На Кіровоградщині представники ОПОРИ у серпні зафіксували зовнішню рекламу 7 політичних партій. А у Кропивницькому та Світловодську таку рекламу вже зіпсували: білборди народного депутата України та керівника обласної організації політичної партії  «Опозиційна платформа – За життя» Сергія Ларіна облили фарбою.

Зображення ексголови Кіровоградської ОДА, нардепа та керівника обласної політичної сили «Опозиційна платформа – За життя» Сергія Ларіна облили ймовірно червоною фарбою Пошкодження білбордів зафіксовано у Кропивницькому та Світловодську.  На зовнішній рекламі розміщено слоган «Кіровоградщині – професійну владу», а також зазначено назву партії.

За цим фактом правоохоронці почали розслідування.

«Працівники поліції встановили факт пошкодження білбордів на яких розміщено агітаційні матеріали однієї з політичних сил. Інформацію за цим фактом внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 статті 194 Кримінального кодексу України. Проводяться заходи зі встановлення осіб причетних до правопорушення», – повідомила речниця Головного управління Національної поліції у Кіровоградській області Віталіна Бевзенко.

Наразі отримати коментар представників «Опозиційна платформа – За життя» у Кіровоградські області не вдалося. Ця політична сила не обмежилася білбордами зі світлиною очільника обласної політсили. Також в обласному центрі розміщено сітілайти із фотографією депутата міськради Анатолія Ларіна із закликом: «Україна – це ми, а не те, що ви з нею зробили».

Також у Кропивницькому політичну рекламу розміщено на лавках у спальних районах міста, біля дитячих майданчиків та на зупинках.  Їх встановлювали представники громадської організації «Перспектива міста». Однак згодом було презентовано політичну силу з такою ж назвою. Наразі на  лавки наносять логотип та назву партії.

У рекламі ймовірно Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» використовують традиційне червоне серце та білий фон. На білборді напис: «Єдина команда Батьківщини!».

А от партія «За майбутнє» фоном для зовнішньої реклами обрала краєвид Кропивницького з висоти пташиного польоту.   Політсила використовує слоган: «За майбутнє рідної землі».

На білбордах політичної сили «Перемога Пальчевського» використовують світлину лідера партії Андрія Пальчевського з гаслом «Об’єднуйтесь!».

Політсила «Пропозиція» використовує у зовнішній рекламі дизайн у біло-синіх та рожевих тонах. У написах на білбордах зазвичай наявний префікс «про»: «Про/Pro – «прогрес». Пропозиція, політична партія», «Прогресивна позиція. Пропозиція, політична партія».

Партія «Слуга народу» на білбордах використовує жовто-зелений фон, а також напис «Україна – це ти!» Зе! місцеві, Слуга народу». У Кропивницькому також з’явилися білборди із зображенням ймовірної кандидатки на посаду міського голови від цієї партії Ольги Ковальової-Алокілі. На них розміщена світлина претендентки із зеленим светром та напис «Кропивницький – це ти!».

В місті Олександрія на білбордах відзначився міський голова: «Довіряй справам. Міський голова Степан Цапюк». Реклама розміщена на фоні трьох кольорів – білий, зелений та рожевий. 

«Нині мова не йде про порушення законодавства, адже офіційно партії ще не висунули кандидатів на місцевих виборах.  Ми можемо говорити про порушення виборчих стандартів», – зазначила   обласна координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно з частиною 5 статті 51 Виборчого кодексу України реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки політичних партій – суб'єктів виборчого процесу вважається передвиборною агітацією. До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії – суб'єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій.

У частині 13 статті 57 цього ж кодексу йдеться, що забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)