошувалися усі списки кандидатів. Нагадаємо, що сама конференція відбувалася у неділю, 20 вересня, у сквері Віктора Чайки.

Представники «Рівне Разом» звернулися до Рівненської міської ТВК, щоб забрати подані документи, начебто у зв’язку із виявленими технічними помилками і принесли оновлений пакет документів. Про це у коментарі для порталу «Четверта влада» повідомив представник партії, адвокат Ярослав Калька.

Також інформація про подачу 24 вересня о 18:30 представником партії заяви про повернення комплекту документів у зв’язку з виявленими технічними помилками міститься у відповідному журналі реєстрації вхідної документації у ТВК.

Далі цього ж дня о 22:47 територіальною виборчою комісією в журналі реєстрації вхідної документації було зафіксовано отримання «подання на реєстрацію кандидатів в депутати»  від Рівненської міської організації політичної партії «Рівне Разом», а також о 22:52 - «заяви про подачу комплекту документів» від цієї ж організації партії.

У коментарі для ОПОРИ 24 вересня о 23:38 годині, Олег Шевчук, заступник голови Рівненської ТВК зазначив, що ТВК має подані, але не розглянуті  документи від п’яти партій – «Сила і честь», «Пропозиція», «Наш край», «Християнсько-демократичний союз» та «Рівне Разом». Ці документи будуть розглядатися на наступний день, тобто 25 вересня. Надати для ознайомлення подані партіями документи офіційному спостерігачеві ОПОРИ фізично не може. Документи опечатані і знаходяться в сейфі.

У Рівненській міській ТВК було людно аж до півночі. У приміщенні комісії був присутній також і народний депутат України від виборчого округу №152 Олександр Ковальчук.   

На наступний день на своїй офіційній сторінці у Facebook депутат повідомляв, що закиди про те, що він заважає роботі Рівненської міської ТВК безпідставні та зазначав: «Вибори мають відбуватися чесно, відкрито і прозоро, згідно з чинним законодавством. А громадськість, незалежні ЗМІ, народні депутати мають відстоювати законність виборчого процесу, що буде впливати на формування органів місцевого самоврядування. Я, як народний депутат, зобов'язаний реагувати на вчинення будь-яких правопорушень та фальсифікацій у цьому процесі».

На відео депутат зазначив, що наразі 10 година 25 вересня і він звертається до членів ТВК із запитанням про те, чи заважав він роботі комісії. Голова комісії Ірина Глуха відповіла, що на сьогодні він нічим не заважав роботі комісії.

Ще один народний депутат Дмитро Соломчук, теж від фракції політичної партії «Слуга народу» на своїй сторінці у Facebook  повідомив: «Напевно, новина про вчорашні дії народних депутатів на Рівненській ТВК облетіла всю країну. Хочу повідомити зі свого боку, як я все бачив. Коли я прибув на ТВК за викликом рівнян, на ній знаходились троє народних депутатів: Салійчук О., Аліксійчук О., Ковальчук О. З боку перших двох колег я не бачив агресії чи вимагань. Ковальчук Олександр, на мою думку, перевищив свої повноваження, заявляючи що він здійснює «парламентський контроль», вимагаючи відкрити сейф, показати всі документи, оприлюднити їх рівнянам і нардепу. Нас не за це обирали і не для цього давали мандат. І нас точно ніхто з керівництва не делегував здійснювати якийсь «парламентський контроль». Колега має вибачитись перед головою ТВК та рівнянами, які висловили своє бажання балотуватись. ТВК колегіальний, незалежний орган, який незалежно від політичних вподобань має приймати рішення. Так, я народний депутат від «Слуги Народу». Так, я розпочинав цю історію в місті Рівне та області, але це точно не дає повноважень здійснювати тиск на інших. Рівняни, вибачайте якщо щось не так, я з вами».

Засідання міської ТВК, яке відбулося 25 вересня о 15 годині, супроводжувалося мирним пікетом громадян із партійною символікою «Рівне Разом», які вимагали від комісії зареєструвати кандидатів від партії. Звучали й вигуки: «Ганьба». На самому засіданні було багато представників ЗМІ, адже питання викликало жвавий інтерес у рівнян.

У результаті Віктора Шакирзяна, висуванця на посаду міського голови від політичної партії «Рівне Разом» зареєстрували кандидатом, а от рішення щодо реєстрації списків кандидатів у депутати від політичної сили прийнято так і не було. Це питання було перенесене на наступне засідання. Відповідно до вимог Виборчого кодексу рішення має бути прийнято не пізніше 29 вересня.

Ввечері 25 вересня «Рівне Разом» оголосили про безстрокову акцію протесту і розмістили намети поблизу ТВК та обласної державної адміністрації.

Станом на 26 вересня біля приміщення ТВК працівники правоохоронних органів здійснюють охорону громадського порядку. Приміщення закрите і потрапити до нього неможливо.

У коментарі для ОПОРИ полковник поліції, заступник начальника Головного управління Національної поліції України у Рівненській області Руслан Стрельбіцький зазначив, що було звернення від територіальної виборчої комісії щодо забезпечення охорони публічного порядку у зв’язку з можливими порушеннями норм виборчого законодавства та можливим порушенням публічного порядку. Окрім того, до Рівненського міського відділу поліції надходило звернення від політичної партії «Рівне Разом» щодо тиску на територіальну виборчу комісію зі сторони одного з народних депутатів, відповідне звернення зареєстроване. Також від політичної партії «Рівне Разом» надходило звернення про те, що на сторінці у Facebook була розміщена інформація щодо членів політичної партії, а також недостовірна інформація про те, що їх на момент подання документів не зареєстрували.

