Аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут пояснює принципи застосування пропорційної виборчої системи з відкритими списками на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Виборча система: Вибори депутатів у місцевих радах, де кількість виборців складає 10 тисяч і більше, відбуватимуться за системою пропорційного представництва за відкритими партійними виборчими списками. Право висування списків кандидатів мають лише політичні партії. Відтак безпартійні кандидати не зможуть балотуватися в порядку самовисування, хоча можуть бути висунуті в списку політичної партії. Партії висуватимуть єдиний список, з якого формуватимуть територіальні виборчі списки для кожного округу.

Голосування: Текст виборчого бюлетеня включатиме в себе перелік партій (із зазначенням кандидата під першим номером в єдиному списку цієї партії) і пронумерований перелік декількох кандидатів, висунутих кожною партією в територіальному виборчому окрузі. Виборець відзначатиме партію, за яку голосує, і також вписуватиме у трафарет номер кандидата із запропонованого переліку. Важливо розуміти, що виборці в межах одного міста, які належать до різних територіальних виборчих округів, матимуть в бюлетені однаковий перелік партій, але різний список конкретних кандидатів, висунутих цими партіями.

 
Читайте також: