У селищі Таїрове Одеської області вранці 17 вересня невідомі здійснили підпал автомобіля, що належить потенційній кандидатці у депутати селищної ради Анастасії Бойко.

Про цей випадок ОПОРІ стало відомо з соціальних мереж, які опублікували відео інциденту. Інформацію ОПОРІ підтвердила й постраждала:

«О 04:15 невідомий підпалив автомобіль, який належить моїй родині. Я не знаю, з чим це пов'язано, єдине, що спадає на думку, це мій нещодавній анонс у місцевих групах в соцмережах щодо наміру балотуватися на місцевих виборах до Таїровської селищної ради. Хто може бути замовником цього злочину, не знаю, адже списки партії ще не зареєстровані, я поки не є кандидаткою в депутати та не вела будь-якої агітаційної кампанії. Протягом останніх двох років я займаю активну громадську позицію, часто буваю на сесіях, критично висловлююсь в соціальних мережах щодо тих чи інших дій влади, подавала багато звернень як до селищної ради, так і до депутата мого округу, можливо, саме моя активність та небайдужість до життя громади стало причиною підпалу мого автомобіля. Сподіваюся на швидке та неупереджене розслідування цього злочину з боку національної поліції», - розповіла Анастасія Бойко.

Раніше вона публічно заявляла, що має намір балотуватися у депутати селищної раді, зокрема публікувала інформаційні повідомлення про це у чатах місцевих вайбер-груп.

 

На даний час постраждала офіційно ще не є кандидаткою.

Зараз розслідуванням займається Головне управління Національної поліції в Одеській області. Як повідомили ОПОРІ в пресслужбі поліції , відомості про інцидент внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст.194 Кримінального кодексу – умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом,  що карається позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 216 Виборчого кодексу України процес висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за сорок днів до дня голосування і завершується за тридцять днів до дня голосування. Ці строки припадають на 15-24 вересня.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)