Під час триденного вікенду місцеві політики в Одесі провели кілька святкових заходів, під час яких роздавали призи і проводили акції протесту.

Спостерігачі ОПОРИ побували на декількох публічних заходах в Одеській області, які відбулися 21-24 серпня та мали ознаки політичних.

В Одесі 21 серпня відбувся дитячий баскетбольний турнір «Діти Молдаванки». Захід був організований за підтримки народних депутатів України від партії «Слуга народу» Артема Дмитрука та Олексія Леонова, а також громадської організації «На благо Одеси», громадської організації «Я Одесит – мені не все одно» (засновник – Олексій Леонов) та Одеської обласної федерації баскетболу.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, під час турніру представниця народного депутата збирала підписи на підтримку Артема Дмитрука для висування його кандидатури на пост міського голови міста Одеси (у підписному листі був напис «Артем Дмитрук - наш мер», а також його фото).

Після завершення турніру Артем Дмитрук та помічниця Олексія Леонова Галина Бутова нагородили учасників турніру морозивом, футболками та спортивними костюмами з символікою ГО «Я Одесит – мені не все одно», а також сертифікатами на відвідування закладу «ПіцаГриль» (раніше, за словами самого Олексія Леонова, він був засновником цієї мережі ресторанів).

22 серпня в Одесі представники «Національного корпусу» провели акцію протесту, знісши паркан і ворота, а також порізавши мішки з піском на місці забудови, що знаходиться поряд зі схилами біля моря.

Цього ж дня два заходи відбулися у місті Чорноморську. На одному з них потенційна кандидатка на посаду Чорноморського міського голови Катерина Чегаринська організувала святковий захід для дітей із аніматорами.

На другому заході за участі потенційного кандидата на цю ж посаду Василя Гуляєва й членкині виконавчого комітету міської ради, начальниці управління комунальної власності та земельних відносин Чорноморської міської ради Юлії Пакунової відбулося відкриття дитячого майданчика. Присутніх дітей розважали аніматори, була наявна символіка партії і написи з іменем і прізвищем Василя Гуляєва. Також під час заходу збирались підписи жителів будинку, за адресою якого відбувалась подія, щодо сприяння у встановленні поручня при вході у під’їзд житлового будинку. Лист, за допомогою якого збирались підписи, був адресований народному депутату VIII скликання Василю Гуляєву та «члену виконкому Пакуновій Юлії Анатоліївні».  

У День Незалежності, 24 серпня, потенційна кандидатка на посаду Чорноморського міського голови Катерина Чегаринська організувала святкову програму: майстер-класи, виступи танцюристів та співаків. А потенційний кандидат на посаду Чорноморського міського голови Михайло Дудніков організував святковий концерт та феєрверки.

«До початку виборчого процесу такі заходи кандидатів не є агітацією у визначенні Виборчого кодексу. З іншого боку, активність місцевих політиків, імовірно, пов’язана з близькістю періоду висування кандидатів на відповідних місцевих виборах. Окремої уваги потребує участь посадової особи органу місцевого самоврядування у заході з політичною символікою. Сприяння посадової особи органу місцевого самоврядування у встановлені інфраструктурного об’єкту прибудинкової території передбачає виділення коштів місцевого бюджету. Враховуючи, що питання піднімалось на зустрічі з використанням політичної символіки, така активність має ознаки зловживання фінансовими ресурсами органу місцевого самоврядування в політичних цілях отримання переваг над потенційними виборчими конкурентами. Зазначені питання чітко не врегульовані чинним виборчим законодавством. Тим не менш, за міжнародними стандартами проведення виборів, органи державної влади та місцевого самоврядування мають діяти безпристрасно і сприяти створенню загальних умов рівності для політичних конкурентів, тоді як використання доступу до прийняття рішень щодо розподілу бюджетних коштів якраз у виборчих цілях, навпаки, створює нерівні умови для політичної конкуренції.  Рівність можливостей має бути гарантована як для партій, так і для кандидатів. Це передбачає нейтральне ставлення органів державної влади - йдеться у Кодексі належної практики у виборчих справах Європейської комісії за демократію через право (CDL-AD (2002) 023rev)», - прокоментувала координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)