У селищі Казанка Миколаївської області службовий автомобіль пожежно-рятувальної частини застосовувався для наклеювання на білборд політичної реклами партії «Слуга народу». ОПОРА звернулась за роз’ясненням до Головного управління ДСНС.

За інформацією інтернет-видання «НикВести» 20 серпня у Казанці караул 17 державної пожежно-рятувальної частини був долучений до наклеювання політичної реклами на користь політичної партії «Слуга народу». Цю інформацію на своїй сторінці в Facebook підтвердив і народний депутат Ігор Негулевський, обраний по 130-му округу від партії «Слуга народу». Нардеп зазначив, що не вважає це порушенням,  і що це є одним із видів заробітку пожежних у віддалених райцентрах.

Фото і відео - НикВести

Відповідно до матеріалів ДСНС Миколаївської області караул 17 державної пожежно-рятувальної частини входить до складу Головного управлiння ДСНС України у Миколаївськiй областi.

«Вищезазначені дії працівників ДСНС можуть порушувати політичну нейтральність, адже відповідно до статей 3 та 40 Закону України «Про запобігання корупції», особи начальницького складу органів та підрозділів цивільного захисту зобов’язані при виконанні своїх службових повноважень дотримуватися політичної нейтральності, уникати демонстрації у будь-якому вигляді власних політичних переконань або поглядів, не використовувати службові повноваження в інтересах політичних партій чи їх осередків або окремих політиків», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Крім того, в частині 3 пункті 2 Наказу МВС № 932 від 16.11.2018 щодо правил етичної поведінки працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери її управління, сказано, що «працівникам ДСНС заборонено в будь-який спосіб використовувати своє службове становище в політичних цілях, у тому числі для залучення інших осіб до участі в передвиборчій агітації, акціях та заходах, що організовуються політичними партіями».

ОПОРА направила звернення до Головного управління ДСНС у Миколаївській області щодо перевірки даних фактів та надання їм правової оцінки. 

Оновлено:

25 серпня ОПОРА отримала відповідь на своє звернення від т.в.о начальника Головного управління ДСНС України у Миколаївській області Миколи Панасенка. Він повідомив, що наразі призначено службове розслідування з метою повного з’ясування причин та обставин цього випадку та пообіцяв додатково поінформувати про підсумки розслідування. 

Нагадаємо, що 4 березня 2019 року у Миколаєві ОПОРА зафіксувала аварiйно-рятувальний автомобiль з генератором електроживлення, який використовувався для забезпечення роботи агітаційної палатки. У відповіді на запит ОПОРИ від Головного управління ДСНС у Миколаївській області було зазначено, що спецiальна технiка пiдроздiлiв, пiдпорядкованих Головному управлiнню ДСНС України у Миколаївськiй областi, використовується виключно для забезпечення цивiльного захисту населення, реагування на надзвичайнi ситуацiї, події тощо.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)