На позачергових виборах харківського міського голови кандидати витратили більше 16 мільйонів гривень на передвиборчу агітацію. Найдорожчу кампанію (близько 13 мільйонів гривень) провів Ігор Терехов. Відповідно до поданих звітів, найпопулярнішими видатками стали виготовлення матеріалів передвиборчої агітації та використання зовнішньої реклами. Харківська міська ТВК має у розумні строки проаналізувати фінансові звіти і в разі встановлення порушень законодавства оперативно звернутися до правоохоронних органів.    

Використання кандидатами коштів на передвиборчу агітацію винятково з власних виборчих фондів — важливий елемент забезпечення рівності всіх суб’єктів виборчого процесу. Виборчий Кодекс України встановлює право на відкриття рахунків виборчих фондів, проте воно не є обов’язковою вимогою. Водночас ті кандидати, які не відкрили рахунки виборчих фондів, не мали права витрачати кошти на передвиборчу агітацію. З 13 кандидатів, які балотувалися на посаду міського голови Харкова, виборчий фонд відкрили 12 осіб. Сергій Ряполов (самовисування) повідомив Харківську міську ТВК, що не відкривав рахунку виборчого фонду. Відповідно, він не подавав фінансової звітності до територіальної комісії.

Інші суб’єкти вчасно виконали законодавчу вимогу, і до 7 листопада розпорядники виборчих фондів кандидатів подали до Харківської ТВК остаточні фінансові звіти. Територіальна виборча комісія також вчасно оприлюднила цю інформацію — всі дані були опубліковані на сайті Харківської міськради з 3 до 8 листопада 2021 року. Однак фінансові звіти кандидатів розміщені не в розділі «Документи ТВК», а в розділі «Документи департаментів», що може ускладнювати їх пошук.

Скільки та куди витрачали кандидати?

Найбільший виборчий фонд на позачергових виборах мав висуванець партії «Блок Кернеса — Успішний Харків» Ігор Терехов — майже 13 мільйонів гривень. Цей фонд був сформований винятково за кошти місцевої організації політичної партії. Більшу частину витрат кандидат спрямував на розміщення друкованої агітаційної продукції на зовнішніх носіях реклами — більше 9 мільйонів гривень. Відповідно до звіту, для розміщення зовнішньої реклами використовувалися приватні підприємства, товариства з обмеженою відповідальністю та фізичні особи-підприємці. Найбільше коштів за розміщення зовнішньої реклами отримали ФОП Гриценко Максим Юрійович та ФОП Доля Наталія Олександрівна. 1 мільйон 76 тисяч гривень було витрачено на виготовлення агітаційної продукції. Так, кандидат замовив буклети, блокноти, календарі, браслети, колекційні чашки, плакати, листівки, агітаційні сумки з лого та манишки, створення відеороликів, друк газет «Успішний Харків». Крім того, приватній фірмі «Сас» було сплачено 287 тисяч гривень за рекламні послуги для передвиборчої агітації. Більше 1,5 мільйона пішло на використання засобів масової інформації. Зокрема, за виготовлення друкованих матеріалів передвиборчої агітації та спецвипусків ТОВ «Газета «Харьковские известия» отримало 1 мільйон 439 тисяч гривень. Також для виготовлення й розповсюдження агітаційних матеріалів або надання ефірного часу на телебаченні було використані ПАТ «Регіональна телемовна компанія «Тоніс — центр», ТОВ «ТРК «Сімон», «Право А/ТВК», телеканал «Інтер», «АТН», «Сімон». Агітація на користь Ігоря Терехова розповсюджувалася на радіостанціях «Нова Хвиля», «Нота», «Люкс ФМ», «Радіо РОКС», «Наше Радіо», «Русское радио», «Перець FM». Витрати кандидата на агітацію в мережі Інтернет становлять трохи більше 300 тисяч гривень: політична реклама у Facebook (100 тисяч гривень), оплата за розміщення інформації на вебвузлах та перерахунки ТОВ «Видавництво Український Медіа Дім», «Укр Інорм Плюс», «Статус-Кво» за розміщення банерів на веб-сайтах.

