Кандидатка на посаду Харківського міського голови Аліна Мустафаєва - єдина із зареєстрованих кандидатів, розпорядник поточного рахунку виборчого фонду якої не подав вчасно проміжний фінансовий звіт. За попередньою інформацією на основі даних офіційних звітів, найбільше грошей на свою передвиборну кампанію витратив Ігор Терехов – понад 7 млн грн. Про це стало відомо ОПОРІ у Харківській міській ТВК.

Відповідно до виборчого законодавства проміжний звіт про надходження і використання коштів виборчих фондів кандидатів подається до відповідної ТВК не пізніш як за п’ять днів до дня голосування. Станом на 26 жовтня 2021 року до ТВК не надали звіти розпорядники виборчих фондів кандидатів Аліни Мустафаєвої та Валерія Говорова Реєстрація останнього в якості кандидата на посаду міського голови була скасована.

Крім того, кандидати на посаду міського голови Віктор Велічков та Сергій Ряполов повідомили ТВК про невідкриття ними рахунків для виборчого фонду. 

Розпорядник виборчого фонду кандидата у міські голови Михайла Добкіна Артур Мартін прозвітував про надходження і використання коштів виборчого фонду з 5 жовтня до 20 жовтня 2021 року. На рахунок його поточного виборчого фонду за цей час надійшло 410 тис. грн власних коштів кандидата. До 20 жовтня кандидат витратив на кампанію 313,83 тис. грн, з них 267,33 тис. грн – на виготовлення друкованих матеріалів (листівок, плакатів, у тому числі інформаційного бюлетеню “Время Добкина” тощо), 11 500 грн – виготовлення інших матеріалів передвиборчої агітації, 35 000 грн – виготовлення та встановлення агітаційних наметів.

Варто відзначити, що кошти виборчого фонду Добкіна використовувалися з 5 жовтня, але інформаційний бюлетень “Время Добкина” на замовлення кандидата надрукували ще 4 жовтня. 

Олександр Кондрусик, який відмовився від балотування на посаду міського голови, а потім став довіреною особою іншого кандидата Віктора Велічкова, встиг відкрити рахунок для виборчого фонду та внести 2600 грн, з яких 2500 грн витратив на виготовлення агітаційних матеріалів.

Ще один кандидат на посаду міського голови, який відкрив рахунок для виборчого фонду, але чия реєстрація кандидатом була скасована за власною заявою, Микола Кукуріка. Він вніс на рахунок 35 000 грн власних коштів, з яких 1 400 грн були витрачені на виготовлення матеріалів передвиборної агітації, а 33 280 грн – за розміщення агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами.

Дмитро Маринін подав проміжний фінансовий звіт за період з 29 вересня по 20  жовтня 2021 року. На поточний рахунок його виборчого фонду надійшло 99 тисяч грн. Всі гроші - власні кошти кандидата. Маринін витратив 548 400 грн на виготовлення матеріалів передвиборної агітації, 37 200 грн – на оплату ефірного часу на телебаченні. 

Костянтин Немічев прозвітував про надходження і використання коштів виборчого фонду з 27 вересня до 21 жовтня 2021 року. На рахунок його поточного виборчого фонду за цей час надійшло 457,7 тис. грн, з яких 38 200 – власні кошти кандидата та 419,5 тис. грн – добровільні внески. Гроші виборчого фонду були витрачені так: 210 тис. грн – виготовлення матеріалів передвиборної агітації, з яких 186,9 тис. грн – виготовлення друкованих матеріалів (листівок, плакатів тощо), 24 550 – придбання канцтоварів, 147,3 тис. грн – оплата ефірного часу на телебаченні, 84 792 грн – розміщення агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами, 15 000 – оренда обладнання та технічних засобів для ведення передвиборчої агітації. 

Володимир Плетньов (кандидат від партії Шарія) прозвітував про надходження і використання коштів виборчого фонду з 29 вересня до 20 жовтня 2021 року. За цей час на рахунок поточного виборчого фонду кандидата надійшло 44 173 грн, з яких 4 100 грн власних коштів та 40 073 грн добровільних внесків. Гроші виборчого фонду були витрачені так: 4 100 грн на виготовлення матеріалів агітаційного характеру та 40 100 грн розміщення матеріалів агітаційного характеру в мережі Інтернет.

Варто відзначити, що у звіті кандидата немає інформації щодо витрат на виготовлення наметів, які були розставлені по місту.

Розпорядник виборчого фонду кандидата на посаду міського голови Олександра Скорика (політична партія «Європейська солідарність») Анастасія Михайленко прозвітувала про надходження і використання коштів виборчого фонду з 30 вересня до 21 жовтня 2021 року. На рахунок його поточного виборчого фонду за цей час надійшло 1 млн 125 тис. грн. Це все кошти місцевої організації політичної партії.

До 21 жовтня кандидат витратив на кампанію 1,125 млн грн, з них 168,5 тис. грн – на виготовлення матеріалів передвиборної агітації, 661,2 тис. грн – використання ЗМІ, розміщення матеріалів у мережі Інтернет – 132 тис. грн, а зовнішня реклама – 160 тис. грн. Ще 4 тис. грн витратили на оренду будівлі. 

Розпорядник виборчого фонду кандидата у міські голови Ігоря Терехова (політична партія «Блок Кернеса – Успішний Харків») Юрій Бабич прозвітував про надходження і використання коштів виборчого фонду з 1 жовтня до 21 жовтня 2021 року. На рахунок його поточного виборчого фонду за цей час надійшло 13 млн грн. Це все кошти місцевої організації політичної партії.

До 21 жовтня кандидат витратив на кампанію 7,174 млн грн, з яких 1,62 млн грн – на виготовлення матеріалів передвиборної агітації, 1,297 млн грн – використання ЗМІ, 316 тис. грн – розміщення матеріалів у мережі Інтернет, 3,86 млн грн – зовнішня реклама.

Денис Ярославський прозвітував про надходження і використання коштів виборчого фонду з  4 жовтня до 20 жовтня 2021 року. На рахунок його поточного виборчого фонду за цей час надійшло 60 тис. грн. Це все власні кошти кандидата, з яких на виготовлення матеріалів передвиборної агітації витратили 40 350 грн.

Відповідно до частини 6 статті 214 Виборчого кодексу України розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови зобов’язаний не пізніш як за п’ять днів до дня голосування подати до відповідної територіальної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Остаточний фінансовий звіт за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, подається до ТВК розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови не пізніш як на сьомий день після дня голосування.

Відомості проміжних та остаточних фінансових звітів оприлюднюються територіальною виборчою комісією протягом двох днів з дня їх отримання на своїх офіційних веб-сайтах (за наявності), веб-сайтах відповідних місцевих рад (за наявності), на офіційних веб-сайтах відповідних регіональних (територіальних) представництв Центральної виборчої комісії або в інший визначений нею спосіб. Організації партії, які висунули виборчі списки та утворили власні виборчі фонди, оприлюднюють проміжні та остаточні фінансові звіти на офіційних веб-сайтах відповідної організації партії (за наявності) або в інший спосіб в мережі Інтернет протягом двох днів з дня їх отримання (частина 10 статті 214 Виборчого кодексу України).

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.