З 108 членів у шести територіальних виборчих комісій на Волині 34 вже мають досвід роботи в ОВК чи ТВК.  Представники Громадянської мережі ОПОРА проаналізували склад обласної, чотирьох районних виборчих комісій та міської комісії, утвореної в обласному центрі, щодо наявності у членів ТВК досвіду роботу у виборчих комісіях.

Зауважимо, що під досвідом роботи мається на увазі попередня участь у роботі ОВК та ТВК, не включаючи можливості роботи в інших виборчкомах (наприклад, ДВК).

Волинська обласна територіальна виборча комісія

У складі Волинської обласної виборчої комісії попередній досвід роботи мають 6 із 18 членів, що становить 33,3 %.

Зокрема, із керівного складу, досвідом роботи у виборчій комісії може похвалитися заступник голови Микола Євтушин (від «Слуги народу»). Під час місцевих виборів 2015 року він працював у виборчій комісії від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», займав посаду заступника голови комісії. Згодом після виключення із її складу Микола Євтушин знову увійшов до комісії як представник партії «Народний фронт».

Щодо решти складу, то тут досвід роботи мають:

Галина Гонтар, Валентина Петро та Петро Талимончук (від «Опозиційної платформи – За життя») під час місцевих виборів 2015 року були членами комісій, включеними за поданням партії «Опозиційний блок»;

Олександр Тарасюк (від «Європейської Солідарності») на місцевих виборах у 2015 році працював у комісії за поданням партії Блок Петра Порошенка «Солідарність»;

Андрій Лошук (від «Слуги народу») був членом ОВК №22 під час першого туру президентських виборів від Анатолія Гриценка, під час другого туру – від Володимира Зеленського.

Володимир-Волинська районна ТВК

У складі комісії із 18 її членів 9 вже не вперше працюють у складі ОВК чи ТВК. Таким чином, досвідченими є 50% членів цієї комісії.

Очільник комісії Володимир Іщенко (від «Слуги народу») у 2012 році під час виборів народних депутатів України був заступником голови ОВК  за поданням партії «Народно-трудовий союз України». Окрім того, у 2014 році під час позачергових виборів Президента України був членом комісії, включеним від кандидата Михайла Добкіна. У 2019 році  під час першого туру президентських був заступником голови від Руслана Ригованова, під час другого туру – членом ОВК №19 від Володимира Зеленського, під час парламентських – членом ОВК №19 від Радикальної партії Олега Ляшка.

Заступниця голови комісії Світлана Мельничук (від «За майбутнє») працювала у виборчкомі під час місцевих виборів 2015 року від «Народного Фронту» .

Секретар комісії Валентина Лах (від «Опозиційної платформи – За життя») працювала у складі ОВК та ТВК із 2010 року. У 2010 на виборах президента України вона була секретарем комісії округу №19 від Віктора Януковича, а у 2012 році під час виборів нардепів була членом комісії цього ж округу, включеною за поданням фракції Партії регіонів. У 2014 році під час виборів нардепів знову працювала у складі ОВК округу №19 від Партії регіонів,  а у 2015 на місцевих виборах була секретарем комісії від «Опозиційного блоку». Також у 2019 році працювала членом ОВК № 19 під час першого туру президентських виборів від Юрія Бойка, під час другого туру – від Петра Порошенка.

Із решти складу досвід роботи у комісіях мають:

Олена Будцева (від ВО «Батьківщина») – у 2007 році на позачергових виборах нардепів працювала у складі ОВК №20 (включена за поданням фракції «Блок Юлії Тимошенко»), а у 2015 році була членом комісії на місцевих виборах (від ВО «Батьківщина»);

Олександр Дмитрук (від «Голосу») – у 2015 році під час місцевих виборів був у комісії за поданням «Народного фронту»;

Олександр Дячишин (від «Європейської Солідарності») – у 2014 році під час виборів народних депутатів працював у складі ОВК №19 від Ліберальної партії України, у 2019 під час другого туру президентських був членом ОВК №19 від Володимира Зеленського; під час парламентських виборів 2019 року – спершу був членом ОВК №19 від партії «5.10», а пізніше – від партії «Нова політика».

