Штаб секретаря Харківської міськради Ігоря Терехова, якого вже висунули на партійній конференції як кандидата на посаду міського голови Харкова від партії “Блок Кернеса - Успішний Харків”, використовує сайт міської ради для політичної реклами. Представники ОПОРИ вважають, що це може мати ознаки використання адміністративного ресурсу.

Зокрема на сайті міськради з’явилася новина «Блок Кернеса» одноголосно підтримав кандидатуру Ігоря Терехова на виборах мера”. У цій новині були опубліковані матеріали з ознаками політичної реклами.

Наприклад, “Ігор Терехов заявив, що команда «Блоку Кернеса - Успішний Харків!» найближчим часом представить Стратегію розвитку Харкова”. 

Крім того, у новині Терехова називають кандидатом на посаду міського голови, хоча на той час офіційно він не був зареєстрованим міською ТВК в якості кандидата на посаду міського голови. 

Також у новині Терехова називають “фаворитом серед харківських виборців на виборах мера”.

У серпні на сайті міської ради викладали заяву партії “Блок Кернеса - Успішний Харків” із критикою на той час потенційного кандидата на посаду міського голови Михайла Добкіна.

На думку координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області, розміщення на сайті міської ради інформації лише про одного кандидата є порушенням принципів рівного доступу учасників виборчого процесу до засобів масової інформації. Крім того, це має ознаки використання адміністративного ресурсу.

«Фактично сайт міської ради використали у політичній боротьбі. Варто відзначити, що інформації щодо інших кандидатів чи потенційних кандидатів  на сайті міської ради немає. Також немає й заяв від інших партій, які мають фракції у Харківській міській раді», - зазначив він.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що відповідно до вимог частини 4 статті 47 Виборчого кодексу України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації, уникати дискримінації та сексизму.  Юристка зазначає, що вказані стандарти мають бути застосовано в тому числі до офіційного веб-сайту міської ради. Також звертає увагу на те, що партія, яка висунула кандидата на місцевих виборах набула статусу суб’єкта виборчого процесу (частина 1 статті 22 Кодексу), відповідно оприлюднення інформації про висування кандидата цією партією та надання такому кандидату позитивних характеристик, привернення до нього уваги мають ознаки агітації.

Більше того, сайти органів місцевого самоврядування згідно з частинами 3 та 6 статті 57 Кодексу зобов'язані інформувати про діяльність кандидатів-посадовців виключно в ключі виконання такими кандидатами своїх посадових обов’язків. 

Юристка підсумовує, що сайту органу місцевого самоврядування слід утриматися від будь-яких повідомлень, спрямованих на спонукання голосувати за будь-якого кандидата, адже участь органів місцевого самоврядування у передвиборній агітації є забороненою (ч. 1 ст. 57 Кодексу).

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня. 

З 21 до 30 вересня 2021 року включно триватиме процес висування кандидатів на посаду міського голови від місцевих організації партій та від громадян шляхом самовисування.

До 30 вересня включно триватиме подання документів до територіальної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів на посаду міського голови. Не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата та доданих до неї необхідних документів ТВК зобов’язана прийняти рішення про реєстрацію кандидата на посаду міського голови або про відмову в реєстрації, а до 8 жовтня включно оприлюднити інформацію про реєстрацію кандидатів.

До 6 жовтня включно кандидати на посаду міського голови вносять до територіальної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]