5 вересня у Чернігові, у сквері імені Богдана Хмельницького, Відділ туризму та промоції Управління культури та туризму й Туристичний центр Чернігівської міської ради провели публічний захід в рамках проєкту СhAC*. Під час заходу роздавали політичні постери з маркуванням політичної партії «Рідний Дім» й інформацією про потенційного кандидата Олександра Шевчука.

Як повідомляють довготермінові спостерігачі ОПОРИ, анонс про проведення розважального заходу для дітей був опублікований на офіційному сайті Чернігівської міської ради.

Під час заходу присутнім дорослим роздавали постери із логотипом політичної партії «Рідний Дім». На одній стороні листівки розміщена інформація про реалізовані проєкти: Сучасне казкове містечко, #мамапікніки, digital forum, співпраця з блогерами, школа гідів рідного міста легенд, Алея майстрів та майстерня казок, та написи: «Чернігів – наш рідний дім!», «Рідний дім – партія нашого міста!». Деякі з цих проєктів реалізовані за фінансової підтримки Чернігівської міської ради. Лідером політичної партії «Рідний Дім» в Чернігові є чинний міський голова Владислав Атрошенко.

З іншого боку листівки – біографія та інформація про професійну кар’єру начальника Управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександра Шевчука, логотип партії «Рідний Дім» та лозунг: «Змінюємо рідний Чернігів разом!».

Цей захід має ознаки використання адмінресурсу. З інформаціє про те, що таке адміністративний ресурс можна ознайомитися на сайті ОПОРИ.

За словами радника з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, такі дії депутата міської ради Олександра Шевчука, окрім ознак адмінресурсу, можуть мати й ознаки дочасної агітації: «Виборчий процес місцевих виборів 2020 року не перший, на якому потенційні кандидати намагаються використати загальнодержавні чи локальні програми за для особистого піару. Листівки з партійною символікою, потенційний кандидат може звичайно позиціонувати як політичну рекламу, проте й в такому випадку виникає питання щодо джерел фінансування їх виготовлення. Варто зазначити, що відповідно до частини 9 статті 17 ЗУ "Про політичні партії" партія щоквартально, не пізніше ніж на сороковий день після закінчення звітного кварталу, зобов’язана подати до Національного агентства з питань запобігання корупції звіт про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру (у тому числі її місцевих організацій, які у встановленому порядку набули статусу юридичної особи) шляхом його заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Це означає, що партія в звіті зобов'язана вказати витрати на виготовлення зазначеної поліграфічної продукції».

Починаючи з 5 вересня 2020 року, офіційно розпочався виборчий процес на місцевих виборах – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року.

«Виборчий процес вже стартував, і ми наголошуємо на тому, щоб усі учасники передвиборчих перегонів дотримувались букви закону та не порушували етичних норм прийнятих Венеціанською комісією у грудні 2013 року. Важливою ознакою демократичності виборчого процесу є рівні можливості та відповідальність усіх залучених сторін», – наголошує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівській області.

 

* – культурно-просвітницький проєкт за підтримки Чернігівської міської ради

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)