Другий за розміром виборчий фонд був у висуванця парламентської партії «Європейська Солідарність» Олександра Скорика. Загальна сума фонду дорівнює 1 мільйон 729 тисяч 317 гривень, які повністю надійшли від місцевої організації партії «Європейська Солідарність». Відповідно до поданого звіту, кандидат більше використовував ЗМІ й зовнішню рекламу. Для просування себе у медіапросторі Скорик витрачав кошти на ефірний час на телеканалі «Сімон», а також заплатив 376 937 гривень за таку саму послугу підприємству з іноземними інвестиціями у формі ТОВ «ТРК «НБМ». Також кандидат активно використовував радіо і розміщував агітацію на «Радіо Рокс — Україна», «Наше Радіо», «Хіт ФМ», «Русское Радио», «Люкс ФМ», «Радио сто шесть и шесть», «Мелодія FM». Всього на використання ЗМІ Олександр Скорик витратив 672 177 гривень. На розміщення агітації на зовнішніх носіях було використано 641 050 гривень. Більшість цієї суми отримали ТОВ «Медіа Баїнг Плюс» та ФОП Гриценко Максим Юрійович. 201 114 гривень кандидат заплатив за виготовлення різноманітних агітаційних матеріалів, наприклад, друкованої продукції — плакатів, банерів, євробуклетів, календарів, програм, єврофлаєрів та газет. Крім цього, у розділі витрат коштів у мережі Інтернет кандидат задекларував передплату ФОП Василенко Олег Ігорович в розмірі 202 000 гривень за маркетинг, інформаційні, консультаційні, рекламні послуги.

Михайло Добкін (самовисування), який за результатами виборів зайняв друге місце, входить у трійку лідерів за кількістю витрачених на передвиборчу агітацію коштів. Виборчий фонд кандидата становив 473 862 гривні і був цілком сформований за власні кошти Добкіна. Більшу частину виборчого фонду (402 130 гривень) кандидат витратив на виготовлення матеріалів передвиборчої агітації, зокрема на друковану продукцію — банери, плакати та агітаційну атрибутику. 60 000 гривень кандидат заплатив за ефірний час на ТОВ «ТРК «Регіон», що, відповідно до звіту, були єдиною витратою на використання засобів масової інформації. Кандидат задекларував, що перерахував ПАТ «Концерн Авек та Ко» 4 180,70 гривень за оренду частини будівлі для розміщення агітаційних матеріалів, але, за спостереженнями ОПОРИ, зовнішньої реклами кандидата було більше, ніж зазначено у звіті. Крім того, Михайло Добкін сплатив 7 500 гривень ТОВ «Регіональні Новини» для розміщення матеріалів передвиборчої агітації в інтернеті.   

Розмір виборчого фонду Костянтина Немічева (самовисування) становив 457 704 гривень і сформувався за рахунок власних коштів кандидата (38 200 гривень) та добровільних внесків фізичних осіб (419 504 гривень). Майже половину коштів фонду кандидат витратив на виготовлення матеріалів передвиборчої агітації — 210 474 гривень. Так, кандидат спрямував ресурси на виготовлення друкованої продукції та інших матеріалів передвиборчої агітації, зокрема блокнотів, ручок, сумок та масок. Також 147 315 гривень пішло на оплату ефірів та розповсюдження роликів у засобах масової інформації: на користь кандидата виходили матеріали на «Суспільному», «Право А/ТВК», «Сімон» та «Регіон». Для розміщення агітаційних матеріалів на зовнішніх носіях кандидат заплатив 54 360 гривень ТОВ «Біг Медіа» та 30 432 гривень — ТОВ «РТМ — Україна».        