Ірина Кравчук (від «Слуги народу») – у 2015 році під час місцевих виборів була головою комісії, включеною за поданням ВО «Батьківщина». У 2019 році під час першого туру президентських виборів була членом ОВК №19 від Миколи Габера;

Валентина Назарова (від «Слуги народу») – у 2019 році під час під час парламентських виборів була членом ОВК №19 від «Опозиційного блоку»;

Тетяна Савюк (від «Європейської Солідарності») – у 2019 році під час парламентських виборів була членом ОВК №19 від «Заступ».

Камінь-Каширська районна ТВК

У цій ТВК вже працювали у складі ОВК чи ТВК під час попередніх виборів четверо осіб, що складає 22,2% від загальної кількості.

Зокрема, заступниця голови комісії Наталія Краглик (від «Європейської Солідарності») у ході місцевих виборів 2015 року була членом комісії, включеним за поданням Ліберальної партії України.

Серед не керівного складу досвід роботи в ОВК чи ТВК є у:

Світлани Антонюк (від «Європейської Солідарності») –  під час місцевих виборів 2015 року вона була членом комісії за поданням Блоку Петра Порошенка «Солідарність»;

Тамари Березюк (від «Опозиційної платформи – За життя») – на місцевих виборах 2015 року вона працювала у виборчій комісії за поданням «Опозиційного блоку»;

Лідії Дмитрук (від «За майбутнє») – на місцевих виборах у 2015 році працювала секретарем виборчої комісії за поданням партії «Нова держава».

Ковельська районна ТВК

Із 18 членів ковельської районної ТВК досвід роботи мають 8 осіб, що складає 44,4%  від загального складу.

Так, заступниця голови комісії Людмила Андрощук (від «За майбутнє») під час виборів народних депутатів у 2012 році працювала у складі ОВК №21. Вона була включена за поданням фракції Народної партії у Верховній Раді України. Також у 2015 року на місцевих виборах у складі виборчої комісії працювала за поданням «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». У 2019 році під час першого туру президентських була членом ОВК №21 від Юлії Тимошенко, а під час парламентських виборів – членом ОВК №21 від партії «Нова політика».

Секретарка комісії Оксана Липень (від «Слуги народу») також працювала у виборчій комісії на місцевих виборах. У 2015 році вона займала аналогічну посаду у комісії за поданням «Українського об’єднання патріотів – УКРОП».

Окрім того, у  ТВК чи ОВК вже встигли попрацювати:

Євгенія Гаценко (від «Опозиційної платформи – За життя») – під час виборів нардепів у 2012 році була членом ОВК №21 (від партії «Руський блок»), під час виборів народних депутатів у 2014 році очолювала комісії в окрузі №21 (за поданням Партії регіонів), того ж року під час позачергових виборів президента України була членом комісії округу №21 (від Михайла Добкіна). Також на місцевих виборах у 2015 році працювала у ТВК за поданням «Опозиційного блоку»;

Віталій Кухта (від «Перемоги Пальчевського») – у 2015 році під час місцевих виборів працював у комісії за поданням Блоку Петра Порошенка «Солідарність»;

Віктор Лавренко (від «Європейської Солідарності») – на місцевих виборах 2015 року був членом виборчкому від партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!»;

Наталія Матвіюк (від «Європейської Солідарності»)  – на виборах народних депутатів 2012 року була членом ОВК №21 від фракції Партії регіонів,  на виборах нардепів 2014 року – член комісії цього ж округу від Ліберальної партії України, та під час позачергових виборів президента – член ОВК№21 від кандидата Василя Цушка. У 2019 році під час першого туру президентських була членом ОВК №21 від Олександра Мороза, під час другого туру – від Петра Порошенка, під час парламентських – від «Європейська солідарність»;

Юлія Поліщук (від «Слуги народу») – під час місцевих виборів 2015 року працювала у складі комісії від «Опозиційного блоку»;

Валерій Удодюк (від «Опозиційної платформи – За життя») – на виборах народних депутатів 2012 року був членом ОВК №21 за поданням Всеукраїнської політичної партії «Братство», у 2014 році під час позачергових президентських виборів працював секретарем комісії в окрузі №21 від Юрія Бойка. Також під час місцевих виборів 2015 року був членом комісії від «Опозиційного блоку».