У пошуках правди

Для того, щоб зрозуміти, чи при поданні документів партією було допущено неточність чи помилку, чи було дотримано гендерну квоту та чи належним чином були оформлені документи конференції, важливо порівняти списки кандидатів, висунутих на конференції з тим, який представник партії подав до ТВК.

Абзац 1 частини 9 статті 219 Виборчого кодексу України  визначає, що під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі).

Пункт 1 частини 1 статті 230 Виборчого кодексу України вказує, що територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі порушення встановленого цим Кодексом порядку висування кандидатів.

Власне недотримання вимог щодо гендерної квоти є підставою для відмови у реєстрації всього списку кандидатів до відповідної ради.

За повідомленням  порталу «Четверта влада» відео з конференції «Рівне Разом»  зникло з партійної фейсбук-сторінки сторінки, однак його вдалося відновити журналісту «Суспільного»  Дмитру Бондарю і його було розміщено  «Четвертою владою» на своєму каналі в YouTube.

Як вбачається з вказаного відео, на конференції міської організації партії був присутній 41 із 48 членів партії. На початку заходу головуючою зборів було обрано Світлану Марчук, секретарем – Ірину Петрик-Щокову. Також на вказаному відео було зафіксовано момент, коли затверджувався порядок денний, що  складався з таких питань: 

Питання 2. Про затвердження єдиного та територіальних списків кандидатів у депутати в єдиному багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Рівненської міської ради Рівненського району Рівненської області від Рівненської міської організації політичної партії «Рівне Разом» на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року.

Питання 3. Про висунення кандидата на посаду Рівненського міського голови Рівненського району Рівненської області від Рівненської міської організації політичної партії «Рівне Разом» на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року.

Також на опублікованому «Четвертою владою» відео видно, що наприкінці конференції головуюча зазначила про те, що порядок денний конференції вичерпано, засідання завершено, всі рішення приймалися одноголосно «за», запитань, заперечень під час роботи конференції не надійшло, всі особи затверджені кандидатами в депутати та на посаду міського голови були особисто присутніми на конференції, а також підтвердили, що вони не є членами інших політичних партій.  

З тієї інформації, яку можна було почути із відео конференції, випливає, що в єдиному списку відсутні проблеми із гендерними квотами, а ось щодо територіальних списків, то гендерні квоти забезпечені і механізм гендерного розподілу кандидатів дотриманий лише у межах 2 та 6 територіального виборчого списку. 

Подаємо перелік озвучених на конференції територіальних списків по округах згідно з опублікованого «Четвертою владою» відео:

Округ 1

  1. Харковець Василь Степанович
  2. Стельмащук Святослав Володимирович
  3. Артемяк Олександр Омелянович
  4. Кулаковський Роман Миколайович
  5. Олексієвець Тетяна Сергіївна
  6. Литвинюк Олександр Леонідович

Округ 2

  1. Жаровський Михайло Богданович
  2. Демчук Валентин Вікторович
  3. Стасюк Світлана Михайлівна
  4. Бобрик Микола Володимирович
  5. Савчук Марія Валеріївна
  6. Зіньков Роман Анатолійович
  7. Мельничук Лілія Борисівна

Округ 3

  1. Дмитришин Павло Сергійович
  2. Хижняк Олег Миколайович
  3. Войтович Людмила Степанівна
  4. Прокопчук Іван Михайлович
  5. Онопрійчук Олександр Васильович
  6. Демидюк Наталія Володимирівна
  7. Ісічук Тетяна Савівна

Округ 4

  1. Рудніцький Василь Георгійович
  2. Удовиченко Сергій Володимирович
  3. Кроль Наталія Олександрівна
  4. Максименко Тарас Анатолійович
  5. Ірина Петрівна Петрик-Щокова
  6. Дем’янюк Віктор Володимирович
  7. Коваль Вадим Вадимович

Округ 5

  1. Марчук Катерина Анатоліївна
  2. Попчук Наталія Василівна
  3. Велінець Петро Васильович
  4. Яценя Віталій Олександрович
  5. Ткачук Олена Юріївна
  6. Луцюк Тетяна Валеріївна
  7. Приступа Олена Павлівна

Округ 6

  1. Марчук Світлана Василівна
  2. Рибачок Сергій Леонідович
  3. Алексіюк Руслан Іванович
  4. Трало Ірина Миколаївна
  5. Дягель Андрій Володимирович
  6. Мороз Анатолій Миколайович
  7. Кисельова Віта Дмитрівна

Наразі ОПОРА подала до Рівненської ТВК запит на інформацію із проханням надати копію єдиного виборчого списку та всіх територіальних виборчих списків кандидатів у депутати Рівненської міської ради від місцевої організації політичної партії «Рівне Разом» (всіх списків у разі неодноразового звернення) з тією метою, щоб можна було порівняти подані документи із озвученими на конференції. У подальшому будемо інформувати про ситуацію.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.