Виборчий процес в Україні офіційно стартував 5 вересня 2020 року. Проте з другої половини серпня у Львівській області підвищилася активність політичних партій та потенційних кандидатів. Масштабного характеру набуло розміщення зовнішньої політичної реклами, передвиборча благодійність, а також ознаки використання адмінресурсу. Про це поінформували представники мережі ОПОРА на пресконференції 10 вересня у Львові.

На місцевих виборах у Львівській області працюватимуть 1 обласна, 7 районних та 39 міських територіальних виборчих комісій, які утворила Центральна виборча комісія 10 серпня. Загальна кількість членів комісій - 846 осіб.

Подання щодо своїх представників у комісіях зробили 46 політичних партій. Серед них більшість - так звані технічні партії, які не ведуть активного політичного життя в області, а виконують завдання наповнення виборчих дільниць. Водночас 61% усього складу ТВК є представниками 7 партій, які мають фракцію або депутатську групу у Верховній Раді, що уклали договір з двома політичними партіями.

«Ще більша монополія парламентських партій спостерігається у розподілі керівних посад. Вони обіймають 117 з-поміж 141 посади голови, заступника голови чи секретаря ТВК. А це - 83% від загальної кількості. Решту 24 керівні посади отримали представники інших 8 місцевих організацій політичних партій. Натомість 31 партія не отримала жодної керівної посади, що пов'язано з пропорційно незначною кількістю їхніх представників у складі територіальних виборчих комісій», - розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області.

Перші засіданні комісій відбулися вчасно. Однак були проблеми із вільним доступом до засідань ТВК. У будівлях, де працюють Львівська обласна і міська, Золочівська та Яворівська районні територіальні виборчі комісії, діє спеціальний пропускний режим у зв'язку з обмежувальними заходами через COVID-19. Громадянська мережа ОПОРА звернулася з цього приводу до керівників установ із проханням врегулювати порядок участі третіх осіб, які мають право бути присутніми на засіданнях, але не є членами ТВК.

Станом на 5 вересня заміни членів ТВК відбулися у 46 комісіях. Лише початковий склад Ходорівської міської територіальної виборчої комісії Стрийського району залишився без змін. Загалом з 846 членів комісій замінили 222. Тобто впродовж серпня склад оновився на 26%. Найбільше подань зробили «Опозиційна платформа - За життя» - 57 осіб, що становить 29% від усіх замін на Львівщині. Далі йдуть «Голос» - 16 осіб, ВО «Батьківщина», «Духовна Україна» та Радикальна партія Олега Ляшка - по 11 осіб. Лише по одному представнику замінили 5 політичних сил: «Партія захисників України», «Європейська партія України», «Партія труда», УДАР, «Нова політика».

До складу 16 селищних та 18 сільських ТВК на Львівщині увійшли представники від 24 політичних партій. Представники парламентських партій сумарно обіймають 456 членів комісії із 606. А це - 75% від загальної кількості сільських та селищних ТВК на Львівщині. Ці високі показники є навіть вищими, аніж за підсумками формування обласних, районних та міських ТВК.

«Сільські та селищні комісії із порушенням процедури сформувала Золочівська районна територіально виборча комісія. Вона не підготувала списку кандидатів, а проводила процедуру жеребкування на основі самих подань політичних партій і при цьому для кожної окремо. Комісія на листках для жеребкування написала не порядкові номери кандидатур, а назви політичних сил, які висунули цих представників. Щодо цих фактів мережа ОПОРА звернулася із листом у Центральну виборчу комісію», - розповів під час пресконференції координатор.

Про доступність виборчих дільниць для осіб з інвалідністю та маломобільних груп під час пресконференції розповіла громадська омбудсменка із захисту виборчих прав у Львівській області. За словами експертки, Виборчий кодекс розширив поняття доступності. У ньому звертається увага не лише на осіб з інвалідністю, але й на маломобільні групи населення, незрячих.

«Ми промоніторили 36 виборчих дільниць. Обирали їх вибірково. Я розумію, що до 2025 року Україна не зможе забезпечити повністю доступність до виборчих дільниць. Деякі окремі дільниці в катастрофічному стані. На це потрібно шалені кошти. Щоправда, були і винятки. Наприклад, чудова виборча дільниця у Жовкві у Палаці мистецтв. Дільниця знаходиться не на першому поверсі, до неї ведуть лабіринти, багато сходів і тому навряд чи таку дільницю можна назвати доступною. Тому треба шукати або інше приміщення для того, щоб дотримуватися вимог чинного законодавства», - резюмувала Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав у Львівській області.

Попри те, що офіційний виборчий процес розпочався 5 вересня, білборди та сітілайти із гаслами партій та потенційних кандидатів у серпні були по всій території Львівської області. Впродовж серпня зафіксовано агітаційну активність 16 політичних партій, які використовувати різні форми дочасної агітації, а також 11 потенційних кандидатів на посаду міського голови Львова, які заявили про своє балотування.

Серед партій - це були «Європейська Солідарність», «Слуга народу», ВО «Батьківщина», Українська Галицька Партія, «Голос», «За майбутнє», Об'єднання «Самопоміч», «Громадянська позиція», «Варта», Народний Рух України, ВО «Свобода», «Перемога Пальчевського», «Духовна Україна», «Сила і Честь», УДАР, «Пропозиція». Серед кандидатів на посаду міського голову: Олег Синютка, Андрій Садовий, Ярослав Рущишин, Руслан Кошулинський, Володимир Гірняк, Ігор Васюник, Ігор Зінкевич, Оксана Юринець, Ігор Кузьмак, Юлія Гвоздович, Ігор Смешко, Назар Брезіцький, Тарас Кльофа.

