23 квітня відбулося засідання окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 207 (ОВК 207 округу), на якому були присутні 13 з 20 членів. Перед самим початком засідання було оголошено, що практично одночасно із засіданням в Хотині на засіданні Центральної виборчої комісії (ЦВК) в Києві, нібито, затвердили заміну голови комісії на Інну Худіковську (від кандидата Вадима Рабіновича). Це вже друга заміна голови в період з 18 квітня.

Таким чином, для того, щоб набути повноважень ОВК 207 округу, знадобилося 5 замін та 7 днів. 

23 квітня відбулося засідання окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 207 (ОВК 207 округу). Перед самим початком засідання було оголошено, що практично одночасно із засіданням в Хотині на засіданні ЦВК в Києві, нібито, затвердили зміну голови комісії на Інну Худіковську (від кандидата Вадима Рабіновича).

 

На відеозаписі бачимо, як ще до початку засідання заступнику голови ОВК Василю Бурдіяну невідомий чоловік, який не є членом ОВК чи спостерігачем, передає мобільний телефон. Паралельно до зали входить людина, яка, як виявилося пізніше - це щойно призначена ЦВК голова комісії Інна Худіковська. Спочатку присутнім було незрозуміло, що це за людина, проте, помітно, що окремі члени комісії її знають. Після завершення телефонної розмови Василь Бурдіян повідомляє, що щойно в ЦВК постановою затвердили заміну голови і відтепер Інна Худіковська - голова ОВК 207 округу.

Присутній на засіданні спостерігач ОПОРИ оперативно звернувся до своїх колег в Чернівцях з проханням перевірити, чи була оприлюднена постанова про цю заміну на офіційному сайті ЦВК. Як видно із екранної копії, зробленої через декілька хвилин після подій на відео, постанови на сайті ЦВК оприлюднено не було. Представник ОПОРИ намагався зв’язатися із помічницею куратора ЦВК за Чернівецькою областю, для того, щоб підтвердити чи спростувати факт телефонного дзвінка в ОВК 207 округу та уточнити передану телефоном інформацію. Проте, спроби додзвонитися зазнали невдачі. Тим не менш, інший спостерігач ОПОРИ, який знаходився в Києві на засіданні ЦВК, надіслав копію додатку до постанови про призначення Інни Худіковської.

Застосована 23 квітня практика з боку ЦВК, коли інформацію про заміну голови передають мобільним телефоном без оприлюднення постанови на сайті ЦВК викликає, як мінімум подив. Адже присутніх на засіданні членів ОВК вистачило б для набуття ОВК 207 округу повноважень (всього вже складено 14 присяг, що більше ніж дві третини від загальної кількості членів, як цього вимагає ст.26, ч.2 ЗУ про вибори Президента).

Та ситуація обернулася таким чином, що Інна Худіковська стала головою вже на засіданні 23 квітня. До речі, Інна Худіковська мала досвід секретаря ОВК в 2004 році, а також була свого часу депутатом Чернівецької обласної ради та чиновником Хотинської РДА.

Слід відмітити, що це вже друга заміна голови ОВК 207 округу в період з 18 квітня. Так, постановою від 18 квітня голову комісії від кандидата Вадима Рабіновича Валентина Уманця (не проживає у Чернівецькій області) було замінено на Наталію Медвецьку. А вже 23 квітня ЦВК її теж замінило.

Таким чином, для того щоб набути повноважень ОВК 207 округу знадобилося 5 замін та 7 днів. Нагадаємо, що інші ОВК в Чернівецькій області справилися з цією процедурою раніше.

Нагадуємо, важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА  http://oporacv.org/

Детальніше:

Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua

Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.