На Миколаївщині Шевченківська сільська територіальна виборча комісія лише 11 вересня  утворила виборчі округи з виборів депутатів сільської ради через відсутність оргтехніки. Про це спостерігачеві ОПОРИ повідомив голова Миколаївської районної територіальної виборчої комісії Євген Христинюк.  

За словами голови Шевченківської сільської ТВК Ольги Соболєвою, вона була призначена на цю посаду тільки 5 вересня та виборчі округи не сформували через відсутність оргтехніки.

 «Нам сільська рада нічого не надала. Ми не маємо можливості роздрукувати проєкти постанов, протоколи та іншу виборчу документацію. Ми на чернетках вже розподілили округи, але нам потрібен принтер, щоб роздрукувати всі проєкти для засідання», − повідомила Ольга Соболєва.

Голова Шевченківської громади Тетяна Шакунова повідомила, що сільська рада повністю готова забезпечити всім необхідним виборчу комісію:

«Хочу зауважити, що голова виборчої комісії тільки 10 вересня звернулась щодо матеріально-технічного забезпечення. До цього ніхто не звертався щодо принтеру чи комп’ютера. Ольга Миколаївна звернулась до мене, по-перше, у неприйнятній та грубій формі, а по-друге, у письмовій заяві не вказала виборчу норму, за якою сільська рада повинна забезпечувати комісію всім необхідним. А в наступній заяві голова спиралась на статтю 57 Закону України «Про місцеві вибори», як вже втратила чинність після прийняття Виборчого Кодексу України».

10 вересня голова Шевченківської сільської ТВК Ольга Соболєва повідомила спостерігачу ОПОРИ, що вона підготує юридично правильне звернення та після отримання оргтехніки одразу проведе засідання щодо утворення виборчих округів. І лише 11 вересня, о 15:00, на засіданні комісія сформувала три округи.  Виборча комісія отримала оргтехніку, однак ще не встигла її підключити. 

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 211 Виборчого кодексу України, органи місцевого самоврядування зобов’язані надавати згідно з установленими Центральною виборчою комісією нормами та переліком транспортні засоби і засоби зв'язку (з оплатою послуг щодо їх підключення), обладнання, інвентар, оргтехніку, що підлягають поверненню після припинення повноважень виборчих комісій. А згідно з частиною 3 статті 201 Кодексу, не пізніш як на другий день виборчого процесу, до 6 вересня включно, відповідна територіальна виборча комісія утворює територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше).

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)