У Стрию спостерігачі ОПОРИ фіксували білборди і сітілайти із зображенням голови Стрийської районної ради Романа Козака та надписом «Твоя Стрийщина», голови благодійного фонду  «Добре серце» Олега Канівця, у Жидачеві - адвокатеси та керівниці громадської організації «Спілка прогресивних жінок» Оксани Савки, у Новояворівську - голови осередку «Європейська Солідарність» у місті Новояворівськ, а також депутатом Новояворівської міської ради Ореста Червоного, депутата Новояворівської міської ради Володимира Пекара.

А у місті Золочів є реклама «Соціальних хаток продуктів». У них пропонують купити бакалію, молочні продукти, курятину за пільговими цінами. Відкрили ці пункти за ініціативи Ореста Кавецького, що може мати ознаки порушення виборчого законодавства. У 2019 році на позачергових виборах народних депутатів ОПОРА фіксувала агітаційні матеріали без вихідних даних, на яких інформували про сільськогосподарський кооператив, створення прийомних пунктів зі збору сезонної продукції. А також перейменування у соціальній мережі пабліку «Відродження села» на сторінку кандидата від «Слуги народу» Ореста Кавецького.

Крім зовнішньої реклами, партійці та потенційні кандидати у депутати активно проводять прямі зустрічі з виборцями та роздають газети. Політичну рекламу в соціальних мережах використовують практично всі політичні сили, які проявляють хоча б якусь активність у Львівській області. Проте для окремих партій інтернет-сегмент та соціальні мережі виступають одним з основних форм дочасної передвиборчої агітації. Інші партії використовують агітацію в інтернеті як підсилення інших традиційних форм агітації.

Масові заходи в агітаційних цілях активно використовують партії «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», «Голос», «Громадянська позиція», ВО «Свобода», «Варта» і «За майбутнє». Наприклад, частина майбутніх кандидатів провела у серпні публічні відкриті заходи з оголошення свого балотування на посаду міського голови Львова.

«Жодних масових концертів чи мітингів, які порушують карантинні умови! Наша реакція буде миттєвою: протокол – і досудове розслідування. Є стаття 44 пункт 3, яка забороняє проведення масових заходів у період карантину. Звертаюсь до кандидатів: якщо чогось не знаєте, не розумієте – телефонуйте до поліції, ми все пояснимо. Поліція є аполітичною і винятку не буде для жодної політичної сили чи конкретного кандидата. Інформація про порушення, зафіксована ОПОРОЮ, також швидко потрапляє до поліції», - наголосив заступник начальника головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро Міхалець.

Традиційною для виборів є так звана передвиборча благодійність, що супроводжується наданням виборцям певних подарунків, матеріальних благ чи послуг. Впродовж серпня і початку вересня спостерігачі ОПОРИ фіксували низку таких випадків.

Активну роботу в серпні проводив Максим Козицький і так звана «Команда Козицького». Голова Львівської обласної державної адміністрації, який також є головою Львівської обласної організації партії «Слуга народу», у серпні брав участь у публічних заходах, які мали ознаки дочасної передвиборчої агітації, що позиціонувалися як робочі візити. Також вони мали ознаки використання адміністративного ресурсу. Плакати з гаслом «Незалежність це Ти!» у блакитно-жовтих кольорах з текстом «Максим Козицький, голова Львівської обласної державної адміністрації» були зафіксовані на будівлях районних адміністрацій, народних домів у різних містах Львівської області. Білборди та сітілайти з текстом «Незалежність - це ми» в аналогічній кольоровій гамі, схожій стилістиці із світлиною Максима Козицького, - у Львові, на в'їзді у місто Стрий та різних дорогах в області. Тобто гасло цієї зовнішньої реклами відрізняється від тексту на плакатах лише займенниками.

Директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Юлія Шопська роздавала футбольні м’ячі, дарувала фермі кіз, а її родинна фундація виділила кошти на будівництво спортивного майданчика у Золочеві.

Футбольні турніри, фестиваль фарт, конкурс малюнків на асфальті, а також інші заходи до Дня Незалежності та Дня Державного Прапора організовували у різних районах області осередки «Європейської Солідарності», «Голосу», Української Галицької Партії, ВО  «Батьківщина».

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма разом із своїм радником Павлом Цвігуном 1 вересня відвідали ліцей №3 та гімназію №10. В освітні навчальні заклади Кучма і Цвігун привезли телевізори. Рюкзаки, зошити, олівці, ручки та інші канцелярські товари школярам до Дня Знань роздавали представники «Варти» та ВО «Батьківщина». У партійному наметі «батьківщинців» спостерігачі ОПОРИ отримали флаєр з логотипом «Держгеокадастру» та текстом «До уваги громадян та мешканців міста! Безоплатна правова консультація у сфері земельних відносин!» Консультації у робочий час, в робочому кабінеті проводить начальник відділу Держгеокадастру у місті Львові Андрій Бережницький.

Громадянська мережа ОПОРА направила голові Львівської обласної державної адміністрації Максиму Козицькому і міському голові Львова Андрію Садовому лист з пропозицією підписати «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу» та дотримуватись його під час місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня.

Ініціатива ОПОРИ викликана тим, що в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців органів влади та місцевого самоврядування під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративного ресурсу. Так, наприклад, Виборчий кодекс України забороняє посадовцям агітувати в робочий час, за умови, що вони не є кандидатами. Але от питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів та партій жодним чином не врегульовані. Тому при фіксації цілої низки способів зловживання адміністративним ресурсом спостерігачі змушені керуватися лише міжнародними стандартами, а не українським законодавством.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)