Органи місцевого самоврядування Тернопільської області визначили місця для розміщення передвиборної агітації, частина з яких були передбачені у школах, клубах, будинках культури, фельдшерсько акушерських пунктах та на зупинках громадського транспорту. Крім того низка рішень були ухвалені після 5 вересня. Зазначені факти можуть суперечити виборчому законодавству – повідомляє ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА направила інформаційні запити у міські ради Тернопільської області з проханням надати інформацію про прийняття рішень щодо відведення місць та обладнання стендів чи дошок оголошень для розміщення матеріалів передвиборної агітації під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

ОПОРА отримала відповіді від Бережанської, Борщівської, Заліщицької, Копичинецької, Лановецької, Монастириської, Почаївської, Теребовлянської, Тернопільської, Хоростівської та Шумської  міських рад і проаналізувала ці рішення. Частина з них була прийнята з ймовірними порушеннями норм Виборчого кодексу України.

Рішення про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації виконавчий комітет Хоростківської міської ради прийняв 11 вересня, виконавчий комітет Лановецької міської ради – 15 вересня, виконавчий комітет Тернопільської міської ради - 16 вересня. Відповідне розпорядження міського голови Шумська було прийняте 11 вересня, а міської голови Заліщиків  – 13 вересня.

Почаївська міська рада у відповідь на запит повідомила, що рішення про відведення місць для агітаційних матеріалів органом місцевого самоврядування не приймалося. Також у Скалатській міській раді спостерігачу ОПОРИ у телефонній розмові повідомили, що станом на 11 вересня таке рішення не приймалося.

У частині 3 статті 53 Виборчого кодексу України вказано, що місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Виборчий процес з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня розпочався 5 вересня.

Виконавчий комітет Хоростківської міської ради для розміщення матеріалів передвиборчої агітації визначив будинки культури в місті Хоростків, селах Великий Говилів, Клювинці і Перемилів, клуби у селах Карашинці, Малий Говилів, Сорока, Хлопівка та Увисла, а також  центр культури і дозвілля міста Хоростків.

Відповідно до додатку №1 розпорядження міського голови Шумська про затвердження місць для розміщення агітаційних передвиборчих матеріалів, у переліку місць наявні 12 загальноосвітніх шкіл та навчально виховний комплекс села Бриків, чотири адмінбудинки, 10 клубів, два будинки культури, три фельдшерсько акушерських пункти та центральна районна лікарня, а також  будинок церковної громади села Переморівка.

Секретарка виконавчого комітету Шумської міської ради Ганна Собчук у коментарі ОПОРІ повідомила, що у зазначених у розпорядженні міського голови приміщеннях працюватимуть дільничні виборчі комісії, які будуть розміщувати на стендах інформаційні плакати партій та кандидатів. «Ми мали на увазі цю інформацію», – сказала вона. Після роз'яснення представниці ОПОРИ, що відповідно до виборчого законодавства агітаційними матеріалами вважаються такі, що спонукають виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата чи партію, Ганна Собчук додала: «Я проконсультуюся з нашими юристами і напевне будемо вносити зміни в розпорядження».

У місті Бережани, відповідно до розпорядження міського голови від 2 вересня, для розміщення  агітаційних матеріалів визначили міські дошки оголошень на автобусних зупинках на перехресті вулиць Шевченка та Червона і на вулиці Тернопільська.

У розпорядженні міського голови Монастириської про визначення та обладнання місць для розміщення плакатів, стендів, листівок та інших друкованих агітаційних матеріалів від 21 серпня у переліку вказана дошка оголошень в приміщенні комунального підприємства «Монастириський комунсервіс».

Згідно з розпорядженням міського голови Борщова від 27 серпня  для розміщення матеріалів передвиборної агітації відведені інформаційні стенди в адміністративних приміщеннях старост сіл Мушкатівка, Королівка, Стрілківці, Пищатинці, Висічка, Верхняківці та Цигани.

Заступник міського голови Олег Малинник  у коментарі для ОПОРИ пояснив, що міська рада додатково не встановлювала інформаційних дошок чи стендів для передвиборної агітації, а використала ті, які були наявні у селах громади. «На рахунок законодавства чи правильно чи неправильно це було зроблено –  не можу вам сказати», – зазначив він.

Виконавчий комітет Лановецької міської ради для розміщення друкованих агітаційних матеріалів визначив дошки оголошень біля восьми автобусних зупинок. Виконавчий комітет Тернопільської міської ради в таких цілях призначив чотирьохсторонні металеві конструкції округлої форми (0,90м*0,90м) розміщені на існуючих електроопорах, половина з яких розміщена на зупинках громадського транспорту.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області пояснює: «Не всі міські ради Тернопільської області, яким було надіслано відповідні запити, вчасно прийняли рішення про відведення місць для розміщення агітаційних матеріалів. Також ще залишається питання - чи належним чином вони облаштовані. Але вже сам факт відведення таких місць у школах, на зупинках громадського транспорту, адміністративних будівлях чи приміщеннях комунальної форми власності суперечить вимогам Виборчого кодексу і в майбутньому може призвести до порушення. Адже розміщення агітації у зазначених місцях заборонено і відповідно до статті 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення розміщення агітаційних матеріалів у заборонених місцях або порушення порядку їх розміщення громадянином тягнуть за собою штраф від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо таке ж порушення вчинено підприємствами - розповсюджувачами реклами - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

У частині 16 статті 57 Виборчого кодексу України зазначено, що забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

У частині 17 цієї статті зазначено, що розміщення матеріалів передвиборної агітації у  приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)