В одного з членів Одеської обласної територіальної виборчої комісії підтверджено діагноз COVID-19. Наразі вирішується питання щодо необхідності самоізоляції членів облТВК та – можливо – їхньої заміни.

Як повідомила ОПОРІ секретар комісії Наталя Сиволапенко, про цю подію поінформовані всі члени облТВК:

«Поки що чекаємо на остаточне рішення, що і як робити. Дехто вже вирішив побути на самоізоляції, але поки що централізованого рішення нема, чекаємо і на роз’яснення від Центральної виборчої комісії, і на рішення медиків, і керівництва партійних осередків».

Водночас голова комісії Олексій Бершавський, який нещодавно приступив до виконання своїх обов’язків після заміни його попередниці Раїси Франковської, від коментарів відмовився, зауваживши, що зараз не може точно сказати, коли саме буде наступне засідання облТВК.

Як розповів ОПОРІ член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий, голова робочої групи Центральної виборчої комісії з розробки рекомендацій та заходів, спрямованих на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, під час організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року,  незабаром буде затверджено відповідні рекомендації суб’єктам виборчого процесу.

«До складу робочої групи увійшли представники Асоціації міст України, Міністерства розвитку громад та територій України, Національної служби здоров’я України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Ради національної безпеки і оборони України, профільних комітетів Верховної Ради, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я. Робоча група мала розробити рекомендації та заходи, спрямовані на запобігання поширенню COVID-19 під час організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня, зокрема, для Центральної виборчої комісії, територіальних та дільничних виборчих комісій. Ми вивчали досвід виборів у Південній Кореї, а також інших країн, де вже проводилися вибори під час пандемії і в результаті напрацювали пропозиції для суб’єктів виборчого процесу. Вони вже направлені до Кабінету Міністрів і ми очікуємо, що найближчим часом документ затвердять. Щодо ситуації в Одеській обласній ТВК, то ми знаємо про неї, за нашою інформацією, зараз очікуються висновки головного санітарного лікаря області щодо того, чи потрібна самоізоляція для всіх членів комісії, чи ні, і тоді буде зрозуміло, чи потрібно партіям робити заміни своїх представників», - пояснив він.

«Якщо члени виборчої комісії не зможуть виконувати свої обов’язки, зокрема через хворобу, запобігання поширенню якій передбачає самоізоляцію особи, логічним рішенням для суб’єктів подання кандидатур до складу відповідної ТВК буде провести заміни відповідних членів комісії», - прокоментувала координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Відповідно до п.2 ч.4 ст. 208 Виборчого кодексу, повноваження члена комісії припиняються достроково з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу відповідної комісії.

Нагадаємо, що До місцевих виборів-2020 в Одеській області сформовано 27 територіальних виборчих комісій, до складу яких входять 486 осіб від 65 політичних сил.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)