В Одеській області сформували 25 селищних і 47 сільських виборчих комісій. Найбільше керівних посад у ТВК отримали партії «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», «За майбутнє», «Слуга народу» та «Європейська солідарність». Представники ОПОРИ проаналізували розподіл керівних посад у новостворених виборчих комісіях.

 У Березівському районі сформовано чотири селищні і 11 сільських ТВК. У них найбільше керівних посад (голова, заступник голови і секретар) дісталися представникам партій ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа - За життя» і «Слуга Народу». До ТВК було подано 289 кандидатур, членами комісій стали 266 осіб. Серед членів комісій найбільше представництво мають «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу» і ВО «Батьківщина».

У Білгород-Дністровському районі утворено дві селищні і 12 сільських ТВК. Найбільше керівних посад здобули партії «Опозиційна платформа – За життя», «За майбутнє» і ВО «Батьківщина». До ТВК подали 457 кандидатур, членами комісій стали 252 особи. У комісіях також найбільше представників партій «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу» і ВО «Батьківщина».

У Болградському районі сформували дві селищні і 6 сільських ТВК. У них керівні посади переважно мають представники партій «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність», «Слуга народу». До комісій подали 165 кандидатур, з них стали членами ТВК 144 особи. Серед членів ТВК найбільше представництво мають партії «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя» і «Європейська солідарність».

В Ізмаїльському районі утворили одну селищну і одну сільську ТВК. Керівні посади порівну розділили між собою представники партій «За майбутнє», «Слуга народу» і ВО «Батьківщина». До виборчих комісій подали 47 кандидатур, членами комісій стали 36 осіб. Серед членів ТВК найбільше представлені партії «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя» і ВО «Батьківщина».

У Подільському районі сформовано п’ять селищних і три сільських ТВК. Найбільше керівних посад дісталося представникам ВО «Батьківщина», партіям «Опозиційна платформа – За Життя» і «Слуга народу». Партії подали до комісій 164 кандидатури, з яких членами ТВК стали 143 особи. Серед членів ТВК найбільше представлені партії ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя» і «Слуга народу».

У Роздільнянському районі утворено п’ять селищних і три сільських ТВК. У них теж найбільше керівних посад отримали представники партій «Опозиційна платформа – За Життя», ВО «Батьківщина» та «Слуга народу». До комісій подали 266 кандидатур, з яких 144 стали членами ТВК. Лідерами з представництва є партії ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя» і «Слуга народу».

В Одеському районі сформовано шість селищних і 11 сільських ТВК. Найбільше керівних посад у них отримали представники партії «За майбутнє», а також «Європейської солідарності» і «Опозиційної платформи – За життя». Було подано 863 кандидатур, членами комісій стали 306 осіб. Серед членів ТВК найбільше представників «Європейської солідарності», «Опозиційної платформи – За життя» і «Слуги народу».

В місті Одесі сформували чотири районні в місті ТВК, в яких найбільше керівних посад здобули представники «Слуги народу», «Опозиційної платформи – За життя» і ВО «Батьківщина». Серед членів комісій найбільше представників ВО «Батьківщина», «Слуги народу», «Європейської солідарності», «Опозиційної платформи – За життя» і «Голосу». У ТВК найбільше представництво мають ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа – За життя»», «Слуга народу» і партія «Голос».

При формуванні територіальних виборчих комісій перевагу за кількістю членів комісій, згідно з Виборчим кодексом України, мали організації партій, фракції яких зареєстровані у Верховній Раді, а також ті, які підписали угоду з депутатською групою, зареєстрованою у Верховній Раді. Таким чином, ці організації партій і отримали найбільше представництво в сільських та  селищних ТВК області.

«При утворенні ТВК нижчого рівня районні комісії та Одеська міська територіальна виборча комісія відразу визначали в утворених комісіях керівний склад. Виборчий кодекс не вимагає пропорційного представництва на керівних посадах в залежності від кількості членів комісій, які включені від організацій партій до складу ТВК. Таким чином, в окремих районах області наразі очевидними є диспропорції в партійному представництві на керівних посадах в сільських та селищних ТВК. Найбільш очевидним таке нерівне представництво є в ТВК Білгород-Дністровського, Ізмаїльського та Одеського районів. Наприклад, в Ізмаїльському районі всі керівні посади були розподілені між трьома організаціями партій: по дві керівні посади на кожну. Але якщо від організацій партій «Слуга народу» та ВО «Батьківщина» включено до складу 6 та 5 членів відповідно, то від партії «За майбутнє» – всього 3. В Білгород-Дністровському районі всі керівні посади розподілились між п’ятьма організаціями партій, при цьому організація партії «Слуга народу» з 31 членом ТВК має 4 члени в керівному складі ТВК, «Європейська солідарність» на 31 члена комісії має лише одну керівну посаду, а партія «За майбутнє» на 20 членів комісії – 13 на керівних посадах. Нарешті, в Одеському районі найбільше членів комісій в керівному складі у партій «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа – За життя» та «За майбутнє». З 38 членів ТВК від партії «Європейська солідарність» та «Опозиційна платформа – За життя» по 12 зайняли керівні посади, а від партії «За майбутнє» з 18 членів ТВК 15 зайняли керівні посади», - зауважила , координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області. 

Нагадаємо, що в Одеській області вчасно утворили ТВК нижчого рівня.

2 вересня Центральна виборча комісія звернулася до поліції з проханням розслідувати ситуацію, що виникла під час утворення сільських і селищних ТВК Одеською районною територіальною виборчою комісією.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)