У Хмельницькій області спостерігачі ОПОРИ зафіксували ознаки чорного піару проти  політичних сил та потенційних кандидатів у зовнішній рекламі, друкованих матеріалах та в соціальній мережі Facebook.

Білборд з текстом «БРЕХУН=ЗЛОДІЙ» на зеленому тлі спостерігачі ОПОРИ виявили у місті Полонному, неподалік автостанції, 4 вересня. Зважаючи на те, що зелений колір широко використовує для своєї рекламної продукції одна з політичних партій,  виборці можуть сприймати таку зовнішню рекламу, як чорний піар цієї політичної сили.

Суспільно-політичний бюлетень інститутів громадянського суспільства «Нескорений Кам’янець» спостерігачка ОПОРИ отримала 3 вересня в наметі політичної партії «ВО «Свобода» в Кам’янці-Подільському.  В бюлетені без жодних вихідних даних розміщено лише одну статтю – «Остап Бендер по-кам’янецьки», проілюстровану фото Остапа Бендера з обличчям депутата-мажоритарника ВРУ 8 скликання  від виборчого округу №193 Володимира Мельниченка. Наведено також цитату політика, яку він часто використовував, зокрема, у відео на своїй сторінці в Facebook.

Загалом публікація спрямована проти Володимира Мельниченка як ймовірного кандидата на місцевих виборах. Наостанок невідомий автор матеріалу, ототожнюючи колишнього нардепа з Остапом Бендером, зазначає: «Обіцяючи золоті гори, «Бендер» думатиме тільки за себе, адже близько 20 років по різних щаблях влади показали: обіцяти-дурити, не вагони грузити. Для нашого Остапа завітна мрія – повернутися до Верховної Ради. А  в місті після нього – хоч потоп».

Натомість на чотирьох шпальтах спецвипуску місцевої газети «Вечірній Кам’янець», датованого 31 серпня, у негативному контексті згадують представників місцевого осередку ВО «Свобода», зокрема і його керівника та ймовірного претендента на посаду міського голови Кам’янця-Подільського Михайла Посітка.

У матеріалі «31 серпня – день трауру в Кам’янці-Подільському» йдеться про загибель військовослужбовців Національної гвардії під час мітингу ВО «Свобода» біля Верховної Ради 31 серпня 2015 року. Невідомий автор (чи автори) публікації зазначає, що до тих подій «має відношення Кам’янець-Подільський осередок ВО «Свобода» на чолі з депутатом Михайлом Посітко». А завершується стаття такими словами: «Тепер підсилившись капіталами Посітко разом з командою знову йде на місцеві вибори. Й зрозуміло, що якщо вони не зупинилися 31 серпня 2015 року, вони навряд чи полишать спроби зараз захопити всі фінансові потоки нашого міста. ЄДИНЕ, ЩО ЇХ МОЖЕ ЗУПИНИТИ – ЦЕ КАМ’ЯНЧАНИ».

Партійний осередок ВО «Свобода» відреагував на публікацію 4 вересня, розмістивши на своєму сайті матеріал «Воїн-доброволець, захисник Конституції, політв'язень Сергій Крайняк – на свободі». У статті за підписом «пресслужба» про спецвипуск «Вечірнього Кам’янця» пишуть: «Зроблено це з метою очорнити  ім’я Михайла Посітка, зіграти на найчистіших емоціях жалю за загиблими, оскільки саме свободівець Михайло Посітко, за даними опитувань громадської думки,  є основним потенційним претендентом на посаду міського голови». Цю публікацію на особистій сторінці в Facebook  поширив і сам Михайло Посітко.

У соцмережі Facebook з 4 серпня наявна спільнота «За майбутнє – Хмельницький», на сторінці якої розміщено лише один допис, датований 25 серпня та поширений 262 рази. І сторінка, і зображення в дописі створені в стилістиці і кольорах партії «За майбутнє». Водночас зміст допису спрямований проти цієї політичної сили.

За словами координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області, поширення так званого чорного піару на кандидатів характерне практично для кожної виборчої кампанії. Та цього разу матеріали проти кандидатів ОПОРА почала фіксувати ще до офіційного старту кампанії – до етапу висування кандидатів і їх реєстрації.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. А згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Як зазначено в частині 1 статті 277 Цивільного кодексу України фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім'ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)