Сума виборчого фонду Дмитра Мариніна (самовисування) дорівнює 131 040 гривень. Він сформований винятково за власні кошти кандидата. Основними напрямками витрат стали виготовлення матеріалів передвиборчої агітації (71 340 гривень) та використання ЗМІ (59 700 гривень). Так, кандидат замовляв у місцевих підприємців листівки, поліграфічні послуги та кубічну конструкцію, а також сплачував телерадіокомпаніям «Радіо Кохання», «Медіа Маркет», «Право А/ТВК», «Регіон» за розміщення матеріалів передвиборчої агітації в ефірах. Крім того, Дмитро Маринін сплатив 504 гривні за ефірний час на каналі ТОВ «ТРК «Класик Радіо».

Кандидат від «Партії Шарія» Володимир Плетньов мав виборчий фонд розміром 112 509 гривень, наповнений за рахунок особистих коштів кандидата та внесків фізичних осіб. 105 739 гривень кандидат витратив на передвиборчу агітацію в інтернеті, яка була здійснена через ФОП Тимченко Костянтин Артемович. Також кандидат витратив 3 670 гривень на зовнішню рекламу та 3 100 гривень на виготовлення матеріалів передвиборчої агітації.

Виборчий фонд Дениса Ярославського складався винятково з власних коштів кандидата у сумі 65 000 гривень. 40 350 гривень він витратив на матеріали передвиборчої агітації, зокрема за 34 200 гривень було виготовлено євробуклети, а за 6 150 гривень — манишки. Кандидат витратив 5 580 гривень на зовнішню рекламу та 15 960 гривень на організацію прес-конференції ТОВ «Інформаційним агенством «Інтерфакс — Україна».   

Загальна сума виборчого фонду Аліни Мустафаєвої (самовисування) становила 91 500 гривень, які є власними коштами кандидатки. Відповідно до звіту, вона витратила всі ці кошти на виготовлення відеоматеріалів, а саме на інформаційні та рекламні відеозйомки. Варто зазначити, що Мустафаєва не задекларувала витрат на розміщення матеріалів передвиборчої агітації в мережі інтернеті, хоча, за оцінками ОПОРИ, з моменту реєстрації кандидатка заплатила майже 117 тисяч гривень за політичну рекламу в Facebook.

Три кандидати зняли свої кандидатури в передбачені законом строки, але встигли відкрити виборчі фонди та подали остаточні фінансові звіти. Микола Кукуріка (Партія пенсіонерів України) витратив на агітацію майже 35 тисяч гривень, з яких 1 400 гривень пішло на виготовлення друкованих агітаційних матеріалів, а 33 280 — на розміщення реклами на білбордах. Виборчий фонд Олександра Кондрусика (самовисування) становив 2 575 гривень, з яких 2 500 було витрачено на виготовлення друкованих агітаційних матеріалів. А кандидат Валерій Говоров (самовисування) задекларував відсутність витрат на агітацію та вказав у звіті лише «нулі». Так само «нульовий»  звіт подав кандидат Віктор Величков, який балотувався шляхом самовисування.    

Що далі?

Відповідно до Виборчого Кодексу України, територіальна комісія має провести аналіз фінансових звітів та затвердити його відповідним рішенням. Крім того, у разі виявлення ознак порушення законодавства ТВК зобов’язана у п’ятиденний строк з дня встановлення таких ознак письмово повідомити про це правоохоронні органи. Спостерігачі ОПОРИ звернулись у письмовій формі до Харківської ТВК щодо запланованих строків для проведення аналізу, проте чіткої відповіді не отримали. Комісія наголосила, що процес аналізу триває. Відсутність встановлених строків для здійснення цих законодавчих вимог може негативно впливати на оперативність вивчення та аналізу звітів органом адміністрування виборів. Наприклад, Харківська міська ТВК затвердила аналіз фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчого фонду кандидатів в депутати та на посаду міського голови з місцевих виборів 25 жовтня 2020 року аж 30 липня 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Ахіллесова пʼята: фінансові звіти кандидатів у Харкові та реальні витрати на онлайн-агітацію