6  вересня Кіровоградський окружний адміністративний суд розглянув позов Кіровоградської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» до Кропивницької міської ТВК. Представники політсили вимагали визнати неправомірним та скасувати постанову про внесення змін до рішення про утворення Подільської та Фортечної районних виборчих комісії.  Як повідомили представники ОПОРИ, суд не задовольнив позов політичної партії.

У позовній заяві представники «Опозиційної платформи – За життя» заявили про  порушення виборчого законодавства головою комісії та членами ТВК.  Зокрема, що порушили їхні права як суб’єкта подання кандидатур до складу ТВК.

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду  Галину Момот після розгляду справи по суті винесла рішення про відхилення позову.

«Суд дійшов висновку, що постанова міської ТВК Кропивницького району Кіровоградської області від 31 серпня 2020 року № 14 «Про зміни в складі районних у місті територіальних виборчих комісіях» прийнята відповідачем на підставі у межах повноважень та у спосіб визначений виборчим Кодексом України обґрунтовано, а також із дотриманням інших критерій. Позовна вимога Кіровоградської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» у задоволенні не підлягає», – йдеться в ухвалі суду. 

А також зобов’язали політсилу сплатити судовий збір – 2102 гривні.

«Це один із перший прецедентів судових позовів щодо Виборчого кодексу України. З 5 вересня 2020 року офіційно розпочався виборчий процес. Однак на Кіровоградщині уже відбулися перші судові процеси. Нагадуємо відповідно до частини 1 статті 22 Виборчого кодексу суб’єктами виборчого процесу є – виборець, який має право голосу на відповідних виборах; виборча комісія, уповноважена здійснювати підготовку і проведення відповідних виборів; партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах; кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах у порядку, встановленому цим Кодексом; офіційний спостерігач від кандидата чи партії (організації партії) – суб'єкта відповідного виборчого процесу або від громадської організації, зареєстрований у порядку, встановленому цим Кодексом. Виборчі омбудсмени ОПОРИ по всій Україні і надалі відслідковуватимуть судові справи пов’язані з порушенням виборчого законодавства, зокрема і на місцевих виборах 2020», – зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Кіровоградській області.

Нагадаємо, У Кропивницькому не вчасно сформували дві районні в місті виборчі комісії

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)