Луцька районна ТВК

До складу територіальної виборчої комісії Луцького району увійшло двоє «досвідчених» членів. Таким чином, під час попередніх виборчих кампаній працювали в ОВК чи ТВК 11,1% від особового складу комісії.

Світлана Герченова (від ВО «Батьківщина») під час позачергових виборів президента України у 2014 році працювала у складі комісії округу № 22 від Зоряна Шкіряка. У 2015 році вона також була членом комісії від ВО «Батьківщина» під час місцевих виборів.

Ніна Лесюк (від «Європейської Солідарності») також працювала на місцевих виборах 2015 року. Тоді вона увійшла до складу комісії від Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Луцька міська ТВК

Територіальна виборча комісія обласного центру Волині включає п’ятеро членів із досвідом роботи. Це становить 27,8 % від загального складу.

Голова комісії Марія Парфенюк (від «За майбутнє») була секретарем комісії округу №22 від Віктора Януковича під час виборів президента у 2010 році. Опісля вона працювала членом комісії округу №22 від партії «Наша Україна» на виборах нардепів 2014 року та була заступником голови комісії у цьому ж окрузі під час позачергових вборів президента (від Петра Порошенка). У 2019 році під час другого туру президентських була головою ОВК №22 від Володимира Зеленського, під час парламентських – була членом ОВК №22 від партії «Україна майбутнього».

Секретарка комісії Тамара Гейло на позачергових виборах нардепів 2007 року була членом ОВК № 23 від фракції Блоку Юлії Тимошенко. На виборах президента 2010 року була членом комісії від Юлії Тимошенко вже в окрузі №22. У 2012 році Тамара Гейло також стала членом ОВК за поданням фракції Блоку «НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА»: Народний Союз «Наша Україна», Політична партія «Вперед, Україно!», Народний Рух України, Українська Народна Партія, Українська республіканська партія «Собор», Партія Християнсько-Демократичний Союз, Європейська партія України, Громадянська партія «ПОРА», Партія захисників Вітчизни. Під час позачергових виборів президента 2014 року вона була членом комісії в окрузі №22 від Володимира Саранова, а у 2015 році на місцевих виборах працювала у комісії від ВО «Батьківщина». У 2019 році під час першого туру президентських була членом ОВК №22 від Юлії Тимошенко, під час парламентських – в ОВК №22 від ВО «Батьківщина».

Щодо решти складу, то тут досвідом роботи у відповідних комісіях можуть похвалитися такі особи:

Леонід Будцев (від «Європейської Солідарності») – під час чергових виборів народних депутатів України 2002 року був членом ОВК №22 від партії «Наша Україна», під час позачергових виборів народних депутатів України 2007 року був секретарем ОВК №23 від фракції партії «Наша Україна», на виборах народних депутатів України у 2014 року був заступником голови ОВК №22 від партії «Наша Україна», у 2014 році на позачергових виборах Президента України був членом комісії від Ольги Богомолець, під час місцевих виборів 2015 році був головою ТВК від Блоку Петра Порошенка «Солідарність».  У 2019 році під час першого і другого туру президентських був членом ОВК №22 від Порошенка, під час парламентських - членом ОВК №22 від «Європейська солідарність»;

Лідія Кубик (від «Опозиційної платформи – За життя») – на виборах народних депутатів 2014 року працювала у складі комісії в окрузі № 22 за поданням Всеукраїнського об’єднання «Громада», у 2015 році під час місцевих виборів теж була членом комісії від «Опозиційного блоку»;

Ольга Дахновська (від ВО «Батьківщина») – під час першого туру президентських виборів 2019 року була членом ОВК №22 від Миколи Габера; під час парламентських виборів була членом комісії в ОВК №22 від партії «5.10».

Тож, 31,5% членів комісій (із усього складу, включаючи керівний) мають відповідний досвід роботи раніше – йдеться про 34 особи із 108. Якщо оцінювати окремо керівний склад, то тут показник становить 50 % – 9 із 18 осіб.

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 33 Виборчого кодексу України, виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів і забезпечувати реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства. У частині 4 йдеться, що територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених цим Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів. Територіальні виборчі комісії є комісіями вищого рівня щодо всіх дільничних виборчих комісій з відповідних місцевих виборів.

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

СайтФейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)